Sabor R’N’R-a u Lučanima: Ko vas je slagao da je pank mrtav?

Zapadna Srbija je do sada bila najpoznatija po Saboru u Guči, ali sada se ustalio još jedan koji možda ne privlači toliko interesovanje medija, ali je po mnogo čemu značajniji. Četvrti Sabor R’N’R muzike se sinoć dogodio u Lučanima i pokazao se kao svetli primer humanosti, prijateljstva i pozitivne energije.

Počeću izveštaj sa festivala sa drugim bendom koji je nastupao iz razloga jer on jedini nije iz žanra koji je sinoć dominirao. Nepravedno zaboravljeni Kristali su nas podsetili svojih vanvremeskih hitova u pola sata svog nastupa. Smešna situacija se dogodila pre početka njihovog seta koji je kasnio iz tehničkih razloga. Naime, bubnjar Jovan Petrović je imao problem sa svojim instrumentom čije je rešenje zahtevalo malo više vremena. Dok smo čekali, iz publike se čulo par uzvika: Sviraj bez Jove. Kada su krenuli, Dejan Gvozden i njegova ekipa u kojoj su i duvačka sekcija koju čine saksofonista i trubač naterali su tu istu publiku da đuska. Talasi, Znam, Sad se svega sećam, 2 metra, Ustani kreni, Osmi dan su samo neke od numera kojima su dobro podigli atmosferu.

DSCF0142a

Da nije bilo KristalaSabor R’N’R muzike bi komotno mogao da se preimenuje u pank sabor. Sve je počelo sa Crvenim kartonom u 21 čas i 30 minuta. Po rečima organizatora, do sada se nije desilo da bend koji otvara program napravi ovakvu atmosferu. U tih četrdeset i pet minuta koliko su nastupali publika je pevala sa njima, bilo je šutki, navijačkih baklji, crowd surfing-a, stvorio se osećaj kao da su u pitanju glavne zvezde, a ne bend koji otvara festival. Od Ja nikad nisam sam kojom otvaraju koncert, preko Buđenja,  Fensera, pa Yugo 55 i na kraju Pijana pesma, a bilo ih je još dosta između, dobro su oznojili publiku koje nije bilo malo bez obzira što je tek početak festivala.

DSCF0087a

Treći bend na bini u Lučanima bili su Dža ili  bu koji su u sat vremena pokazali da imaju više energije nego pola mlade scene zajedno. Ovo mi je treći njihov koncert u šest meseci i svaki je bolji od prethodnog. To, naravno, ne znači da su ostali bili loši, nego oni na svakom pruže nešto drugačije. Sinoć su od starta krenuli jako, posle Vip usledio je Stampedo i publika je to proslavila na svoj način, pa su članovi benda čak dobili i pivo od njih. Opšti, pozitivni, haos nastaje sa pesmama Živeo Staljin i svetska revolucija i Ustani i kreni. Iz publike se vide baklje i čuju neizbežni pozdravi predsedniku republike i, naravno, kreće Diktatore, odmah zatim i Večna lovišta. Zato Dža ili bu treba doživeti i na festivalu i u klubu jer je to bend koji uvek da svoj maksimum i uvek nadmaši sva očekivanja!

DSCF0160a

U kolima kada smo išli prema Lučanima Stevan Pavlović, gitarista Crvenog Kartona, je sa pravom rekao da su Goblini jedan od najboljih pank bendova sa ovih prostora. Drago mi je što je potvrdio ono što ja možda ne bih hteo da izgovorim jer bih se osećao pristrasnim kada je u pitanju moj omiljeni bend. Goblini su primer kako treba da se ponašaju rock zvezde u Srbiji. Znam da ne vole kada se o njima priča kao o zvezdama, ali bend njihovog staža to zaslužuje. Skromnost koju oni imaju na bini i van nje i dolikuje samo najvećima. Pozitivnost koju šire svojom pojavom i svojom muzikom je jedinstvena i opšte potrebna u ovoj zemlji. Otvaraju sa Roba s greškom i odmah kreće pevanje sa publikom i do kraja koncerta ne prestaje. Ona misli da zna bila je posvećena svim devojkama u publici, Jagode su podsetnik da sa drogama nema zezanja, a na poštovanje za ljude sa sela jer bez njih ne bi imali šta da jedemo, kao i kako napraviti razliku između seljaka i seljačine publiku su uputili pesmom Pečenja i rakije. Ono što najviše volim kod Goluba je što on obraćanje publici između pesama ne koristi samo da najavi šta je sledeće na spisku, već da pošalje neku poruku, kao sinoć kada se zahvalio klincu od šest godina koji je u prvom redu, onda pohvalio obezbeđenje, a ako to nije pravi pank onda ne znam šta je! Desio se jedan mali incident kada je limenka piva doletela na binu, Goblini su završili pesmu, a Golub i Vlada su se obratili svima da to više ne rade jer smo svi došli da se dobro provedemo i ništa više, a nekog je ta limenka mogla da povredi. U toku sledećih nekoliko numera je još par limenki poletelo ka bini, ali ni jedna nije sletela na nju. Neki momci su malo više popili bi bilo jedino nevino objašnjenje. I mene su ispolivali pivom, što mi se inače dešava uvek kada gledam Gobline, ali ako već nećete da pijete to pivo, dajte ga nekom ko hoće, to je barem neka moja logika. Sabor je trebalo da traje do dva časa posle ponoći, ali zbog Goblina trajao je malo duže i hvala policiji što nije reagovala.

DSCF0197a

Ta kolegijalnost između bendova koju sam sinoć doživeo je jedna od najsvetlijih tačaka ovog putovanja do Lučana. Dok su Dža Ili Bu svirali, Goblini su gledali njihov nastup, a kada su Goblini bili na bini Dža Ili Bu su uzvratili na isti način i to u publici u kojoj su u prvim redovima bili i momci iz Crvenog kartona.

Dve najvažnije stvari su se dogodile sinoć u Lučanima, a jedna od njih je prikupljanje humanitarne pomoći za njihovu sugrađanku Dubravku koja se bori za svoj život. Svaki od bendova je sa bine apelovao na prisutne da svako koliko može ostavi svoj doprinos u kutijama za priloge. Drugi događaj je bio posveta Kud Idijotima jer kao da su se dogovarali, sva tri benda su odsvirala nešto iz njihovog repertoara. Prvi su krenuli momci iz benda Crveni karton koji su u svom setu odsvirali splet njihovih pesama koji je masa dočekala sa ovacijama. Dža ili bu su svoj koncert zatvorili sa Za tebe koji je otpevao gitarista Vladan Vasiljević. Goblini su odsvirali Marjane, Marjane koju su i snimili na objavljenoj kompilaciji Za Tebe – a tribute to KUD Idijoti, a Golub je spomenuo i Tustu, kako sam kaže, jednog od najboljih ljudi koje je upoznao u svom životu! Idijoti su obeležili veče, tako da smo mi nastavili sa njima na parkingu, pre puta, a onda i u toku puta.