Ritam nereda, Crveni karton, Hurleur i drugi proslavili Megafonov rođendan

Za razliku od ostalih rođendana, gde gosti donose poklone, na ovom su ih domaćini delili. Na gostima je bilo samo da naprave odličnu atmosferu, što se i desilo na ovogodišnjem Megafon Musicu.

Kragujevačka televizijska emisija Megafon Music je šest godina rada proslavila u Čaurnici Kneževog Arsenala u subotu, 14. aprila, uz bendove Hurleur, Larska, Crveni karton, Ritam nereda i Stone Slipper. Najavljeni Stroganov, koji je trebalo da otvori program, otkazao je nastup zbog bolesti i želimo im brz oporavak. Bilo je za svakog po nešto, za nekog sve, ali jedno je sigurno – niko nije otišao nezadovoljan kući.

Adaptirani prostor bivše Čaurnice izgleda kao stvoren za svirke. Oronulog izgleda, sa grafitima po zidovima, stvara jedinstveni osećaj da ste na mestu gde muzika pripada. Publika u Kragujevcu je već navikla na ovakva dešavanja, tako da nisu žurili sa ulaženjem. Hurleur su imali čast da otvore program pred solidno popunjenom salom. Gledajući njihov nastup, pomislili biste da se ne radi o momcima koji su punoletni tek nekoliko godina. Uvežbani, uigrani, sa odličnim gruvom ostavljaju utisak profesionalaca. Pesme sa njihovog debi albuma Ja! ne možete da slušate i budete mirni, one vas pokreću i bude u vama najprijatnije emocije.

IMG_2533

Posle njih usledio je mladi lokalni bend Larska. Sviraju zanimljivi stoner rock u nekarakterističnoj postavi sa dve bas gitare i bubnjem. Možda idejno drugačiji od ostalih koji su ove večeri nastupali, ali sa podjednako dobrom energijom lako su pokazali šta znaju.

IMG_2624

Crveni karton su svoj set isprašili najboljim pesmama svog repertoara. Publika je imala prilike da čuje i nekoliko numera sa neobjavljenog albuma Zanat preživljavanja. Novom Ja nikad nisam sam započeli su nastup, a završili Pijanom pesmom, koja je već koncertni hit, a tek treba da bude zvanično objavljena. Da ne nabrajam sve, ali čuli smo još i Da li je to normalno, Da pređemo na stvar, Ima nade, kao i neizbežni Yugo 55. Profesionalno su svoj nastup prilagodili satnici koja je morala da se ispoštuje i priču između pesama skratili na minimum da bi publika dobila više muzike. Odličnim performansom sa originalnim scenskim nastupom podigli su atmosferu i sve prisutne u Čaurnici dobro zagrejali za Ritam nereda koji su usledili posle njih.

IMG_2727

Sa trideset godina na sceni, Ritam nereda već imaju kultni status i vernu publiku. Čaurnica ipak nije bila ispunjena do kraja, što je prisutnima samo davalo više prostora za šutke i ostale bahanalije. U sat vremena, koliko je trajao njihov nastup, provozali su nas kroz svoj repertoar. Krenuli su sa Elita, onda Ritam nereda, Nikad više, Raskršće. Obezbeđenje nije imalo potrebe da reaguje, ali publika iz prvih redova nije odolela da se ne penje na zaštitnu ogradu. Pesme poput Deset godina, Nebo, Hiljade su one bez kojih se ne odlazi sa njihovog koncerta. Rokanje se nastavilo sa Heroj, Crno je sve i sve je kulminiralo uz Put beznađa. Zadovoljna lica bila su u publici, ali i na bini. Ako se uzme u obzir da se Boban polivao pivom, onda možete da pretpostavite kako je bila dobra atmosfera. Svoju ulogu pevača je prepuštao publici koja je to rado prihvatala, pozdravljao se sa njima i bis je bio neizbežan. Svi zajedno su otpevali Ajde.

IMG_2922

Tradicionalno, Megafon Music je dodelio nagrade najznačajnijim imenima i dešavanjima u rock muzici tokom protekle godine. Crveni karton su zasluženo dobili zvanje nove nade, Ritam Nereda je bend koji je obeležio proteklu godinu, singl godine je pokupio E-Play za pesmu Srešćemo se neki drugi put, Veronautika Nikole Vranjkovića je album godineArsenal fest je dobio nagradu za događaj godine za prošlogodišnji festival, kada su nastupili Anthrax, Buzzcocks i drugi.

IMG_2679

Kao zaključak jedino može da se kaže da je Kragujevac postao prestonica muzike. Uz ovakva dešavanja, česte organizacije koncerata i Arsenal Fest, ovo je grad koji dokazuje da rock muzika u Srbiji nije mrtva. Ako imate u planu da u skorije vreme posetite Kragujevac znajte da je ovo domaćinski grad prijatnih ljudi i prelepih devojaka.