Rock & Joy: Spasimo sigurnu kuću svirkom i plesom!

Ovogodišnji Rock & Joy festival ispratili smo u Velikoj dvorani SPENS-a uz Zabranjeno pušenje, Dejana Cukića & Spori ritam bend, Santos Brothers i Flower Rocky Boys.

Novosadski sastav Flower Rocky Boys započeo je karijeru 1987. godine. Bend je bio aktivan krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina u Novom Sadu, a i širom Srbije, koliko je to bilo moguće. Izmenjeno izdanje benda ponovo počinje sa radom, a promene se odnose na postavku i muzički pravac. Nisu mnogo pobegli od nekadašnjeg rokenrola u kombinaciji sa melodičnim pank rokom, ali svakako zvuče drugačije nego ranije. To su promene koje dolaze sa godinama, logična veza sa onim što je nekada bilo. Ipak, nismo više tako mladi jednom prilikom izjavio je Slobodan Dulović, frontmen benda.
Ova iskusna petorka predstavila nam se poznatim rifovima pesme Blitzkrieg Bop koja je u njihovom izvođenju zadobila ime Ulična svetla. Od početka dobro zvuče, ali imali smo male probleme što se teksta tiče – neki pevaju Ramonse, a neki Moj ćale postao je panker. Ma, bitno je da nam je lepo!
Usledile su pesme sa albuma Još noćas te volim, SPENS-om vlada dobra energija, nema namrštenih lica, a nas nekoliko se prepire oko toga da li je ovo mešavina Partibrejkersa i Ramonsa ili Azre i Šanka, a možda su i neki drugi bendovi u pitanju.

1 (11)_edited

Nakon Flower Rocky Boys-a na scenu dolaze Santos BrothersSantos Brothers je melodični hard rok bend iz Bačke Palanke koji oformljuju braća Šantoši 2007. godine. Ovaj bend stvara pod uticajem raznih svetskih imena, kao što su Deep Purple, Led Zeppelin, G’n’R, Stevie Wonder, Jimi Hendrix, The Doors, Whitesnake i Nickelback. Dvorana se puni, ispunjava je ples, a tu i tamo padne neka manja šutka. Masa se fino zagrejala.

2 (16)_edited

Dejan Cukić i Spori ritam bend su za uvod izveli pesmu Nebo jedino zna. Dvorana se tokom pauze od Santos Brothers-a smirlia, ali su gotovo svi na prve ritmove počeli da skaču, igraju i pevaju sa Cukićem. Ajmo sad jednu navijačku!, rekao je Cukić, a bend je počeo da svira Seven Nation Army legendarnog američkog dua White Stripes. Horski smo pevali čuveno o-ooo-oo-o, a atmosfera nije padala sve do poslednje pesme koju su za sinoć pripremili. Dvoranom su odjekivali tonovi pesama Julija, A šta da radim, Ja bih da pevam, Mokre ulice, Letnje kiše… Osmeh je svima na licima, neki đuskaju, neki se slikaju, neki skaču, neki se ljube na ogradi, a desila se i poneka šutka. Divno raspoloženje okupiralo je čitavu dvoranu, iako ona nije bila ni do pola popunjena. Tokom poslednje pesme Cukić nam je predstavio bend i našalio se na račun kolege za sintisajzerom: Hajde, samo sediš tu, ustani bar da se predstaviš!

3 (29)_edited

Pauza. Iskoristili smo je da donesemo nekoliko flaša Vodavode, da se slikamo, a pala je i koja masaža. U tačno 15 minuta do ponoći ekipa Sarajevskog Zabranjenog pušenja izlazi na binu i izvodi Kažu mi da novog frajera imaš. Ove ex-yu garage rock ikone od samog početka održavaju odličnu atmosferu i podižu energiju na još viši level u odnosu na prethodne izvođače. Šutke su konstantne, a jedna od najvećih, čini mi se, bila je tokom pesme Guzonjin sin. Čak su i fotografi poskidali sa sebe svoju opremu i uskočili među već dobro oznojana tela i dali sve od sebe da ova svirka bude obeležena ne samo dobrom fotografijom već i sećanjem na osećaj koji imaš samo kada uz dobro poznate melodije skačeš sa poznatim i nepoznatim ljudima. I tada ste svi prijatelji. I svi pružaju ruku ako neko padne zbog klizavog poda prelivenim prosutim pivom.
Djevojčice kojima miriše koža, Bos ili Hadžija, Pišonja i Žuga i ostale dobro poznate numere nisu nam dozvolile da odmorimo ili da napustimo razigranu salu, mada tokom Možeš imat’ moje tijelo atmosfera se malo izmenila. Zapalili bi se upaljači da nam nisu bili oduzeti na ulazu, ali su i vraćeni nakon svirke, ne prebacujem ništa. Ta izmenjena, sada već romatična atmosfera i usporeno njihanje u dvorani nastavilo se i uz pesmu Piccola storia de grande amore, a zatim se Zabranjeno pušenje od Novog Sada oprostilo sa pesmom Ibro Dirka. Pozitivna energija bila je primetna i nakon što se svirka završila.

3 (78)_edited

Po mom mišljenju, sinoć je bilo divno. Divna atmosfera i divna publika, ali mislila sam da će doći mnogo više ljudi prvenstveno zato što je ovo bila humanitarna svirka, a sredstva prikupljena od ulaznica namenjena su deci u sigurnoj kući u Novom Sadu. Koliko smo mi u stvari humani kad je velika dvorana SPENS-a bila jedva do pola popunjena?