Kiša snažnih osećanja

Jesen već lagano odmiče, a svirke u zatvorenim prostorima su sve brojnije. Juče sam imala priliku da odem na jedan nešto drugačiji koncert u poređenju sa onima koje inače posećujem.

Čekajući 20 časova, da ulaz bude otvoren, posmatrala sam ljude koji su navirali sa svih strana i u pokušaju se sklanjali sa kiše. Ušavši u Sava centar čula sam nekoga da kaže: Nema više karata, idite vi i lepo se provedite. Koncert je počeo na vreme, a prostor, velike bine Sava centra, predviđen za publiku je bio popunjen.

Ana Ćurčin sa bendom je otvorila veče prepuno melodičnih, milih i ritmičnih tonova protkanih snažnim emocijama. Aktivno svira već četiri godine, nekada nastupa sama, nekada sa bendom. Zbog svog indie-rock/americana zvuka i pesama koje su pisane na engleskom jeziku, Ana je uspela da pridobije pažnju publike i van granica naše zemlje. Početkom ove godine je izdala debi album Sketches Of Belonging, a pre nekoliko dana je objavila i spot za pesmu Alone. Publika koja je imala priliku da čuje Anine nove pesme oduševljeno je posmatrala čitav nastup i gromkim aplauzima pružala podršku izvođačima. Slušajući jednočasovnu izvedbu, shvatila sam da me njena muzika podseća na Radiohead i Russian Red, koji svojom artikulacijom emocija izazivaju čudan osećaj sreće kod mene. Nastup je završila solističkim izvođenjem pesme Stay with me, te je ljude zamolila da ne napuštaju prostor jer će se program nastaviti nakon petominutne pauze.

Ana Ćurčin

Pozorišna atmosfera se nastavila, a na bini ste mogli videti tri osobe — Anu, Jelenu i Dušana — koji su napravili uvertiru za nastup Stray Dogg-a. Dukat, pevač benda, je tokom te uvertire imao peh sa gitarom koji je izazvao smeh publike. No, veoma profesionalno je nastavio izvođenje  i po završetku pesme je proturio šalu na sopstveni račun. To me podsetilo na njihov nastup u Kulturnom centru Pančeva, kada je Dukat zatražio od publike maramicu kojom bi prekrio mikrofon, jer ga je prilikom pevanja drmala struja, ma koliko smrt na sceni privlačno izgledala. U jednom trenutku na binu su se popeli klinci koji su učestvovali u snimanju novog spota za pesmu Away, koji je bend objavio početkom ove nedelje. Pri završetku poslednje pesme, publika je svojim aplaudiranjem uspela da dobije još dve pesme uz Dušanovo: Ljudi, tri sata već niko nije popio nijedno pivo. Ovo je zaista poslednja pesma.  Ana je dodala komentar o tome kako se nada da su svi koji su želeli ušli na koncert, jer je naučla da je bilo nekakvih problema sa nedostatkom karata. Jer ako nisu, moraću da častim pićem, pridodala je.

img_9055-copy

Mešanje članova bendova, zvukova kontrabasa, violine, trube, usne harmonike i emocija koje su pesme izazivale kod publike su obeležile celokupno veče.

Izašavši na kišu, shvatila sam da se ovo koncertno veče, njegova atmosfera i tonovi u potpunosti uklapaju u jesenje raspoloženje.