Kerber u Sava Centru — Stari čuvari rokenrola u novom stilu

Nakon poslednjeg velikog nastupa 2012. godine u Hali sportova, kultni niški hard rock sastav Kerber priredio je sinoć beogradskoj publici još jedan nezaboravni koncert — ovaj put u nešto drugačjem maniru. Troglavi pas rokenrola, kako ga još nazivaju, akustično je pred punom salom Sava centra izveo dvadeset najvećih hitova, stvaranih kroz 35 godina dugu karijeru.

Prve akustične note začule su se desetak minuta nakon najavljenog vremena. Simbolično, koncert je  počeo pesmom Kao tvoj kerber, sa albuma Nebo je malo za sve iz 1983. godine. Ali već drugom numerom, Medena, je Goran Gale Šepa pokrenuo dobro raspoloženu publiku.  Tako je sa oduševljenjem dočekana i sledeća, Nebo je malo za sve. Ni nešto sporija Svetlana, koju je ovaj dugokosi roker besprekorono izveo uz tri ženska prateća vokala nije uspavala publiku. Naprotiv, prisuni nisu štedeli svoje glasove dok su u narednom trenutku pevali refren poznate numere Bolje da sam druge ljubio, sa albuma Seobe, iz 1986. godine.

Zvuk gitara, bubneva, perkusija, klavira upotpunjen je gudačkim orekstrom koji se na sceni pojavio prateći Galeta uz pesmu Sam. Snopovi svetlosti koji su smenjivali preko publike i scene doprineli su teatralnoj atmosferi. Uzbuđenje nije jenjavalo ni uz numere Na raskršću, koju je otpevao mladi pevač Ognjen Čvorovič, zatim Pepeo i prah, Hajde da se volimo, Između jave i sna.

IMG_0884-(Copy) (Copy)
A onda se publika digla na noge. Bez Bore Đorđevića, ali uz pomoć klavijarursite Branislava Baneta Božinovića, sala Sava centra je odjekivala u stihovima pesme Čovek od meda, da bi nešto kasnije muško pevačko društvo Konstantin počelo da izvodi čuvene Ratne igre. Dobro ozvučenje i glasovi od kojih se ježi koža. Takavom osećaju dodatno je doprineo crkveni hor koji se na bini pojavio uz Seobe. Podsećalo je na spektakl neke velike svetske opere.

Pak, pred kraj, pesma Mama, tata održala je na nogama generacijski veoma raznoliku publiku. Nakon dva sata energičnog i dobro izvedenog nastupa, pristuni su, ne žaleći grla i dlanove, tražili bis. Odsvirana je pesma Pronađi mesto (Zapis).

Iako je bend svoj poslednji album izadao pre  dve decenije,  vernost beogradske publike nije izostala, o čemu svedoči i činjenica da su sve karte za koncert rasprodate sedam dana ranije. Sinošnji spektakl opravdao je sva najavljena očekivanja. Međutim, Kerber se nije zaustavio. Kako je naveo Goran Gale Šepa, do Nove godine bi trebalo da u izdanju PGP RTS-a bude objavljen Kerber specijal, kao kompilacija probranih numera, dok će se nove pesme ovog sastava pojaviti 2018. godine.