Prvo veče Toxic Weekend festivala

Prvo veče Toxic Weekend festivala je prošlo neponovljivo dobro. Linijski taksi je brujio dok sam stizao do Pančeva i kada sam napokon stigao, prva stvar koja mi je privukla pogled bila je pančevačka pekara Partizan. Nakon što nešto strpah u kljun, uputio sam se ka Apolo dvorani. Stigavši do iste, primetih da hladnoća (a i radijacija!) nije sprečila ekipu da se okupi ispred. Toxic Weekend je krajnje kultan, još od svojih Vam Dam dana i neretko se viđaju već poznata lica na njemu.

img_9710-copy

Festival je otvorio banatsko-novoseoski bend Napred u prošlost – oldskul pank ekipa koja je prvu kasetu izbacila davne 1987. Fantastičan posao su odradili zvukom koji se retko može čuti na danasnjoj sceni. Do sada nisam imao prilike da ih čujem, ali posle ovoga ću se potruditi da se iskustvo ponovi.

img_9801-copy

Nakon oldskulera, na scenu su izašle Kamene Kare. Grobarski spektakl nije bio ništa manje od očekivanog. Snažan ritam, snažan vokal, divlja publika i fantastičan provod. Pesme koje su napravile najveću buru i haos u publici su bile Tamnica, Somovi i Kad me ne bude bilo. Energija je bila svuda i novi ljudi su navirali u Apolo dvoranu, koja se polako počela puniti do samog maksimuma. Odličan nastup, odličan odziv publike. Pozdravljamo ih do beogradske promocije Streetriffs festivala, koja je zakazana za sledeću subotu.

 

img_9819-copy

Nastupila je kratka pauza, dok se na bini Apolo dvorane nije pojavila ekipa iz Trule Romanse. Kratkim nameštanjem ozvučenja i iskazivanjem basistinog harizmatičnog humora, bend je počeo da svira. Stvar koja mi je prva upala u vidokrug je bio bubnjar. On je pokidao svoje palice više puta, svirajući jake pesme Trule Romanse. Njihov težak zvuk ne leži baš svakom, ali to im daje neku specijalnu čar. Novi album I ovce sada k’o vukovi reže je dočekan odlično – pevanjem, skakanjem i opštim haosom. Nažalost, nastup je trajao prekratko. Poslaćemo apel da sledeća svirka traje 3 sata, minimum. Bolji nastup, sklop vokala i muzike i veće osećanje u pesmama nisam čuo dugo.

img_9959-copy

Bend koji je zatvarao prvi dan festivala je bio Mrka Kapa. Beogradski švaleri su svojim zajebantskim tekstovima digli iscrpljenu publiku na noge i maksimalno opustili atmosferu. Nije mi prvi put da ih slusam uživo, ali se njihovim nastupima svakog puta rado vraćam.

img_0059-copy

Nakon toga redakcija se polako uputila kući. Stari passat u svom periodu polu raspada je leteo preko pančevačkog mosta, dok smo proveravali materijal od prvog dana festivala. Snimismo nekoliko pesama, napravismo odličnih fotografija. Koncert je bio odličan, ekipa je bila vrhunska, provod je bio nezaboravan. Istinski. Toxic Weekend je festival koji se ne treba nikako propustiti.

Snimci sa festivala: