Hladno pivo na Kalemegdanu: Nije sve tako sivo kad napuniš trideset godina

Nalivanje penušavim tečnim hlebom je jedna od bitnijih stvari u životu ljudi, navika kojoj ćemo da robujemo dok nas ne zatrpaju u rupu. Postoje razne varijante u kojima se isti može konzumirati, a sinoć je na Kalemegdanu svirao bend koji nosi ime po ovoj tekućini i tako proslavio svoj trideseti rođendan.

Da se ljudi malo zagreju, pobrinuo se bend (ne)normalni. Ovaj bend u principu ne nudi ništa zanimljivo i epohalno, ali se lepo zabavljaju na bini, a to se prenosi i na publiku. Malo vesele muzike, malo forica, i bude taman. Na repertoaru su se našle pesme sa njihovog albuma prvenca pod nazivom (ne)kompatibilnosti. Ništa originalno, ali što bi rekli, radi posao. Sa njima je svirao Grigorije Pećanac, koji je menjao njihovog stalnog gitaristu Lazara Arsovića. Nije se ni osetilo da je u pitanju zamena, jer je momak odlično uradio svoj posao.

IMG_6932

Kao druga predgrupa, najavljen je njihov tribute bend Savršeni marginalci, koji je trebalo da izvodi samo njihove stare pesme. Publika je sa nestrpljenjem čekala, a dosadna muzika s razglasa nikako da prođe. Posle mučnih pola sata pauze, na binu su se popeli Mile, Zoki, Šoki i Suba i počeli su sa pesmom Pjevajte nešto ljubavno. Malo je reći da nikome ništa nije bilo jasno, a onda je Mile objasnio da su odlučili da naprave sami sebi tribute bend, jer se niko do sada nije setio, a zarađuje se i dobra lova, pa su odlučili da sviraju pesme Hladnog piva iz perioda pre nego što su se prodali. Iz svoje stare pank ere, ređale su se Princeza, Dobro vece, Rigoletto, kao i obrada Fur immer punk nemačkog benda Die Goldenen Zitronen.

IMG_7082

Nakon pank seta, najavljeno je Hladno pivo, pa su na binu izašli klavijaturista Deda i gostujući trubači i saksofonista. Nizali su se hitovi Svijet glamura, Mojoj majici, Buba švabe, Kaže stari šta nam fali i ostali. Mile je dirigovao sa bine, a svi prisutni su pevali u glas da su ga čak zvučno i poklopili u par navrata. Bilo je i fora na račun majica u publici, a morala je uslediti i fora za pokojnog Maršala kojem je dan ranije bio rođendan, uz konstataciju da su ga svi voleli osim onih na robiji. U pitanju je jako bitna i snažna poruka u ovom vremenu kad se na ovim prostorima opet preti oružjem, pa se zbog toga morao spomenuti i čovek koji je bio simbol mira i discipline.

IMG_7142

Iako više nisu tako mladi, članovi benda nemaju problem sa manjkom energije. Prilično su hiperaktivni, a to dokazuje ne samo da su još u punoj snazi, nego i da još vole to što rade. Publika to zna da prepozna, pa ih je između pesama nagrađivala vrlo glasnim ovacijama. Možda se mnogima i ne sviđaju njihove novije pesme koje su ljubavne limunade, ali i dalje će svi biti tu kad treba i zapevati u glas himnu Nije sve tako sivo, kojom su i završili svoj nastup. Fešta je bila vrhunska, a kako je krenulo, izgleda da će bend trajati još trideset godina, jer volje i snage svakako ima.