(Pravo)slavlje i metal

Kišni dani u Beogradu su uglavnom dosadni i depresivni. Svi sede kućama i ne daju znake života, a ovaj put tom sivilu doprinosi i onih par dana pred veliki praznik. Aparati za održavanje života su na maksimumu, a postoji i nekolicina nas koji nismo hteli da se prepustimo ovom mrtvilu duha, pa smo svratili do Elektropionira na jedan lep događaj. Beogradski thrash metal bend Jenner  promovisao je album prvenac pod imenom To Live Is To Suffer, koji je nedavno izašao za francusku izdavačku kuću Inferno records, a gosti i podrška su im bili inđijski stoner metal bend Superhammer, kao i kragujevački heavy metal bend Steel Hornet.
DSC_7414

Prvi je na binu izašao Superhammer i ovaj put su nam se predstavili u sasvim novom izdanju. Novu postavu benda čine pevačica Jadranka Stanić, basista Nikola Andrejić, bubnjar Vojin Ratković, i Igor Stanić, jedini preostali član stare postave, koji je bas zamenio gitarom. Iako im je ovo bila prva svirka u novom sastavu, zvučali su prilično moćno i usvirano, i to najviše zbog činjenice da u ekipi imaju jednog od najboljih bubnjara u Srbiji. Izvodili su pretežno materijal sa EP-a koji je izašao prošle godine, a na repertoaru se našla i obrada Noctis Era benda Rotting Christ. Usledila je i pesma We Fight Like Lions lazarevačkog power metal benda Claymorean  na kojoj se kao gošća na solo gitari pojavila Aleksandra iz Jennera, pa su je pozvali i da ovu priliku uveliča svojim sviranjem zajedno sa Dejanom Garčević, koja je vokal Claymoreana. Svoj nastup su završili kultnom pesmom Children Of The Grave benda Black Sabbath i ustupili mesto momcima iz Kragujevca. Ovaj zaokret u postavi i zvuku je trenutno preveliki za potpisnika ovih redova, ali to ne znači da to ne može da se promeni. Prostora za uigravanje priče svakako ima i to će sigurno biti iskorišćeno adekvatno, s obzirom na to da se radi o ljudima koji već imaju priličan staž koliko na ovoj sceni, toliko i u muzici generalno.

Sledeći se na binu popeo kragujevački Steel Hornet. Bend trenutno najviše izvodi kultne heavy metal obrade bendova poput Saxon, Running Wild, Motorhead, Randy i Venom. Svoj nastup su započeli obradom 747 (Strangers In The Night) benda Saxon. Momci su nas prošetali i kroz nekoliko autorskih pesama, te time najavili EP koji će biti objavljen u toku ove godine. Sudeći po onome što se moglo čuti, očekuje nas prilično efektno izdanje koje ima potencijal. Prethodno je najavljeno da će Deadly Mosh nastupiti na ovoj svirci, ali su iz nekog razloga bili primorani da otkažu svoj nastup. Steel Hornet se odlučio da odsvira jednu pesmu svojih sugrađana, pa smo imali priliku da čujemo obradu Evil In The Night sa istoimenog EP-a objavljenog 2013. godine. Za kraj svog nastupa su momci odsvirali pesmu Kragujevac svojih drugih sugrađana i kultnog HC punk benda KBO i nakon toga ustupili binu glavnom bendu ove večeri.

DSC_7392

Do sada solidno popunjen prostor se tik pred nastup Jennera popunio skoro do kraja i čekalo se na ono zbog čega su svi i došli. Ovaj nastup je sa sobom nosio i posebnu nestrpljivost i dozu iščekivanja, jer je bend pre ovog datuma odsvirao mini turneju po regionu koja je, sudeći po reakcijama publike, prošla odlično. Kvalitet sviranja i samog nastupa je drastično porastao i slobodno se može reći da Jenner počinje da lagano ulazi u ligu ozbiljnih bendova na domaćoj sceni. Reakcija publike je bila na najvišem nivou, jer je bend isporučio pre svega pozitivnu atmosferu, a uz to i moćan i tehnički kvalitetan nastup. Retki su bendovi koji su sposobni da plasiraju oba, a Jenner je svakako jedan od njih. Odsviran je ceo album, a na repertoaru su se našle i obrade Agent Orange od Sodoma i Coma Of Souls od Kreatora, tokom kojih šutke i stejdž dajvovi nisu prestajali. I sam bend je bio vidno iznenađen povratnom reakcijom publike. Na zahtev publike je odsvirana obrada Agents of Steel benda Agent Steel, po kojoj je ovaj bend poznat već nekoliko godina i time je završen njihov nastup.

DSC_7497

Ovaj dan je za njih bio poseban, pa su se odlučile da događaj pretvore u pravo slavlje i počaste sve prisutne tortom koju su same napravile. Gomila srećnih ljudi na jednom mestu, sa pravim razlogom za sreću, je svakako jedna od najlepših stvari koje se mogu videti i zato se treba truditi da se taj prizor ostvaruje što češće u ovim teškim vremenima koja nas nemilosrdno gaze i šutiraju u glavu svakog dana. Rokenrol je najbolja stvar na svetu. Dokazano.