Od Silvane do Nirvane za poslednji dan 2016.

Šta je potrebno da se napravi solidan koncert pri samom kraju koncertno bogate godine? Ispostaviće se da je sve što vam treba otprilike 60ak metara kvadratnih magacinskog prostora u kojem ćete smestiti publiku koja je došla da šluša turbo-pank-folk! A, da biste našli bend koji će vam ovakvu atmosferu napraviti, ne morate da tražite dugo – momci iz benda Brkovi rado će uleteti u ulogu zabavljača probranih narodnih masa.

I dok svi sklapaju planove kuda za Novaka, Magacin Depo proslavio je Novu godine pre Nove godine – odličnim koncertom koji je i definitivno stavio tačku na ovu ludu 2016. godinu.

Uz rakiju dobrodošlice, koja je deljena za dz svim HC fanovima koji su došli i pre početka koncerta, neki minut posle 21h na binu Depoa izašla je ekipa benda Goatmare & The HellSpades. Momci (i devojka) su pokušali da zagreju hladne prostorije Magacina i realtivno malobrojnu publiku koja se do tada okupila ispred bine – i, realno, nisu bili daleko od uspeha. Interesantnim šu-bap šu-bap rokenrol stilom, sa blagim primesama panka gruva – Goatmare & The HellSpades pružili su odličnu četrdesetpetominutnu uvertiru za dalji tok večeri. Uz numere Kadilak, Milion Zombija i Za mene nisi umrla čuli su se čak i po koji entuzijastični fanovi iz publike, pevajući stihove uz ekipu na bini.

img_5247-copy

Ekipu je, nakon samo nekoliko minuta pauze, zamenila masa muzičara iz beogradskog sastava Scordisci. Ako do sada niste imali prilike da čujete ovaj sastav, topla preporuka za sve vas koji otkidate na irski pank i posve dobru i energičnu atmosferu koju ovaj bend ume da napravi. Sa Scordiscima nema mira – tako je odmah i prva numera The boys are back grupe Dropkick Murphys nagovestila da predstoji haos žurka u narednih  45 minuta.

I, zaista, odmah je, u centru publike, kojoj je broj rastao iz pesme u pesmu, oformljen krug, te su u njemu oni najkrupniji (i one ne tako krupne) skakali, pravili šutke i neke improvizovane verzije kola na irski način. Usledilo je pitanje šta raditi sa Drunken Sailer, a nakon te pesme nizali su se hitovi irskih pank velikana. Publiku je specijalno oduševila obrada čuvene numere iz filma Titanik My heart will go on u pravom irskom stilu (mada pretpostavljam da se Selin nikako ne bi slagala sa ovom verzijom), kao i energična Drunken Lullabies.

img_5439-copy

A onda je usledio bum! Reći da je ovo metafora bi bila laž. Skoro tačno u minut po planiranom vremenu (sve pohvale za organizaciju) šarenoliki Brkovi iz Zagreba, uz gromko pozdravljanje od strane publike, izašli su pred masu. Ko se nije okrenuo tokom tih par minuta pauze između dva benda – verovatno nije ni primetio koliko se Magacin prepunio u kratkom periodu.

E sad, preneti atmosferu onoga što je usledilo je donkihotski poduhvat – jer svi koji nisu videli publiku ovog benda uživo neće mi verovati kad kažem da se, sinoć, u Depou skupio svaki poklonik Silvane i Nirvane. Od ljubitelja Grand melosa, do metalaca i pankera, za svakog je bilo mesta ispred bine na kojoj su Brkovi pržili. Shamso 69 i ekipa od prvog do poslednjeg takta pokazali su zašto se za ovaj koncert tražila karta više. Numere Seks i droga, Tolerancija i Bolje da sam s frendovima pio rujno vino – podigle su publiku na noge (kao da im je bilo teško, euforična lica u masi oduševljeno su pratila svaki pokret benda).

Negde na pola koncerta, Šemsu se na bini pridružio (opet uz opšti haos u publici) i pevač benda Pero Defformero, u svom prepoznatljivom belom odelu – Goran Biševac – Biške, i po principu – jebeš estradu ako nisi imao duet s nekim, odrao publiku numerom Vjetrovi tuge. Shamso se pohvalio pesmom Kurac mi je kamen,  a usledila je i obrada čuvenog narodnjaka Baneta Bojanića Samo pijan mogu da prebolim… Ok, u ovom momentu se svako prisutan zapita gde je nestala ona nekadašnja e, što ne mogu ove narodnjake… kad vidite da ceo Depo u glas peva refren hard kor folkera – dok na samo nekoliko kilometara dalje svira Aca Džukac…Lukac…Lukas! Međutim, tu je, valjda, i čar Brkova – mogućnost da se okupi tako raznolika publika na jednom mestu.

img_5597-copy

Skoro dva sata koncerta privedena su kraju uz mega-hit Kurvo prokleta, a ono što se može zaključiti gledajući u pozitivnom atmosferom unezverena lica ljudi koji su napuštali Depo nešto posle ponoći – koncert  je bio totalni haos! Odličan performans, energija koja ne jenjava i publika koja zna da odgovori na svaki talas koji se spusti sa bine – Brkovi su jučerašnjim koncertom lupili ogromnu tačku na iscurelu 2016. godinu.