Metalni dani Slovenije, prva epizoda

Dani metala su zvanično počeli, a kapije rasprodatog festivala u Sloveniji su se otvorile u subotu. Posle dva dana vikenda i kiše, stigao je ponedeljak i zvanično prvi dan festivala. Na lepoj poziciji, van slovenačkog gradića Tolmina, raširilo se ogromno festivalsko tlo, prepuno šatora, piva, metalaca, upotpunjeno sa tri velike bine. Što se muzičkog programa tiče, festival nema greške, a pošto je fizički, koliko i psihički, nemoguće poslušati sve bendove, ovo bi bio jedini minus što se tiče muzičkog programa. Tri bine, tri distance za koje je potrebno oko 5 minuta da bi se prešle, koje nekada treba i pretrčati da bi se neki bendovi uhvatili.

Prvi stejdž za koji smo se opredelili bio je Boško Bursać, a prvi bend čiji smo nastup posetili je mladi nemački thrash bend Dust Bolt koji je nastupao tačno u 14 časova i 50 minuta. Prvim riffom bend je odmah pokrenuo masu koja je od početka do kraja učestvovala u circle pitovima. Bend je svakako odašiljao veoma snažnu energiju, a fanovi su uživali u numerama poput Toxic Attack i Mass Confusion. Svirka je bila raj za trešere. Sa thrash metala, prešli smo na black metal, na nastup benda Pillorian koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država. Tokom nastupa, bend je predstavio svoj album prvenac Obsidian Arc, gde su iskusno rešetali black metal/progresive riffovima. Iako je bend mlad, član i osnivač benda je John Haughm, bivši frontmen benda Agalloch. Pošto je festival raznovrstan, odlučili smo da damo šansu i jednom veoma zabavnom i ekstremnom češkom bendu Jig-Ai. Ovaj bend jeste kao svaki drugi grind core, ali po tekstovima i nazivima pesama se razlikuju, a predstavili su se publici sa pesmama Samurai Gay Party, Ninja Gangbang i Sumo Sex Instructor, te ne moramo ništa više opisivati. Topla preporuka. Posle kraće pauze i odmora, vratili smo se na Boško Bursać stage, da učestvujemo u black/death metal klanju poljskog benda Hate. Bend je poznat po rivalstvu sa sunarodnicima Behemoth jer dele isti zvuk. To se i osetilo na njihovoj svirci, ali ih je publika itekako podržala i pevala njihove hitove poput Valley of Darkness i Numinosum. Sledeći bend na listi je bio Skeletonwitch, fantastičan technical thrash bend iz SAD-a. Bend na ovoj turneji promoviše svoj najnoviji album koji nosi naziv Devouring Radiant Light koji je izašao pre neki dan, a fokus je, kada je set lista u pitanju, bio upravo na ovom izdanju. Sa high pitch growlom i thrash metal ritmom, bend je dokazao da se žanrovi poput black-a, death-a i thrash-a mogu iskombinovati u jedno. Noć je već pala i oko 21 čas i 50 minuta, na binu su izašli veterani second wave black metala Carpathian Forest. U pijanom stanju, Nattefrost je uzvikivao rock n roll svaki put posle svake pesme, pokazajući genitalije publici, koja je to shvatila kao humor. Svirka je svakako bila čist rokenrol, iako je zvuk bio black metal, a publika nije prestajala da hedbenguje od početka do kraja. Na set listi su se svakako našle pesme poput I Am Possessed, Suicide Song, a na njoj se našao i jedan cover kultnog benda Turbonegro, pesma All My Friends Are Dead.

Dok se na Boško Bursać stage-u pržio underground, na glavnoj bini Ian Freser Lemmy Killmister nastupao je bend poznati piratski sastav Alestorm. Na početku nastupa, publiku su iznenadili ogromnom patkom na naduvavanje i pesmom Keelhauled. Bend je napravio žurku za pamćenje tako što je pored jednog wall of death-a, naterao svu publiku da sedne i da simulira veslanje. Sa hitovima poput Drink, Captains Morgan Revenge i Shipwrecked, nisu dali publici da odmore ni minut, a nastup su završili posle sat vremena sa akustičnim hitom Fucked with a Anchour. Publika je ispratila bend pevajući sve pesme i glasnim ovacijama, a u međuvremenu su se spremali za nastup sledećeg hedlajnera, bend Eluveitie. Glavna bina je do sada već bila prepuna i spremna, a Eluveitie je izašao u potpuno novoj postavi, jedino sa pevačem koji je originalni član. Uspeli su da naprave atmosferu uz keltski folk, zvuk po kom su poznati i voljeni. Publika je non stop skakala i pevala sve do poslednje pesme Inis Mona, a set listu su su pozitivno prihvatili od početka do kraja.

 

Vreme je za glavni akt večeri, u pitanju je gigantski Behemoth, bend koji je intrigirao publiku od kad su uzeli kartu festivala. Iznenađujuće su počeli sa Ov the Fire and the Void. Od izlaska albuma Satanist, scenski nastup je dostigao nove visine, od kandila, dimnih mašina do pirotehnike, bend je dokazao koliko su ozbiljni. Publiku su iznenadili starim pesmama, poput Demigod, Conquer All i Ora Pro Nobis Lucifer, a šlag na tortu bio je gost Niklas iz benda Shining koji je učestvovao u obradi pesme benda The Cure koja nosi naziv Forest. Za kraj, nastup su završili pesmom O Father, O Satan, O Sun! dok su zapaljeni mikrofoni goreli na bini. Publika je svakako napustila stage prezadovoljna, ali to nije bio kraj večeri! Žurka se preselila opet na Boško Bursać stage sa legendarnim NWOBHM bendom Diamond Head koji je bio poslednji bend večeri. Bend je izašao tačno pola sata nakon ponoći, a odmah posle prve pesme Play It Loud, pevač benda se izvinio publici ako budu svirali loše ili snažno, pa je uzeo set listu i pocepao je, a nastavili su nastup old school setom. Veteranski nastup, dabome, stari hitovi još od kad se metal iskovao na samim počecima 70-ih, a Lighting the Nation album je itekako ispunio setlistu klasicima poput Prince, Sucking My Love, Helpless i Its Electric. Za kraj je bila ostavljena pesma koja je veća od samog benda, a u pitanju je Am I Evil? benda Metallica. Publika je eksplodirala na poznati riff i pevala iz sve snage refren od početka do kraja čime su i završili set listu, a i prvi dan festivala. Bilo je vreme da se spremamo za novi dan i nove bendove.