LoveFest, dan treći: Rokenrol uzvraća udarac!

Kao i prethodne dve, satnica poslednje večeri festivala je bila ispoštovana. Schizophrenia, lokalni garažni sastav, je svojim nastupom otpočeo veče tvrđeg zvuka na Jack live bini. Bend postoji skoro dve decenije. Za razliku od njihovih kolega, koji su nastupali prvi prethodnih dana festivala, momci iz Schizophrenie su imali tu sreću da sviraju pred nešto više ljudi. Priliku da ovaj bend čujem uživo imala sam i ranije, jer su Večeri vrnjačkih rok bendova neizostavni program banjskog festivala. Svaki njihov nastup potvrđivao je moju prvu impresiju, a to je da imaju podršku svojih sugrađana. Po prvi put sam ih čula u izdanju koje je ispraćeno kvalitetnim ozvučenjem, te konačno sa sigurnošću mogu reći da mi se njihov brz i energičan zvuk veoma dopada.

IMG_5364-(Copy) (Copy)

U pokušaju da se našali, pevač Hosenfefera je njihov nastup najavio rečima: Dobro veče, mi smo Hosenfefer! Dolazimo iz Kosovske Mitrovice. Jedini bend iz inostranstva. Iako je publika koja se okupila ispred bine jakim aplauzom pozdravila bend, meni su te reči, čak i kroz šalu izgovorene, veoma loše zvučale. Ali, ako zanemarimo šta je loše zvučalo, kompletan utisak koji odaje njihov nastup je i više nego dobar. Ljubitelji garažnog pank rok zvuka, zaista treba da odu na nastup Hosenfefera. Njihov sirov, energičan, brz i eksplozivan stvaralački opus je uspeo da pokrene prisutne sinoć, a rado bih volela da vidim kako izgleda njihov nastup pred ogromnim brojem ljudi. Zaista, ovaj sastav zaslužuje da važi za najzanimljiviju pojavu na srpskoj pank sceni u poslednjoj deceniji.

IMG_5438-(Copy) (Copy)

Nakon brzih i oštrih garažnih zvukova, usledio je nastup osobenog instrumentalnog sastava, Popečitelji. Nije bilo teško prebaciti se na muziku bez teksta, lakšu, a opet dovoljno energičnu. Specifične instrumentalne kompozicije, u kojima je ritam najjača karika, ostavljaju jak utisak na slušaoca. Da nisu pravili pauze između numera, koristeći ih za komunikaciju s publikom, zaista bih mislila da je čitav njihov nastup bio sačinjen iz samo jedne kompozicije.

IMG_5578-(Copy) (Copy)

Baš u trenutku kada su Popečitelji već stvorili atmosferu koja se stvara kada slušate vinile, na binu su stupili kultni kragujevački pankeri, KBONesumnjivo, njihov nastup je bio odličan za dizanje energije na viši nivo, ali izgleda da publika nije znala to da iskoristi. Nizale su se numere O, ne, ne, PerspektivaHvala. Iako je bend imao veoma dobar scenski nastup, reakcija posmatrača je bila mlaka.  Odsviravši svoju kultnu numeru Forever PunkKBO! je okončao svoj nastup.

IMG_5682-(Copy) (Copy)

Obojeni program je sastav koji je znatno uticao na moje stvaralaštvo. Svaki nastup ove kultne novosadske grupe ispratim s osmehom na licu. Bend je svojom pojavom na bini izazvao ovacije. Publici su na samom početku predstavili svoju novu pesmu Danas će se desiti nešto lepo. Našavši se u prvom redu, uspela sam da upijem apsolutno svaki Kebrin pokret, koji je kao i uvek, svojim karakterističnim ponašanjem na sceni privlačio svu pažnju. Tokom celog nastupa, bez ikakve pauze između pesama, bend je izvodio svoje dobro poznate hitove, poput KočniceOna je tu, Svaka definicija gubitak je slobode. Koncert Programa nije potpun ako se ne završi pesmama A,B,C,D avioniKad se neko nečem dobrom nada i Nebo, nebo, plavo je, te je i ovaj nastup okončan klasicima njihovog muzičkog stvaralaštva.

IMG_5765-(Copy) (Copy)

Goblini su dobili priliku da se i po drugi put nađu na live bini ovog festivala. Opet su oni bili ti koji su napravili najveću gužvu i nešto bolju atmosferu u publici. Nastup su počeli izvođenjem pesme U odbrani zla, a zatim su nastavili da nižu pesme poput Anja, volim te, Luna, Ima nas, Daleki put, onako kako se to od njih i moglo očekivati. Još uvek pod utiskom njihovog nastupa sa Šabačkog letnjeg festivala, a u mogućnosti da poredim nastup sa LoveFesta iz 2015. godine, moram priznati da sam bila razočarana pasivnošću i statičnošću publike. Jednostavno nisam navikla da njihov nastup prođe bez jake masovne šutke. U kasnijem razgovoru sa Golubom pitala sam ga da li postoji način da se mladi pokrenu kako bi podržali i nove bendove, na šta je on rekao: Mladi misle da lajkovima doprinose veliku stvar, ali nije tako. Moraju pomeriti svoje zadnjice kako bi podržali i mlade, nove bendove. Dodajući na to da su se sa istim problemom i oni susreli devedesetih.

IMG_5824-(Copy) (Copy)

Čast da zatvori festivalski program na Jack live bini imao je novosadski gastarbajt-metal bend, Pero Defformero. Pojavivši se u svome belom odelu, jedinstveni Biške je zapevao pesmu Ferrari. A da ga voli i ženski deo publike, pokazao je i namirisani beli brus koji je dobio na samom početku. Bend koji važi za one sposobne da stvore abnormalnu količinu energije svojim scenskim nastupom i veoma osobenim muzičkim izrazom je sinoć uspeo da pokrene publiku.  Na repertoaru su se našle pesme poput Metal sviraću, Ekstra, Gotičarka, Hipster. Kako je saopšteno na njihovoj fejsbuk stranici, ovaj nastup je bio posvećen Željku Jojkiću Sinu, čoveku koji je davne 1994. godine otpevao prvi album i udario kamen temeljac Defformero zvuka.

IMG_6260-(Copy) (Copy)

Sinoć je mala bina kvalitetne žive muzike bila mesto za generacijski šarenoliku publiku koja je došla da čuje odlične sastave srpske muzičke scene.