Nojzična deca u epizodi Lazino Tele

Sinoć је, u novosadskom pabu Lazino Tele, održan koncert popularne beogradske noise pop grupe Artan Lili. Dakle, petak i spomenuti bend. Dobitna kombinacija, a, istini izrečene teze svedočiće redovi koji predstoje. Kalkulacija nije nužna, te sam se nestrpljivo zaputio putem srpske Atine, sa namerom  da se napojim impresijama koje upravo konzumirate.

Koncert je otpočeo oko 23 časa i 30 minuta. Sastav koji se našao u svojstvu predgrupe sinoć bejaše zrenjaninski alternativni trio Empathy Soul Project. Sinoć su se moji čulni receptori po prvi put susreli sa stvaralaštvom ovih momaka, i, verujte, nimalo nisu ostali ravnodušni. Prvo što mi je, pre samog početka nastupa ove grupe, zapalo za oko bio je impresivan arsenal gitarskih pedala i procesora. U prvi mah, pomislih, suvišno je, premda, kada je trio otpočeo svoj koncert, bila je jasna namera primene gorepomenutog arsenala. Elem, svoj deo nastupa sastav je iskoristio predstavivši se prisutnoj publici autorskim pesmama. Svirka bejaše izuzetno stabilna, u konotaciji tehničkog aspekta realizacije istog. Trio je neverovatno uigran, simpatičan i pozitivan. Koherentan i kompaktan. Izuzetno prijatno iznenađenje, zaista. Njihov autentičan, eklektičan muzički izražaj mi je sinoć zaista abrealno prijao. Iako je kompleksnost kristalno evidentna u svakom aspektu koji čini zvuk ove grupe, isti je pitak i uživajuće-reagujuće slušljiv. Odlično koriste kapacitete svojih instrumenata, premda smatram da linije bas gitare svakako mogu da se iskoriste i virtuoznije, jerbo prostora za jam ludilo dakako postoji. Njihov performans sproveo se u trajanju od, cirka, četrdesetak minuta, nakon čega se sastav uz ovacije publike, pozdravio sa istom, te istupio sa bine. Suma sumarum, dogodila se sjajna uvertira, te stvorilo izuzetno pogodno tlo za nastup sastava čiji performansi odveć nose epitete legende.

IMG_4575-(Copy) (Copy)

Usledila je kratka pauza, u okviru koje su Zrenjaninci pokupili svoju opremu, te oslobodili prostor bine. Pauza nije predugo trajala, naprotiv, krajnje optimalno, taman toliko da prisutna publika poluvreme iskoristi da se malo okrepi i odmori, te pripremi za nastup Lili-jevaca.

Nakon petnaestak minuta pauze, došlo je vreme za početak nastupa zvezda večeri. Artan Lili. Zaista je teško išta kazati o ovom muzičkom entitetu, jerbo i objektivne teze zvuče kao snažne subjektive impresije nekog ostrašćenog fana. Manifest zdravog i vitalnog progresa jedne muzičke grupa, manifest iskonske pasije članova i doslednosti istih, svojim aksiomima. Ovaj bend je za neverovatno kratak period dokazao da je itekako mogućno postati eminentan na muzičkoj platformi Balkanskog poluostrva. Bez naivne filozofije, retorike i demagogije, sa puno znoja i jednako puno talenta, uz krucijalnu dozu strateško-logističkog aspekta koji se ogleda u kontekstu celokupnog identiteta, na kome bi mnogi mogli da im pozavide, ovaj bend predstavlja reper uspešnog rokenrol sastava. Sve je na svom mestu, sa razlogom. Neću izreći ništa epohalno, ništa toliko novo. Odveć je poznato, kao svojevrsna tradicija i impresivna karakteristika ovog sastava, da svaki koncert istog biva rasprodat pre dana održavanja. I, eto, ne biste verovali, upravo se to dogodilo sinoć. Elem, dosta je hvalospeva, koji se svakako temelje na činjeničnim stanjima. Koncert su otpočeli numerom Nije teško kad se mora. Već prvim tonovima puštenim u etar nailaze na ekstazične reakcije publike, a, intenzite istih kontinuirano je gradirao progresivno. Nizale su se numere sa dva dosadašnja dugosvirajuća izdanja. Publika, koja je ispunila sve kapacitete prostora, horski je pevala Nojzičnu Decu, Salonca, A šta bi bilo da sam ja odustala od svoga sna, Srce, Džoni, Ispod kože i mnoge druge. Bend je, dakle, novosađanima ponudio svoj praktično ustaljeni koncertni repertoar, koji čini dvadesetak numera. Osim poznatih, catchy numera, grupa je sinoć novosađanima premijerno predstavila i dve nove numere: Najgori od svih i Ruku po ruku. Pesme zvuče dobro, tipično lili-jevski. Samo izvođenje bilo je perfektno, sigurno i ležerno. Iako su binski kapaciteti  Lazinog Teleta relativno mali, to ni u kojem slučaju nije omelo sastav da se u potpunosti preda publici. Bend nudi kompletan proizvod, ozbiljno promišljen i osmišljen, jezgrovit i autentičan show. Fuzija energije sa oba fronta nije uobičajena slika koja se viđa na koncertima, pa čak i sastava ovog kalibra. Kapa dole. Nakon nešto više od satoipovne intenzivne razmene energije, sastav je svoj nastup okončao najnovijim, hit-singlom Nije svejedno.

IMG_4469-(Copy) (Copy)

Dakle, sasvim je izvesna mera mog zadovoljstva apropo bivstvovanja na sinoćnom koncertu. Dogodio se još jedan sjajan alternativni, rokenrol događaj koji nesumnjivo svedoči moru teza. Ko hoće, nađe način, a, Artan Lili ga je bez i jedne sumnje pronašao!

Prethodni tekstFestival srpskog podzemlja: Andergraund je sloboda bez granica!
Naredni tekstScordisci, Skadrilla @ Dom omladine Kragujevac, 17.3.2018.
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.