Straight Mickey and the Boyz pod zvezdanim nebom

21. juna otvoren je treći po redu Film festival u Ravnom Selu, tim povodom, u dvorištu kluba MG, nekoliko časova iza ponoći na binu je izašla furiozna trojka Straight Mickey and the Boyz.

Prvo što se čuje sa bine jeste: Ako nemaš snažnu volju, kako misliš da postojiš. Misli mi se vraćaju u Suboticu, kada sam pre mesec dana slušala ovaj bend, priželjkivala sam da ih ponovo čujem, ali nisam mogla ni da zamislim da će to biti u mom rodnom mestu. Jasno, prva pesma je bila Snažna volja, prepucavanje gitare i basa uz brz, dinamičan zvuk bubnjeva. Pesma je objavljena pre oko mesec dana, kao i prateći spot. Od ove pesme, pa do poslednje, pravljenje odlične atmosfere pripisujem basisti Bošku. S obzirom na to da je većina basista na bini smorena i samo prste pomera, Boško je gospodin koji leti po bini. U jednom momentu sam mislila da će ona jadna bina pući od tolikog skakanja. Sledeća pesma je bila Fantastične misli, slede stihovi: Hipotetički ti srastam za kožu, a prijam za srce menjam usne za još jedan red zuba. Ljudi koji prvi put čuju za ovaj bend, a bilo ih je dosta, međusobno se pitaju: šta koji đavo ovaj peva? Samo sam se nasmejala, zatvorila oči i nastavila da se njišem ispred bine. Muzičari se polako približavaju publici, sledi po meni najbesnija stvar Ne osećam se dobro. Ovo je jedna od onih pesama koja uđe u uvo odmah nakon prvog slušanja. Kada sam je ponovo čula uživo, osećala sam se potpuno suprotno nazivu pesme. Posle ove pesme sledi naredna, pod nazivom Ne. Gruv basa do plafona i originalnost na visini zadatka. I dalje mi ne ide u glavu kako ovaj bend nije jedan od poznatijih. Zaslužuju mnogo više prostora u medijama kako bi publika bila upoznata sa njihovim radom. Momci kidaju! Peta po redu je pesma Lakši, za vreme ove pesme mi bubnjar Danilo zapada za oko. Ne znam da li bolje peva ili svira. Retkost je videti bubnjara da šalje toliko dobru vibraciju publici glasom, a ne samo palicama. Sledeća pesma je Haos radi koja je objavljena pre oko dve godine, a opisaću je ukratko, kvalitetna buka i rock’n’roll! Ova pesma je definitivno moj favorit. Ne znam kad je objavljena pesma Samo ti, ali sam je nešto skoro čula, nekako mi je odskakala od ostalih pesama, a tek sad nakon slušanja uživo, moram priznati da mi je prirasla za srce. Moje srce prazno je, osma po redu pesma i već me hvata panika jer znam da se bliži kraj. Sledeće što se čuje jeste a capella: Ja sam veliki crv, tvoj najbolji drug, ja sam stvar koja izmiče kontroli. Pesma Crv koja je kupila srca publike još odavno, kad je izašla, je dokaz čistog zvuka ovog benda koji nema prostor za elektroniku, kalupe i neoriginalnost. Na repertoaru su bile i pesme Mogu samo da ti verujem, Devojka i Ponovo se budim. Za kraj, kao pečat, odsvirana je svima dobro poznata pesma Dalek svet iz poznate serije Jutro će promeniti sve.

Može se reći da je start svirke bio nekako lošiji iz dva razloga, zbog toga što je počela dosta kasno i pomalo je bilo nezainteresovane publike. Sve u svemu, energija je sa obe strane rasla, a bend je pokazao opasan kvalitet i naterao publiku da proširi svoj muziči ukus. Straight Mickey and the Boyz su bend koji definitivno mora da se odluša uživo i doživi. Nadam se da ću ih uskoro slušati ponovo, na nekom možda, još čudnijem mestu od Ravnog Sela, ako uopšte postoji.

DSC_6742