Subota u slojevima

Hladna jesenja subota bila je rezervisana za promenu plana, a to je značilo da se komfor-zona unutar moja četiri zida i antologija poezije moraju zameniti  slojevitim oblačenjem i odlaskom na svirku. Sinoć je Elektropionir bio mesto na kojem je publika imala priliku da doživi katarzu, zahvaljujući melodično-poetičnom stvaralaštvu zrenjaninskog indie/alt/pop/rock sastava Hurricane Brothers i domaćina večeri, vranjskog alt-rock benda Nežni Dalibor.

Ulaz je bio otvoren u 21 čas, a ubrzo nakon toga Hurricane Brothers su izašli pred publiku. Što se tiče samog rada benda, priznaću da nisam upućena u to, te da sam ih juče po prvi put slušala. Ono što sam čula me zaista oduševilo. Ovaj fantastični trojac je publici predstavio sebe u najboljem svetlu, svirajući pesme sa svog nedavno objavljenog EP izdanja koji nosi naziv U susret suncu. Njihov autorski rad se može opisati kao veoma zanimljiv umetnički izraz predstavljen kroz kombinaciju fuzije žanrova i neobičnih, poetičnih tekstova. Momci su svirali nešto jače od pola sata, energično, stopljeni u potpunosti sa instrumentima i svakim tonom svoje muzike, a publika je njihov nastup ispratila aplauzima.

Nakon kraće pauze Nežni Dalibor je preuzeo binu, zasviravši Prvomajsku. Bend iza sebe ima četiri studijska albuma Sredstva i veštineNormalan životNežni Dalibor U slojevima, koji je premijerno predstavljen baš u Elektropioniru krajem oktobra prošle godine. Vranjske alternativce sam počela da slušam pre svega zbog njihovih tekstova, koji nisu namenjeni samo pevanju, nego bi se mogli naći i u nekoj antologiji poezije. Pesnički prikazi oslikani motivima iz naše svakodnevice, a s druge strane i motivima koji pripadaju apstraktnom svetu, jesu ono što ovaj bend izdvaja od drugih. Tokom celog nastupa, bez ikakve pauze između, bend je izvodio svoje dobropoznate pesme i na taj način prisutne proveo kroz višegodišnje muzičko angažovanje. Redale su se kompozicije od Jeste li poludeli ljudiMetronom, Vekovi, Jurim sunce, Mi čekamo dan do U slojevima. Bujica emocija, koja usledi na svakom njihovom koncertu, je veoma veliki šok, posebno za empatične. Oni pripadaju izvođačima koji svojim nastupima i stvaralaštvom čoveka mogu prebaciti u Kostićevu dimenziju. Za razliku od predgrupe, hedlajneri su dobili živahniju reakciju publike, te su oni u prvom redu, tik ispred bine, blaženog i oduševljenog irzaraza lica neprestano igrali.  U jednom trenutku bend je napustio pozornicu, ali se ubrzo vratio i u velikom naletu energije odsvirao numere Samo magli Sve biće u redu, kojima je veče završeno.

img_5441-copy

Ako i vas predzimska depresija, koja se oseća u vazduhu, dovodi u stanje koje podrazumeva mirne vikende bez napuštanja stana, uz šolju čaja i čitanje knjige, znajte da tu atmosferu uvek možete dobiti i odlaženjem na dobar koncert, kao što je bio ovaj sinoćni.