Orthodox Celts, Čovek bez sluha i Zaa svirali u Aleksincu

Kako su gitarijade i festivali već obavezan deo turističke ponude mnogih gradova u Srbiji, ni Aleksinac nije izuzetak u tome. Treći Al Rock Fest okupio je tri žanrovski veoma različita benda na Gradskom stadionu za male sportove, među stanovništvom poznatijem kao Taš.

Usled tehničkih problema, koje ćemo staviti na teret organizatora, koncert je kasnio jedan sat. U 21 čas i 30 minuta na binu su se popeli Kruševljani iz benda Zaa. Moram odmah da kažem da mi je nejasno zašto ovaj bend ne svira mnogo češće. Njihova fuzija pop i jazz muzike sa funk-om i reggae-om je nešto što se ne čuje svaki dan. Ako je neko bio zabrinut kako se snalazi nova pevačica Anđela Ilić neka slobodno ne brine jer devojka peva kao anđeo, u nedostatku nekog boljeg epiteta. Nastup su otpočeli aktuelnim singlom Closer i odmah pokrenuli prisutne da đuskaju. Svakom sledećom pesmom samo su dodatno stavljali osmehe na lica u publici. U njihovom nastupu koji je trajao skoro sat vremena čuli smo i What about, Unconditional love, Choose your side, I believe… Ono što sam primetio dok sam gledao Zaa to je taj svetski pristup koji imaju na bini, surova profesionalnost koja nedostaje na našoj sceni. Kada je njihov nastup bio završen pevačicu je čekao red obožavatelja za slikanje što je ona, naravno, rado prihvatila.

DSCF0363-a

Legendarni pankeri iz Kragujevca, Čovek bez sluha, sinoć su prvi put svirali u Aleksincu, ali posle ove svirke očekujem i da će se ubrzo vratiti. Od prve pesme klinci su pevali sa njima, peli se na zaštitnu ogradu i provodili se na način koji se očekuje kada je pank u pitanju. Njihov nastup je dodatno skraćen jer je morala da se ispoštuje satnica. Naime, kada je rock muzika u pitanju policija u Aleksincu je veoma revnosna da zaštiti građane Aleksinca i održi red i mir, dok za narodne i njima slične izvođače ima mnogo više sluha. Kompletan program Al Rock Fest-a je morao da bude završen do 1 čas posle ponoći da ne bi bio prekinut kao prošle godine. ČBS su svirali samo 35 minuta, ali vredelo je svaki sekund. Kreću sa Superheroj, nastavljaju sa Sećanja, pa onda Umesto osmeha. Uz standardni pozdrav publici, Miki Radojević je poručio da čuvaju ovaj festival jer je to pravo blago. Na koncertu nisu odsvirali pesmu I posle svega kojom najavljuju svoj novi album koji će se pojaviti tokom oktobra za Long Play, ali smo zato čuli Pet sematary od Ramonesa kao odu njihovim idolima. Nastup završili čuvenom Daleko blizu daleko, publika je htela bis, ali to ostavljamo za neki drugi put.

DSCF0399a

Možete da ih volite ili ne, ali Orthodox Celts su bend na koji može da se računa da će da napravi odličan show. Čini mi se da su Kelti mnogo veće ime od Bjesova i da je njihova muzika prijamčljivija širom spektru slušateljstva, ali publike je bilo upola manje nego na prošlom Al Rock Festu kada su svirali rokeri iz Gornjeg Milanovca. Kako je sve moralo da se završi na vreme, Aca je obećao da neće mnogo da priča između pesama da bi ih što više odsvirali. Oko 23 časa i 30 minuta počinju sa Star of the county down i posle prve strofe prekid, nema zvuka. Bez obzira što je problem veoma brzo bio rešen. Aca je morao da se našali – pa kakav je to koncert ako ne nestane struje. U tih devedeset minuta su poveli publiku na putovanje irskim predelima u pesmama kao što su The Irish Rover, Wearing The Green, Green Roses. Jedno je sigurno, a to da publika nije stala tokom njihove svirke. Sindidun. Mick McGuire, Rocky Road To Dublin i tako do kraja su se ređale numere na obostrano zadovoljstvo i benda i svih prisutnih.

DSCF0412a