Mlevenje uz Body Count u Bašti SKC-a!

Direktno s posla i usput svraćanja da nešto prezalogajim, zaputila sam se sinoć s koleginicom do Bašte SKC-a. S obzirom da je bilo već pola 10 i Body Count se uveliko spremao da izađe na scenu, moram priznati da sam bila pozitivno iznenađena ruljom koja se zadesila kako ispred Bašte, tako i unutar iste. Pošto dugo nisam bila na nekom većem koncertu, ova gužva mi je nakratko vratila taj osećaj pripadnosti i pozitivne energije koja provereno prati sve veće koncerte velikana svetske scene i uopšte poznate njuške, a Body Count to svakako jesu. Nažalost, propustile smo predgrupe, ali ne može i jare i pare. Krenule smo da se probijamo lagano kroz rulju, kako bismo našle što bolju poziciju u već dupke punoj Bašti. Došle smo do sredine i shvatile da moramo pobeći odatle, jer kada se saberu dva i dva, gotovo sigurno bismo tu bile pregažene od strane haotičnih šutki, koje su bile vidne već u najavi. Da ne spominjem što tu nije bilo vazduha, uprkos tome što smo na otvorenom. Najzad, stale smo u dno Bašte, do pulta sa pićem, gde smo uzele nešto da se osvežimo, a onda shvatile da je najbolje da tu i ostanemo jer smo se tako našle izvan gužve gde je moglo da se diše. Da sreća bude veća, kada je kiša počela da pljušti već smo uveliko stajale ispod velikog suncobrana koji nas je fino zaštitio. Nije prošlo ni 15 minuta otkako smo ušle, a zvezde večeri su već izašle na scenu, što je bilo malo neočekivano kada se čak dve predgrupe uzmu u obzir. Već sa prvim rifovima, masa je zadovoljno počela da viče i diže ruke, a momci iz Body Count-a sada su već sasvim stupili na binu koja je bila fino nameštena, sa dosta reflektora i dimnih mašina, kako i dolikuje.

IMG_8699

Da je ovo pravi, da se tako izrazim, MTV bend, a opet nestvarno kvalitetan, interesantan i neobičan za naše podneblje je evidentno. Bend je koncert otvorio jednom od najboljih obrada ikada koja ima zavidan broj Youtube pregleda, a u pitanju je cover najpoznatije pesme kultnog metal benda SlayerRaining Blood. Frontmen Ice T je u zvaničnom spotu izjavio kako je Slayer jedan od njegovih omiljenih bendova koji je svakako uticao na zvuk sastava Body Count i da je morao da napravi omaž bendu ovom obradom. Da stvar bude zanimljivija, kada su momci započeli ovu numeru i rulja počela da divlja, krenula je da pada kiša. Slučajnost? Haha.

IMG_8499

Ovaj sastav je neobičan u svakom pogledu, jer na impresivan način spaja elemente američkog hip-hop zvuka i metala, sa fokusom na hard kor i pank. Posle par uvodnih pesama, Ice T je krenuo redom da predstavlja momke iz svog sastava i da nam priča priču o nastanku benda. Čini mi se da smo svi pažljivo slušali njegovo pripovedanje, ja sam se barem trudila, ali kao i obično neka grupica je veselo čavrljala ispred mene kao da koncert nije u toku, tako da su me malo ometali u tome. Odsvirali su hitove poput kontroverzne Cop Killer, pa dalje Manslaughter, Body CountNo Lives Matter, Black Hoodie, Born Dead, Talk Shit, Get Shot i tako dalje. Pred potonju, frontmen je upitao ko je najmlađi u publici te večeri i iz prvih redova je dobio odgovor da se tu nalazi devojčica od 9 godina, za koju je on zatražio aplauz, ali ujedno i za ćaleta koji ju je doveo na jedan takav koncert i zaključio da to iziskuje veliki respect. Potom joj je rekao da ako je iko ikada bude maltretirao, on će joj doleteti iz LA-a u pomoć i uputiti mu upravo kratku i jasnu poruku – Talk Shit, Get Shot. Usput je rekao da njegov sin deli binu sa njim, a da nas sa prozora SKC-a posmatra i njegov drugi podmladak od, ako sam dobro čula, samo dve godine. Činilo se da se momci baš dobro provode u Beogradu, jer Ice T nije prestajao da ćaska s publikom, a u više navrata je uzvikivao motherfucking Serbia pri čemu je delovao poprilično oduševljeno feedback-om koji je dobijao. Dodelio nam je i kompliment crazy motherfuckers, što, čini mi se, često čujemo i čime se ponosimo. Šutke nisu prestajale, iz samog centra mosh pit-a je letelo svašta, od limenki, do majica i kiša koja je čas padala, čas nije, nikome izgleda nije kvarila raspoloženje niti umanjivala energiju. Neki su i neumorno crowd surf-ovali.

IMG_8605

Otprilike pred kraj, Ice T je napravio foru rekavši kako će oni sada da izvedu takozvani visual encore tako što će se svetla ugasiti i oni će otići sa bine, ali će se vratiti odmah ukoliko ih budemo pozivali na bis, i tako i bi. Na bisu, Body Count je izveo još, čini mi se, čak 4 pesme, među kojima se našla himna This is Why We Ride. Publika je nezasito dozivala bend i nakon poslednje numere, ali kada je krenula muzika sa ozvučenja bilo je jasno da je nastupu konačno došao kraj, te smo se koleginica i ja zaputile kroz stampedo ka izlazu.

Ovo je bilo veče puno elektriciteta i nasmejanih faca, a meni je drago da se bend iz dalekog nam SAD-a odlučio da svrati i do naše zemlje, što nije česta pojava. Kada se sve sabere i oduzme, mislim da smo se i mi njima svideli.

 

Prethodni tekstBody Count @ Bašta SKC-a, 18.6.2018.
Naredni tekstGalija i Osvajači večeras besplatno u Kragujevcu
Moje ime je Bojana Prašović. Odrasla sam u Beogradu, gde živim i radim i danas. Moja pasija je slušanje alternativne muzike, sa akcentom na ekstremnom metalu. Kako sam odrasla u kućnoj atmosferi gde se nije ni slušalo ništa drugo, sem dobre muzike (mama je klan Maiden, dok je ćale više klan Priest, a Metallica im je, pored mnoštva drugih bendova, zajednička ljubav), pa onda možete zaključiti zašto i kako sam počela da slušam metal. Postala sam deo ovog finog tima, jer od malena gajim ljubav prema muzici, iako nikada nisam imala afiniteta da zapravo naučim da sviram neki instrument i tako doprinesem muzičkoj zajednici. Stoga sam zaključila da je izgleda jedini način da pišem o istoj. Od fakulteta sam završila Filološki, smer Skandinavistika (glavni jezik- norveški). Većina mojih omiljenih bendova potiče iz Skandinavije, te to i nije mnogo čudno. Moji izveštaji su uglavnom bazirani na ekstremnijem i mračnijem muzičkom ukusu, te slabo od mene možete očekivati izveštaje sa, recimo, punk ili reggae događaja. Kako mi nažalost obaveze ne dozvoljavaju drugačije, uglavnom sam PRISutna samo na beogradskim svirkama i događajima.