LoveFest, dan drugi: Pravi rep ovako zvuči!

Drugo veče LoveFesta na Jack Live bini bilo je rezervisano pretežno za ljubitelje rep i hip-hop zvuka. Oslanjajući se na satnicu, naš fotograf i ja smo se našli na ulazu nešto pre devetnaest časova, jer je nastup prvog benda bio najavljen za devetnaest i petnaest. Tu smo se susreli s obezbeđenjem koje nam je objasnilo da ne puštaju ljude pre dvadeset časova, a koje je bilo vrlo iznenađeno čuvši informaciju da nastup jednog benda uskoro počinje. Veoma lako smo rešili ovaj problem s čovekom iz organizacije, mada se i on našao u čudu kada smo mu objasnili situaciju.

Satnica je, kao i prve večeri, bila ispoštovana pa su momci iz Viva Vopsa počeli svoj nastup na vreme. Grupa sastavljena od iskusnih muzičara, čiji se muzički izraz može opisati kao fuzija panka, roka, repa, metala i popa, sa svojim singlom Svuda pivo, trijumfovali su na ovogodišnjem BUNT Rok Festivalu. Iako nisu svirali u punom sastavu, kao ni pred mnogo ljudi, maksimalno su iskoristili svojih trideset minuta na bini, dajući sve od sebe da se predstave u najboljem svetlu. Pored osobenog zvuka, ovaj bend karakterišu i neopisivo energični nastupi, što se kod mladih bendova ne viđa tako često. Kroz razgovor sa članovima benda saznala sam da se momci vode time da će uvek dati svoj maksimum, nebitno da li sviraju pred jednom ili milion i jednom osobom. A kako reče Kojot, koji se tokom njihovog nastupa našao u publici, nije bitan kvantitet nego kvalitet.

IMG_4589-(Copy) (Copy)

Ljudi su tek počeli da dolaze kada je jedan od najznačajnijih muzičara domaće alternativne scene, Nemanja Kojić alias Hornsman Coyote stupio na binu. Iako sam u samom uvodu pomenula da je veče bilo rezervisano za rep i hip-hop, ipak su i ljubitelji reggae zvuka imali priliku da nahrane svoju dušu Kojotovim besprekornim izvođenjem. U opuštenoj atmosferi, veselog lica, pozivao je na širenje ljubavi i mira. Nastup je završio pesmom Belly Of The Beast, na koju su prisutni najjače reagovali, a za koju je nedavno snimio spot.

IMG_4676-(Copy) (Copy)

Pred Mardeljanov nastup, prostor, koji je nekoliko trenutaka pre toga bio relativno prazan, je zauzeo veliki broj njegovih fanova. Miloš Stojanović, aka Smoke Mardeljano, je momak koji danas nastupa širom Balkana. Iako iza sebe ima tešku životnu priču, to ga nije sprečilo da postane jedan od najcenjenijih andergraund hip-hop izvođača na našim prostorima. Svoju prvu pesmu snimo je u 14. godini života, što je bio prelomni trenutak da se san jednog dečaka počne pretvarati u javu. Njegovi tekstovi veoma lako osvajaju simpatije publike, čak i onih koji ga po prvi put slušaju, što su dokazale sinoćne ovacije iz publike. Put od kazneno popravnog doma u Kruševcu do koncertnih bina i slave, ga nisu apsolutno nimalo promenili.

IMG_4816-(Copy) (Copy)

Četvrti izvođač za kojeg je bina bila rezervisana ove večeri, bila je devojka koja je za kratko vreme stekla veliku popularnost među našom omladinom, Sajsi MC. Publika koja je oduševljeno posmatrala njen performans, je pokazala da ironična Sajsi oko sebe okuplja veliki broj fanova. A koliko sam i sama mogla da primetim, devojke u njoj pronalaze nekakav uzor. Iako poštujem svačiji stvaralački rad, nisam merodavna da komentarišem njen. Ona je za mene, pre svega, odličan šoumen i zabavljač, te ću iskoristiti svoje pravo govora kako bih kazala da se od Sajsi uvek može očekivati neočekivano.

IMG_4903-(Copy) (Copy)

Kako je vreme odmicalo, publike je bilo sve više, a Stereo Banana je dobila tu čast da atmosferu podigne na još viši nivo. Niški eksperimentalni duo svojom kombinacijom bitova i vokala pokušava da na njima svojstven način skrene pažnju na određene životne situacije. Odlično birane rime, koje govore o svakodnevnim temama, a u kojima se provlače dijalekatski žargonizmi, zaista odaju utisak jedinstvenosti. Entuzijastični momci, Naopak i Nemus, su sinoć potvrdili da poseduju moć da menjaju nešto, a to je i te kako bila energija koja je vladala livadom live bine.

IMG_4950-(Copy) (Copy)

Nakon Banane, mikrofoni i pozornica su pripali beogradskom hip-hop sastavu, Prti Bee Gee. U momentu njihovog nastupa bilo je ubedljivo najviše ljudi, a atmosfera je došla do kompletnog usijanja kada su se oni našli pred banjskom publikom. Za di-džej pultom bio je Mrki, kao i za vreme nastupa Smoke Mardeljana, koji im se pridružio na bini tokom izvođenja poslednje numere. Prisutni su imali priliku da slušaju izvođenje pesama sa aktuelnog albuma Petarda.

IMG_5137-(Copy) (Copy)

Nažalost, nisam uspela da ispratim nastupe poslednja dva izvođača, Bekfleša Vatre. Poslednji dan festivala će na živoj bini okupiti izvođače i ljubitelje jačeg zvuka.