Sedmi United Metal Festival (dan prvi)

Prošle večeri, u novosadskom klubu The Quarter otvoren je sedmi po redu United Metal Festival. Za razliku od prethodnih šest, ovaj festival je nešto drugačiji. Naime, pored toga što traje tri dana, na njemu će nastupiti i bendovi iz drugih država.

Čast da otvori veče, te i sam festival, imao je apatinski metal sastav Awaited. Moramo priznati da nije uvek lako biti prvi. Kako to obično biva prvi bend uvek ima tu nesreću da nastupa pred manjim brojem ljudi. No, bez obzira na to momci su se predstavili kao veoma energični mladi ljudi koji vole da sviraju. Pre dve godine su snimili EP Keeper Of Time. Od godine osnivanja do danas sastav grupe je bio izložen čestim promenama. U razgovoru sa Đurđem Baraćem, jednim od osnivača, saznala sam da je doneta odluka o ustaljenju postave i radu na snimanju albuma prvenca koji je već u pripremi.

Novosadski melodic metal sastav Frozen Moonlight, je imao priliku da ponovo nastupi na UMF-u. Svoju tridesetominutnu izvedbu su otpočeli u stilu – energično i jako. Publika, koje je u tom trenutku bilo znatno više, je živnula pokušavajući da isprati ritam pevačevog skakanja na bini i van nje. Iz moje perspektive, to je bila nemoguća misija. Bend je skoristio priliku da premijerno live izvede svoj najnoviji singl Kintsukuroi , koji je objavljen u julu ove godine. Takođe, pažnju su posvetili i svom prvom singlu Dat Victoria Vires, za koju je Mlađa dodao komentar: Ovu pesmu u bendu svi mrzimo, ali je svi vi volite. Naša prva pesma ikada; i imao je pravo, jer je reakcija publike to i dokazala. Mogli ste videti pojedince koji su se, u tom trenutku, nalazili u svom svetu ne obraćajući pažnju na ostale. Skačući i pevajući, podržali su bend i uživali u pesmama.

Nakon novosadskog, publika je dobila priliku da čuje švedski melodic death metal sastav – Human Desolation. Švedska je poznata po svojoj metal sceni, i moglo bi se reći da ta scena raste iz dana u dan. Muzika ovog benda je prožeta impresivnim, ritmičnim i brutalno moćnim zvukovima. Moram napomenuti da im je pored muzike, i scenski nastup bio na zavidnom nivou. Pevač benda je pozivao  publiku na pravljenje šutki i na taj način podigao atmosferu koja je utihnula nakon nastupa Novosađana.

img_3109-copy

Dobro raspoloženje je bilo prisutno i tokom nastupa norveškog symphonic/black metal sastava CreTura, koji je definitivno ostavio najbolji utisak na mene, a ni publika nije bila ravnodušna. Za one koji vole bendove kao što su Cradle of Filth, Dimmu Borgir i Nightwhish, ova šestočlana ekipa je pravi melem za uši.  Na United Metal Festivalu okončli su svoju ovogodišnju evropsku turneju Fall Of The 7th Golden Star. Imala sam priliku da popričam sa gitaristom i osnivačem grupe, gde mi je on oduševljeno pričao o jeftinijem pivu u našoj zemlji, o tome kako mu se jako dopada Novi Sad i kako će definitivno ponovo doći u Srbiju da nastupaju jer mu se, od svih susednih država u kojima su nastupali, baš ona najviše dopala.

img_3132-copy

Atmosfera koju su ovi bendovi napravili u klubu postala je još jača kada su na red došli novosadski thrash-eri  Deathonation. Na moju veliku žalost nisam uspela u celosti da ispratim njihov, kao ni nastup momaka iz Chains of Suffering koji su svirali nakon njih.

img_3355-copy

Napominjem da festival traje još dva dana, odnosno danas i sutra, i pozivam vas da i tokom ta dva dana dođete da čujete i podržite bendove.