Mortal Kombat u epizodi Antievrovizija

U subotu, 13.maja, tradicionalno je održana osma Antievrovizija, dobro nam poznatog benda, koji nosi naziv Mortal Kombat. Mesto zločina, kako oni vole da kažu, ovoga puta je bila Barutana, na Kalemegdanu, a koncet je bio u organizaciji Route 011. Ove godine vreme nas je poslužilo, za razliku od prošle, tako da je koncert  mogao da se održi na otvorenom bez ikakvog premeštanja. U svakom slučaju, bila na otvorenom ili ne, ova Antievrovizija je definitvno premašila sve prethodne.

Prvi gosti koji su otvorili koncert i zagrevali publiku, bili su Blanquito Cojones, novobeogradski pank bend koji, iako je skoro počeo sa radom, trenutno predstavlja jedan od bendova koji često nastupa po Beogradu. Dokaz da se publika za kratko vreme upoznala sa radom benda jeste i mlađa publika koja je sinoć pokazala da je već upoznata s tekstovima pesama. Bend je izvodio svoje pesme kao što su Rokenrol, Borba, S.P.S.K.S, tokom koje je usledila i očekivana šutka. Tokom pesme Vinjakolada, istu su delili publici koja je bila bliže bini i koja je sa zadovoljstvom ispijala svoje čaše. U jednom trenutku, bend je pozvao masu da im se pridruži i otpeva sa njima jednu pesmu, na šta se nekolikoljudi popelo na binu i zapevalo. Završili su pesmom kojom su se i proslavili, a to je 555-333, inspirisanom izjavama Miroljuba Petrovića, za koju su imali i detalj tokom izvođenja, u vidu mača koji je upotpunio pesmu.

Sledeći gosti koji su nastupili bili su Koalicioni Sporazum, dobar, stari pank bend iz Gornjeg Milanovca. Svoj nastup počeli su pesmom Plakao sam kad je pala Sekuritatea, zatim su nizali svoje hitove poput Sećanja, Moj dom, kao i Rodi mi gomilu debila, koja nije mogla da prođe bez energičnog skakanja publike i šutke. Iako je na momente delovalo da je publika postala pasivna, da li zbog posećenosti velikog broja mlađe publike, ili zbog čuvanja za sam Mortal Kombat. Svakako, taj osećaj je razbijen kada je usledila čuvena Alkoholičarka, uz koju se publika pokrenula i nadvikivala, a to je ujedno bila i poslednja pesma pred sam nastup domaćina.

I konačno, negde oko 23 časa, na scenu se pojavio dugo očekivani  Mortal Kombat, koji je Antievroviziju tradicionalno započeo himnom, to jest svima dobro poznatom pesmom Evrovizija, uz koju je publika odmah krenula sa šutkama, headbagingom, skakanjem i pevanjem. Dakle, od samog starta je bilo energično, kao što se i očekivalo. Bend se ovoga puta posebno potrudio i opravdao sve svoje najave u vidu specijalnih efekata i samog scenskog nastupa koji su ispratili svaku pesmu na svoj način. To se moglo videti još na samom početku koncerta, kada su pored vatre koja se već pojavljivala i standardnih svetlosnih efekata, zbog istog zapaljene i 2 rakete koje su letele 5 metara od zemlje i svečano obeležile početak nastupa. Kada je usledila pesma Devedesete, Kriki je iskoristio priliku i obukao bomber jaknu, stavio naočare za sunce i uzeo pištolj nakon čijeg su pucnja padale konfete raznih boja po publici  i time je još više doprineo pesmi i doživljaju samog nastupa. Paljene su baklje, stavljane perike na glavu celom bendu, koje su kasnije završile među publikom, paljene su rakete koje su kotrljajući se u vazduhu preletale iznad publike sa jednog kraja na drugi. Bilo je stvarno svega, tako da ne možemo reći da se nisu potrudili.

U nekom trenutku na bini im se pridružio Muki iz bendova Deponija i Jorgovani kao specijalni gost, koji je sa bendom otpevao pesmu Teretana. Što se tiče publike, bilo je svih generacija, s tim da se videlo dosta novih, mladih lica, koja, čini mi se, i nisu bili dobro upoznata sa tekstovima starijih pesama, ali im energije svakako nije manjkalo.

Kada smo kod noviteta, bend ima novog člana na mestu gitariste, Filipa Damjanovića, bivšeg člana benda Hatred, koji je na binu došao preko publike koja ga je prenosila do bine. U toku koncerta desila se mala nezgoda između obezbeđenja i publike, zbig čega je Kriki zaustavio koncert i zamolio obezbeđenje da ne dira njihovu publiku i da je sve u redu, na šta je publika pozitivno odreagovala, kao i samo obezbeđenje.

Prošli su kroz stare hitove, a neki od njih su Ljubavna pesma, Nemoj biti emo, Pauk Čovek, Post’o sam metalac, a od novijih su se tu našle  Šoferska pesma, Da si više mrtva, Politički nekorektan, Vegan i tako dalje. U svakom slučaju, ono što je sigurno, bend nije dozvolio publici da se smori ili zastane ni na sekund, što znači da su mnoge pesme bile propraćene velikim šutkama i da je koncert od početka do kraja bio energičan.

Kombati su koncert završili pesmom Teški metal, tako što su gitaristi sa sve gitarama bili na rukama publike koja ih je prenosila sa jednog kraja prostora na drugi, nakon čega im se ubrzo pridružio i Kriki sa mikrofonom, tako da je to bio jedan specifičan završetak, iliti mini koncert u vazduhu kako sam ga sama nazvala.

U svakom slučaju, bio je ovo jedan energičan i kvalitetan nastup, cela Antievrovizija je prošla spektakularno i zanimljivo uz sve te efekte i energiju kako benda, tako i publike. Svakako su ostali dosledni sebi sa svim tim entuzijazmom, trudom i porukama koje prenose kroz svoje pesme. Pokazali su i potvrdili svoje prašenje koje je uvek neizostavno kada su oni u pitanju. Zato publika uvek ode zadovoljna i puna utisaka sa njihovog koncerta, a tako je bilo i ovoga puta.