Pančevo Wrong Fest (drugi dan) – Buđenje uspavanog grada?

Drugi je dan Pančevo Wrong Fest-a, ušao sam u dvorište Doma omladine Pančevo i čekao da počne koncert. Prvi dan je prošao solidno, sa manjkom publike kao najvećom manom. Za subotu su najavljena neka veća imena i očekujem više ljudi. Sa nešto manje kašnjenja, na binu izlazi prvi bend.

Prvi bend večeri bio je niški punk/hardcore sastav Dok7 koji su nastupili na Right Stage-u. Nastup je krenuo obećavajuće, ali za vreme druge pesme je jednom od dvojice gitarista pukla žica. To je oduzelo malo vremena bendu i malo spustilo početnu atmosferu. Nastup im je energičan, ali upitno je koliko je to dobro za bend s obzirom da je pevač bio prilično zadihan pri kraju koncerta. Sa ponekom neukusnom klinačkom forom i tekstovima koji me teraju da dovedem u pitanje godine članova benda, nastup im je prilično izvukla muzika u kojoj se primete i metal uticaji. Čak štaviše, to im je svetla tačka jer umeju da isprže neke dobre rifove i iznenade breakdown-om, a pevač iz sebe izvuče dobar scream.

IMG_8334

Posle Dok7, na binu su izašli domaći oi punk veterani Ritam nereda. Neredi su još jednom dokazali da su profesionalci, pruživši svojim fanovima odličnu svirku. Još od prvih stihova se skakalo, pevalo na sav glas i stvorile su se prve šutke. Ozvučenje na koncertu je bilo dobro, ali smatram da je trebalo da vokali budu malo glasniji. Ovaj koncert će inače nekima biti od većeg značaja nego ostalima. Naime, za vreme koncerta jedan momak iz Vršca zaprosio je svoju devojku na bini i mi se ovim putem pridružujemo čestitkama. Na dobar provod na koncertu Nereda uopšte se nije ni sumnjalo i bend je savršeno uzburkao atmosferu i spremio publiku za ono što tek dolazi.

IMG_8562

Usledili su Deez Nuts, momci iz Melburna koji sviraju hardcore. I to jako dobro sviraju. Odlično. Izašli su na binu i nadmašili sve bendove na festivalu do sada. Jaka ritam sekcija, nabijena distorzija na gitari i agresivni, precizni, na momente jako grubi vokali JJ Peters-a. Deez Nuts su bili kao nabijeni energijom koja je prštala na sve strane, napadni i esktremni. Drugim rečima, sve što i treba da bude jedan hardcore bend. Pevač je skakao i trčao sa jednog kraja bine na drugi, penjao se na zvučnike i pevao sa publikom. Prvi redovi su bili zapaljeni, obezbeđenje je skidalo ljude sa ograde, čak i sa same bine, a šutke su prerasle u nešto mnogo agresivnije. Fenomenalan koncert od strane ovih momaka koji su, stvarno vredi napomenuti, doleteli iz Australije samo za nastup na Wrong Fest-u.

IMG_8787

Hedlajneri ove večeri su Dog Eat Dog. Mnogi verovatno ne bi ni pomislili da bi atmosfera od malopre mogla biti još luđa, ali oni su uveliko uspeli u tome. Bend, koji ove godine obeležava 25 godina od izlaska svog prvog albuma All Boro Kings, dočekan je gromoglasnim uzvicima i aplauzom uz koji je otpočeta i prva pesma. Pevač je prskao publiku pištoljem na vodu i skakao sa zvučnika na zvučnik dok su svi članovi benda davali svoj apsolutni maksimum. To onda mora da se isplati, zar ne? Kako oni sami kažu, oni žive za žurku i to im je jedino važno i definitivno je očigledno da se itekako zabavljaju na bini. Repovanje u čast Wu Tang Clan-u, basista obučen kao Rocky Balboa dok peva pesmu Rocky (naravno, koju drugu?). Dog Eat Dog, bend koji slavi 29 godina postojanja, a ponašaju se i zvuče kao da su još mladi, dokazao je još jednom ko su kraljevi.

IMG_8889

Nakon odličnog Dog Eat Dog-a, oduševljen prelazim na River Stage, gde svakog trenutka treba da počnu God is an Astronaut, post-rock sastav koji nam dolazi iz Irske. Tamu na bini u mračnoj tamiškoj noći razbija light show, čuju se odjekujući zvuk bas gitare, klavijature i zatim upada ceo bend. Publika očarano gleda, dok ovi momci pokazuju svoje muzičko umeće većinski instrumentalnim pesmama uz blage vokale koji im jako dobro pomažu kod stvaranja ambijenta. The End Of The Beginning, Suicide by Star, bend je predstavio razne delove svoje diskografije. Igrajući se raznim emocijama, tempom i jačinom zvuka, ostavili su jak utisak na sve prisutne.

IMG_9178

Utisci sa drugog dana ovog festivala su mi izrazito pozitivni. Publike nije bilo preterano puno, ali je sigurno bilo više nego prvog dana, naročito na Right Stage-u. River Stage ima kapacitet za mnogo veći broj ljudi, ali sam zadovoljan i samom činjenicom da ih je ovaj put bilo više. Bendovi su dali sve od sebe, trud je bio očigledan i isplatio se jer je publika uzvratila odličnom energijom i podrškom. Ima nade za ovaj festival i za Pančevo. Danas sledi poslednji dan festivala, gde nas čeka malo drugačiji program, ali moja očekivanja su velika.

Prethodni tekstPančevo Wrong fest, dan drugi @ Pančevo, 20.7.2019.
Naredni tekstPančevo Wrong fest, dan treći @ Pančevo, 21.7.2019.
Zdravo, ja sam Lazar, imam 18 godina i dolazim iz Kačareva, mesta nadomak Pančeva. Učenik sam Elektrotehničke škole Nikola Tesla u Pančevu. Imam mnogo interesovanja, ali većina ih je zasenjena mojom ljubavlju prema muzici. Kao mali svakodnevno sam bio izložen zvucima najvećih rokenrol majstora, što je definitivno uticalo na mene da se i ja posvetim ovoj muzici i fenomenu koji ona izaziva. Čest sam posetilac svirki domaćih i stranih bendova i verovatno ste imali prilike da me vidite kako se ovako nizak guram u prvim redovima ili konsantno trčim sa jedne bine na drugu na nekom većem festivalu. U slobodno vreme volim da sviram bas gitaru, izlazim sa društvom i gledam filmove. Vremenom mi se pojavila želja da pomognem domaćoj sceni i ljudima predstavim moje mišljenje i stavove o muzici, a PRIS portal, čiji rad pratim od samog početka, pružio mi je savršenu priliku za to. Smatram da je ovo odličan kolektiv i dobra ekipa ljudi, kao i da sam rad portala pruža mnoge odlične prilike novinarima i izvođačima čije će se priče naći na našim stranicama. Nadam se da ću doprineti radu PRIS-a i širenju rokenrola u našem društvu. Dokle god ima ljudi koji žive tu muziku i zalažu se za nju, rokenrol neće umreti.