Interpol pod jarkim svetlima prvi put nastupio u Srbiji

Sastav koji nazivaju jednim od najcenjenijih bendova današnjice, njujorški alt-rok trio Interpol, nastupio je, u proširenom izdanju, u rovu kod Vojnog muzeja na Kalemegdanu. Bend je trenutno na turneji pod nazivom Turn On The Bright Lights, kojom proslavljaju 15 godina od objavljivanja istoimenog albuma prvenca.

Tačnost je ono što je bilo evidentno kada je u pitanju ovaj koncert. Kapije su bile otvorene na vreme, a bend je, kao po planu, tačno u 9 i 15 izašao na binu. Sam rov je bio prilično popunjen, kao i njegov zid, na kojem se nalazio VIP odeljak, te je Interpol pri svom izlasku na binu, imao fin broj ljudi ispred sebe. Pol Benks se, na srpskom, zahvalio publici na dobrom dočeku, time izazvao ovacije, a zatim koncert otpočeo pesmom Not Even Jail. Nakon pet odsviranih pesama sa drugih albuma, bend je, kako se to i očekuje na koncertima organizovanim u čast proslavlljanja jubileja albuma, odsvirao Turn On The Bright Lights u celosti, na bini svetlima potpuno obojenoj u crveno.

IMG_6670-(Copy) (Copy)

Ritam je ono najvrednije kod muzike ovog sastava. Bilo da je u pitanju neka brza ili sporija pesma, njen ritam dolazi do izražaja više od bilo čega drugog i jednostavno tera na pokret. Sastav je u svom zvuku demonstrirao sve ono što je na njihov zvuk na neki način i uticalo – ritam, koji bismo mogli da uporedimo sa hip-hop ritmom, umirujući vokali i elektronske melodije koje kao da su upravo stigle iz perioda new wave-a. Savršena kombinacija svega ovoga, uticala je na to da publika konstantno igra, iako se ne bi moglo reći da je bilo mnogo pravih fanova benda, po kojima se moglo primetiti da Interpol slušaju i kod kuće. To može samo da bude plus bendu, ukoliko su uspeli tako da pokrenu ljude koji nisu stalni slušaoci njihove muzike ili su se, možda, sa njom ove večeri prvi put susreli.

Nakon šesnaest pesama, Pol je predstavio ostatak benda, koji je već uveliko silazio sa bine, a zatim otišao za njima. Dok je publika narednih tri do pet minuta ovacijama pozivala bend na bis, oni su iza bine pravili puš pauzu. Kada je izgorela i poslednja cigareta, bend se vratio na binu i počastio publiku sa još tri pesme – Specialist, The Heinrich Maneuver i Evil – koje su dočekane ovacijama, a ovog puta horski pevane od strane publike. Interpol očigledno nije bend koji se poklanja, te su mahnuli publici, neki su uhvatili po koji selfi sa istom i tako napustili binu u za to tačno predviđeno vreme, ispraćeni aplauzom oduševljene publike.

Ovaj bend me je osvojio. Lepo je otići i znati da u radu benda nema laži, nema prevare, jer zvuče baš kao i na studijskim snimcima, s tim da svaka pesma dobija na značaju mnogo više kada uživo možemo da čujemo i vidimo emociju koja je u nju utkana. Rekla bih da je prva poseta sastava Interpol Srbiji krasila i više nego prijatna atmosfera, što se moglo primetiti i po osmesima članova benda. Nadam se da ovo nije poslednji put da ih slušamo na našem terenu, te da će poželeti da se vrate u okviru neke druge turneje.