Moto fest, Inđija – dan drugi

Nakon prvog dana ovogodišnjeg, šesnaestog po redu izdanja Moto festivala u Inđiji, koji je bio rezervisan za ljubitelje ekstremnijih metal podpravaca, drugi dan bio je rezervisan za alternativne rock sastave. I ove večeri, kao i prethodne, nastupilo je sedam sastava.

U devetnaest časova, na binu stupa prvi sastav, lokalni cover bend Masno & Glasno. Budući da je reč o sastavu koji svira obrade, mogu da kažem samo to da grupa zvuči svirački uigrano i stabilno na sceni. Sastav se, tada malobrojnoj publivi predstavio obradama grupa Van Gogh, Deca loših muzičara i drugih.

IMG_2486-(Copy) (Copy)

Naredni bend bejaše beščanski punk rock trojac Po kratkom postupku. Momci su se prisutnoj publici predstavili pretežno materijalom sa aktuelnog EP izdanja pod nazivom U raskoraku. Bend zvuči dobro, usvirano i stabilno. Osim numera sa spomenutog EP-a, bend je odsvirao i nekoliko pesama sa do sada jedinog dugosvirajućeg izdanja Iz prve ruke, poput Mamurno jutro, Ne želim da se sećam, kao i svojevrsnu ličnu kartu benda, pesmu Kvoter. PKP je priredio dobar koncert i nakon polučasovne svirke okončao svoj nastup.

IMG_2583-(Copy) (Copy)

Nakon punk trija, usledio je još jedan lokalni, ali autorski sastav – atmosferični alternativni rok bend Harlekin. Sastav je, kao i svakog prethodnog puta kada sam ih slušao uživo, bio na visini zadatka. Tehnički bez falinke i energičan u skladu sa muzičkim stilom pod čijim okriljem sviraju i stvaraju. Nastup na Moto festu grupa je iskoristila da publici predstavi materijal koji će se naći na njihovom debitantskom albumu. Svirali su numere Krakatau, Tornik, Harlekin, Zajedno i Carina.

IMG_2696-(Copy) (Copy)

Sledeći sastav koji je nastupio bio je beogradski Random. Reč je o alternativnom rock bendu koji svira autorsku muziku, a poslednjih godina postiže značajne uspehe i biva sve zastupljeniji na aleternativnoj sceni u našoj državi. Iako se do sada sa ovim sastavom nisam toliko susretao, moram da priznam da sam oduševljen. Bend je zvučao neverovatno dobro. Stabilno, opušteno, ležerno. Ponašanje istog bilo je hiperaktivno na sceni, što je, kao takvo, napokon izazvalo prve konkretnije reakcije publike. Bend je bio izuzetno pozitivan i svirački uverljiv, te je na mene, kao i, verujem, mnoge, ostavio izuzetno pozitivne utiske.

IMG_2772-(Copy) (Copy)

Nakon energičnih Beograđana, na red je došao još jedan lokalni cover bend – Old Hooks. Kako i sam naziv govori, reč je o sastavu koji čine iskusni lokalni muzičari. Bend je priredio odličan nastup, odsviravši, plejadu blues i rock standarda, na koje prisutna publika nije ostala imuna.

IMG_2898-(Copy) (Copy)

Nakon inđijskih Starih kuka, naredni izvođač bio je ujedno i svojevrsni headliner ovogodišnjeg izdanja festivala. Dejan Najdanović Najda, nekadašnji član legendarnog rock sastava Smak, ponovo je posetio Inđiju. Ovog puta, nastupio je uz ritam sekciju simpatičnog naziva I tata bi sine. Bend je uglavnom svirao rock klasike i pesme grupe Smak, a Najda je pružio fantastične vokalne performanse.

IMG_2941-(Copy) (Copy)

Poslednji izvođač muzičkog dela šesnaestog izdanja Moto festivala u Inđiji bio je lokalni cover sastav Džajv. Ovaj bend se publici predstavio svirajući obrade popularnih domaćih i stranih rock grupa. Momci su zvučali dobro i prisutnoj publici su dali dobar razlog za isto tako dobru atmosferu.

Time je i okončan celokupan dvodnevni program Moto festivala. Smatram da je odluka organizatora da se ove godine prilikom izbora izvođača fokus stavi na mlade, autorske sastave, bio pun pogodak. Inđija, iako malo mesto, obiluje abnormalnim potencijalima, koji će, nadam se, biti iskorišćeni na adekvatan način.

Prethodni tekstMarc Collin (Nouvelle Vague) najavljuje fenomenalan koncert u Beogradu!
Naredni tekstBolesna Štenad objavili spot za pesmu Pajdoman!
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.