Pankerska energija pod zidovima Singidunuma

Zbog neočekivane smrti trolejbusa kojim sam dolazio do centra grada iz rodne mi države, Voždovca, nisam mogao da stignem na nastup Kontrasa na Singidunum festivalu. Stigao sam u 18:15, a bina je bila prazna. Kontrasu se svesrdno izvinjavam zbog toga što ih nisam ispratio i zbog svoje neprofesionalnosti. Da se iskupim, urgiram da poslušate njihov novi album Smrt Svetu! Sledeći put, momci, obećavam da ću biti tu.

Sledeći bend, to jest prvi koji sam bio u mogućnosti da ispratim, je bio beogradski riff’n’roll bend The Bite. Ovaj sastav do sada nikada nisam imao priliku da slušam uživo i ovo je bilo osvežavajuće iskustvo. Harizmatičnost i specifičan glas pevačice je bio prijatno iznenađenje, koje nisam mogao naslutiti. Sve u svemu, The Bite je više nego solidna grupa, koja je odradila fantastičan posao u otvaranju jučerašnjeg Singidunum festivala. Svaka čast momci i devojko, svaka vam čast!

DSC_1804 (Copy)

Nakon njihovog nastupa, nastupila je kratka pauza, taman da se kupi po koje pivo, po koji CD i da se tuguje za pločama koje nikada nećemo posedovati, zbog cena koje su na njima istaknute. Posle kratkog utapanja tuge u rogonji, na binu se penju Riza i ekipa, Srbiji dobro poznati naslednici kultne sarajevske grupe Elvis J. Kurtović & his Meteors, Elvis Jr. Kurtovich nas je obradovao hitovima poput Jugo 45 i hitovima bratskog li im benda, Zabranjenog pušenja. Najveća raja se okupila tokom pesama Guzonjin sin i Hadžija il’ bos. Ipak, moram im oduzeti poene zbog nesviranja moje omiljene numere, Mala slatka rokerka. No, prvi mi je put da i njih slušam uživo, iako sam im veran internet fan već duže vreme. Bio je to prijatan i iznenađujuće dobar nastup ovog kultnog benda. Energija je izašla na videlo i pozitivna atmosfera se počela širiti Kalemegdanom. Bend je nastup završio predstavljanjem članova i odjavnom numerom Folk Raping. Bitno je spomenuti da su incidenti nastali tokom ovog festivala počeli da se zahuktatavaju pred kraj nastupa Elvisa Jr. Kurtovicha, ali više o istim govoriću na kraju teksta.

DSC_1817 (Copy)

Bend koji sam najviše iščekivao od same najave koncerta, koji do sada nikada nisam imao čast da čujem uživo, je bio legendarni 357. E sad, 357 je grupa koju slušam od ranog detinjstva, dan danas i do kraja života, što se mene tiče. Vrlo su specifična grupa. Iako im možemo zameriti izbor omiljenog fudbalskog kluba, njihovoj muzici ne možemo apsolutno ništa zameriti. Bend koji svima leži, bend koji obećava i nikada nikoga ne ostavlja ravnodušnim, privukao je masu ljudi na koncert. Teren je počeo da se puni munjevitom brzinom, dok je zidovima Kalemegdana odjekivala dobro poznata muzika. Pesma koja mi je obeležila veče je definitivno bila  Na Gazimestanu. Ona, Sprem’te se sprem’te i Hriste Bože su pesme koje su dobile najveći odziv publike. Bend se jedva čuo od preglasnog pevanja gorespomenute mase ljudi. Iako na početku pesme Hriste Bože nisu bile ikonične gusle, numera je zapamćena kao jedna od jačih, tvrđih i glasnijih te večeri. Bend 357 me je apsolutno oduševio, garantovano ću im se prerado u budućnosti vratiti, ako se prilika ukaže.

DSC_1863 (Copy)

Direktori, bend koji je obeležio prvi veći PRIS-ov intervju, bend koji je oblikovao srpsku Oi scenu kako niko nije mogao, nije jedan od onih bendova koji se okuplja zbog besparice. Direktori su bend koji praši zbog sebe, zbog muzike, veselja i druženja. Čisto zbog toga imaju maksimalno divljenje i poštovanje od strane mene i ostatka naše redakcije. Naši stari drugari su koncert odradili kao i svaki do sada. Besprekorno i energično su male reči za ovakav neverovatan nastup, koji je već postao norma za ove superteškaše scene. Mrzim Hajduk, Bando crvena i Ide voz su obeležile ovaj nastup Direktora. Ponadao sam se da će svirati manje poznatu, ali opet vrlo dragu numeru Piteri su mrtvi, ali sam ipak morao da se vratim kući slomljenog srca. No, nastup Direktora je bio odličan i muzički i scenski, i zbog toga im skidam kapu. Lepo raspoloženje nije mogao pokvariti ni incident, koji je, nažalost, nastupio i tokom svirke Direktora, a koji je uključivao i nekoliko okršaja sa policijom. Srećom, sve je ubrzo regulisano.

DSC_1929 (Copy)

Nakon Direktora, na binu dolazi stari ex-YU rock bend Električni orgazam. Nakon proslave 30 godina od izlaska više nego kultnog albuma Distorzija, ovo je prva veća manifestacija na kojoj su nastupili. Šta reći, a ne zapevati? Električni Orgazam je jedan od onih bendova koji se itekako pomirio sa svojim izuzetno impresivnim i dugačkim radnim stažom, kao i sa svojim godinama, dok se na bini ponašaju sasvim shodno istim. Nikome nije prijatno da vidi čoveka od 50 i kusur godina kako se hvata za međunožni predeo i peva o raznoraznim teškim drogama i lakim ženama. Tokom njihovog nastupa je publika polako, ali sigurno, počela da se razilazi zbog incidenata koji su se i tokom nastupa ovog benda, hvala Bogu po poslednji put, dogodili. Odličan nastup od starosedeoca naše scene nam je poklonio vrlo jasnu sliku i uspomenu na sjajan koncert. Zacementirani tekstovi pesama poput Konobar i Igra rokenrol cela Jugoslavija su odjekivali Beogradom tokom, za sada, jednim od najboljih skorijih nastupa Električnog Orgazma. Uzburkane emocije jugonostalgičara i starih pankera nisu prošle neprimećene.

dsc_8106

Prljavi, Prljavi inspektor Blaža je nastupio nedugo posle Električnog Orgazma. Od ovog neverovatnog zajebanta nismo očekivali ništa manje od raznoraznih ludarija. Blaža je svojim već ikoničnim srebrnim kič sakoom, kao i svojim prisustvom, obasjao publiku. Hitovi poput Sunce tuđeg neba su bili jedni od najglasnije pevanih pesama cele večeri. Doduše, Blaža nas je prijatno zbunio mashupom dečijih pesama, poput čudne obrade pesama Razbole se lisica i Ivin voz. Sve u svemu, sve drugo što bi moglo biti rečeno o ovom čoveku je već do sada izrečeno. Spektakularan nastup, spektakularan čovek, spektakularna pratnja. Ukratko rečeno – spektakularno. Blaža jeste mnogo stvari, ali dijamantni devijant nije jedna od nih.

IMG_4331

Kao poslednji bend večeri, predstavljen nam je novosadski Oi/hardcore bend Ritam neredaSastav koji je u poslednjih nekoliko godina i više nego aktivan, definitivno je ostavio jedan od najjačih utisaka tokom sinoćnog festivala. Nastup su otvorili novijom, ali kultnom pesmom Elita, nastaviviši starim hitovima poput Heroj, Boje se i svojom najhitičnijom pesmom, Put Beznađa. Kroz njihov nastup su se u skoro svakom momentu na videlu našle razne baklje i po prvi put su bile viđene masovne šutke. Problema sa policijom i daljih incidenata na svu sreću nije bilo, tako da je Ritam Nereda mogao sasvim mirno da nastavi i završi svoj nastup. Teške reči i teške pesme su samo jedna od stvari koje nam padnu na pamet kada čujemo ovaj novosadski spektakl. Publika je bila i više nego aktivna tokom nastupa. Ritam Nereda je sam po sebi jedan od najuticajnijih i najpopularnijih bendova bliske i dalje prošlosti, kao i dana današnjeg. Iako su u prošlosti bili zabranjeni bend, uspeli su da naprave fantastičan preokret povratkom na domaću punk rock scenu.

IMG_3826-(Copy) (Copy)

O incidentima nemam ništa da dodam. Verovatno ste sve već pročitali na kojekakvim Blicevima i Kuririma. Ostavljam vas sa citatom Strahinje Kosovca, člana benda Scordisci, koji su kao i NBG bili uskraćeni za svoj nastup, zbog raznoraznih problema i incidenata: Festivali i koncerti služe da se pije pivo, sluša muzika i jure ribe, za makljažu imate stadion i ulicu! Sva ideološka i navijačka opredeljenja treba da ostanu izvan kapije jednog ovakvog apolitičnog festivala! Organizaciji svaka čast zbog uloženog truda da maksimalno umire i srede situaciju, ali, na žalost, ovo je van njihovih mogućnosti.

*Fotografije sa nastupa Električnog Orgazma, Blaže i Instruktora, kao i Ritma Nereda naš fotograf nije mogao da zabeleži zbog toga što su ga predstavnici MUP-a izveli iz koncertnog prostora i nisu mu dozvolili da se vrati.