Stoner doom veče u Elektropioniru

Zavejani Beograd, ponedeljak veče. Kako se skloniti sa snega i vetra, a ujedno se opustiti uz dobru muziku početkom radne nedelje? Dobar izbor bio bi upravo otići na svirku benda Dopelord. Ovi poljski stoner/doom metalci nastupili su sinoć u Elektropioniru. Posle hladnog dana i još hladnije večeri, Dopelord je uspešno zagrejao atmosferu u prostorijama kluba, uprkos veoma niskoj temperaturi.

Sa malim zakašnjenjem, bend je izašao na binu oko pola 10. Do tada su se prostorije kluba dodatno napunile i činilo se da je to to što se brojčano tiče publike. Malo manje od polovine je bilo popunjeno, ali to se svakako može pripisati radnom danu i donekle neprohodnim ulicama grada.

Sa prvim rifovima, graja u publici se stišala i pažnja beše usmerena na bend. Svi su delovali uzbuđeno da konačno čuju uživo gospodare ovog pravca. Ovaj bend za sebe kaže da su im glavne inspiracije stari filmovi, mahom horor žanra, muzika iz 70-ih i magično bilje. Ako bi se muzika mogla manifestovati u prirodi, njihova bi bila mračna, crna magla. Kao što i govori jedna njihova stvar, pod nazivom Addicted to Black Magic, koju smo imali prilike i da čujemo uživo sinoć, ovaj četverac izgleda ima moć crne magije koju sprovodi uspešno kroz svoje sviračko umeće. Muzika koju stvaraju definiše se psihodeličnim vokalom, teškim i tvrdim zvukom basa i opasno tačnim i čvrstim bubnjem. Jezivo dobri rifovi i opušteni sludge ritam nose sa sobom baš oldschool osećaj i poprilično zločestu vintage atmosferu.

Bend zvuči ludački dobro uživo, onaj ko ih je sinoć propustio sigurno se pokajao, jer ovakve bendove nemamo priliku da često slušamo uživo. Oni donose novi nivo opuštanja u usporenom zvuku dooma, koji uz to ima primese retro zvuka, koji te provereno vraća tamo negde u sedamdesete, eventualno početak osamdesetih.

Jedina slabija tačka večeri je to što je bend nastupio sa primetno kraćim repertoarom, što je objasnio umorom i veoma dugačkom turnejom koja je iza njih. Međutim, to možda i nije tako loše, obzirom na to da je svirka održana tokom radne nedelje i pored gungule u glavnom gradu za koju je zadužen ovaj neočekivani sneg, kada smo taman pomislili da ga ni neće više biti ove zime, trebalo je svakako što pre stići kući i spremiti se za radni utorak. U svakom slučaju, bend nas je počastio numerama sa novog albuma Children of the Haze, među kojima su se, između ostalih, našle Navigator, Dead Inside i Scum Priest, dok potonja prosto pršti od energije i atmosfere koju stvara. Najavljenu za kraj, dobismo dugačku i virtuoznu numeru Preacher Electrick sa albuma Black Arts, Riff Worship & Weed Cult, pre nego što nas je bend, zbog protesta od strane publike, ipak počastio i jednim bisom.

Dopelord za sada iz sebe ima 3 studijska albuma i već se nadam još mnogim, jer je ovaj bend pravo osveženje i delikates za sve ljubitelje ovog stila i pravca.

Prethodni tekstObjavljena poslednja pesma Chris Cornell-a!
Naredni tekstParkway Drive objavili novu pesmu!
Moje ime je Bojana Prašović. Odrasla sam u Beogradu, gde živim i radim i danas. Moja pasija je slušanje alternativne muzike, sa akcentom na ekstremnom metalu. Kako sam odrasla u kućnoj atmosferi gde se nije ni slušalo ništa drugo, sem dobre muzike (mama je klan Maiden, dok je ćale više klan Priest, a Metallica im je, pored mnoštva drugih bendova, zajednička ljubav), pa onda možete zaključiti zašto i kako sam počela da slušam metal. Postala sam deo ovog finog tima, jer od malena gajim ljubav prema muzici, iako nikada nisam imala afiniteta da zapravo naučim da sviram neki instrument i tako doprinesem muzičkoj zajednici. Stoga sam zaključila da je izgleda jedini način da pišem o istoj. Od fakulteta sam završila Filološki, smer Skandinavistika (glavni jezik- norveški). Većina mojih omiljenih bendova potiče iz Skandinavije, te to i nije mnogo čudno. Moji izveštaji su uglavnom bazirani na ekstremnijem i mračnijem muzičkom ukusu, te slabo od mene možete očekivati izveštaje sa, recimo, punk ili reggae događaja. Kako mi nažalost obaveze ne dozvoljavaju drugačije, uglavnom sam PRISutna samo na beogradskim svirkama i događajima.