Stonerski praznik u Božidarcu

Sinoć je Božidarac ugostio 3 bitna imena za danasnju stoner scenu. U pitanju su 5R6, vec dobro poznat i svetski priznat Stoned Jesus, i Methadone Skies. Kiša nije sprečila da posećenost bude velika, a vrlo je moguće i da je kompletnoj atmosferi ista i doprinela. Vrata su se otvorila tačno u 20 časova, kako je i planirano, a program je počeo na vreme bez minuta zakašnjenja.

Prvi na binu su izašli Ukrajinci 5R6, koji se deklarišu kao progressive rock, mada se u njihovoj muzici može čuti još mnogo toga. Zanimljiv spoj stonera, grungea i psihodelije. Bend je izvodio materijal sa još uvek aktuelnog albuma prvenca pod imenom Islands. Pevač Igor Zubko se obratio publici između pesama i pričao o tome kako su proveli sa Stoned Jesusom na turneji 2 nedelje. Posvetio im je jednu od pesama sa repertoara. Lepo usviran bend, sasvim dobar za zagrevanje publike. Publika ih je nagradila sasvim pristojnim ovacijama, i momci su se zahvalili na ruskom i sišli sa bine.

Nakon njih, na binu izlazi vec dobro poznati i iščekivani Stoned Jesus. Sala se tada napunila još više i atmosfera je postala još življa. Na binu su izašli vidno raspoloženi. Trebali su da nastupe u ovo vreme prošle godine, ali to toga nije došlo jer su imali problema na granici, i nisu uspeli da uđu u zemlju. Sad kad su najzad tu, kockice su se složile i usledio je energičan i kvalitetan nastup. Svoj nastup su počeli numerom Electric Mistress sa prošlog albuma, a odmah za njom i Stormy Monday sa istog. Igor Sidorenko se slobodno može ubrojati u neke od najboljih frontmena koje sam gledao uživo, iako nisam fan ovog benda. On ima ogromnu energiju, a na interakciji sa publikom i scenskom nastupu bi mogle da mu pozavide i neke starije kolege. Čovek je sav prirodan i neizveštačen, a nema ni trunke foliranja u tome što radi. Čistokrvan i neukaljan rokenrol. Publika im je između pesama upućivala prilično glasne ovacije, što je jedan od dokaza kvaliteta benda, a i Igora kao frontmena. Energija nije padala sve do kraja njihovog nastupa, a onda je Igor skinuo majicu i patike i bacio ih u publiku. Deluje mi kao da je na taj način simbolično predstavljen kraj turneje, koja je sudeći po svemu za njih bila prilično uspešna.

Nakon Stoned Jesusa, sala je počela prilično da se prazni. Kad je rumunski sastav Methadone Skies počeo svoj nastup, u sali je bila otprilike polovina publike. Ali očigledno to momcima nije smetalo da se užive u svirku i prisutne počaste svojom energijom i umećem koji uopšte nisu mali. Pretežno su svirali materijal sa novog albuma Colosseus, a bilo je i starijih pesama. U pitanju je bend čija je muzika strogo instrumentalna, i mnogima to može biti naporno za slušanje i gledanje. Ako se vodimo činjenicom da svaka muzika ima svoju publiku, tako i Methadone Skies može da se svidi ljudima koji vole instrumentalnu muziku. Iako nije za svakoga, kvalitet je neosporan.

Ovo je bio pravi praznik za fanove progressive stoner muzike. Imali smo prilike da vidimo 3 benda koji se međusobno razlikuju, a i stoner publika je zadala domaći zadatak o tome kako se podržava ono što se voli.