Samostalni referenti proslavili 23. rođendan u Gerili!

Sinoć je u novosadskom Gerila baru tradicionalno održao koncert najpoznatiji domaći ska pank bend, Samostalni referenti. Koncert je održan povodom njihovog 23. rođendana.

Nastup je počeo nekih sat vremena kasnije nego što je najavljeno, poslednje objavljenom pesmom, Vlast i opozicija. U poređenju sa prošlom godinom, na istom ovom mestu za 22. rođendan, publike je bilo dosta manje. Naravno, to ne znači da je atmosfera bila loša. Najveća gužva je bila ispred bine, tako da se nije ni primetilo da prostor nije dupke pun. Od samog početka smo svi bili zagrejani za ska, tako da je skakutanje i poznati ska ples odmah započet. Svi koji su barem jednom slušali Referente, znaju da, dok oni sviraju, nema mirovanja. Momci na bini su bili vrlo veseli i opušteni. Navikli su na Gerilinu malenu binu, te iako su mnogočlani bend nisu bili statični. Saksofonista je često pozdravljao i nas koji smo bili sa strane, a ne ispred bine. Bend nije mnogo pričao između pesama, nisu hteli da kvare veseli ritam, te su maltene sve vreme išlli iz pesme u pesmu. U jednom momentu smo čuli i solaže nekoliko instrumenata iz benda, u rocksteady ska fazonu, za vreme kojih je publika bila vrlo živahna. Takođe, čuli smo čak dve nove, još neobjavljene pesme, Neka idu oni i Ti si jedina, koje su bile odsvirane prvi put preksinoć u Beogradu. Opušteni i veseli ritam je trajao do pola dva izjutra, a bend je, naravno, bio pozivan i na bis, što smo i dobili. Kao poslednja, drugi put u toku večeri, odsvirana je pesma Paradoks, koju je publika, kao i prvi put u toku večeri, jednoglasno pevala s bendom. Ispred bine smo mogli videti mnogo prolivenog piva po podu i nekoliko razbijenih čaša, a to samo znači da je publika bila poprilično vesela i živahna.

IMG_5479

Referenti već koji put oduševljavaju publiku gde god da se pojave. Svojom energijom krase i velike i male bine. Ovom prilikom, u ime celog portala, želim da čestitam bendu 23. rođendan, ali i posebno želim da čestitam Predragu, frontmenu benda, rođenje deteta!