Straight Jackin razdrmao Zrenjanin!

Dvadeset i pet godina postojanja je i više nego dobar razlog za obilazak Srbije, a Petrovgrad je prilično zadovoljan što se našao na listi gradova koji će ove godine biti obeleženi dobrom rapcore/funk/reggae svirkom. Zadovoljstvo čak i nije dovoljno jaka reč kojom bi se mogla opisati lica koja šaraju oko Lion Pub-a željno iščekujući svirku. Nisam ni znala da u ovom malom banatskom gradiću postoji toliko simpatizera ovog benda.

Hajde, Jugoslave! uzvikivao je nemirni Zrenjanin i okolna mu mesta. I Titel – republika. No, lokal još uvek nije skroz popunjen. Ulazim da kupim kiselu, i odjednom – torpedo. Na dobro nam poznate tonove Izvini Jah publika koja je cirkala pivo na stepenicama ispred lokala grunula je u pab takvom brzinom da se u njemu u roku od nekoliko sekundi atmosfera u potpunosti promenila. Toalet? Nema šanse da prođeš.

Ređale su se Javna kuća, Lopove – narkomane, Upadam u trip…, a većina prisutnih zna sve reči i pomaže Jugoslavu u refrenima. Tokom Digni ga smo bili najglasniji, a za Jahrastaffaraj mi je par puta prošlo glavom da će se lokal od silnog skakanja raspasti, a skakali smo svi, čak i drugari koji su stajali ispred. Divna atmosfera, zaista. Nikad nisam videla Zrenjanin ovako živ, a ni ovako raznovrstan. Te večeri bilo je moguće videti reprezentativne predstavnike skoro svih supkultura – upravo zato što ovaj bend i pokriva najveći broj žanrova: od reggae-a do HC-a, od hard rock-a do funk-a.

Tokom pretposlednje pesme, Jugoslav nam je predstavio članove benda, a ja sam morala da krenem kući. Usput sam čula komentare da je svirka koja je bila održana pre par godina u Zelenom zvonu bila mnogo energičnija i da je ovo prilično mekano u odnosu na to šta Straight Jackin ume. Ne znam, ja sam po prvi put imala priliku da ih slušam uživo i mogu da kažem da sam na spavanje otišla zadovoljna.

IMG_9767