HillsUp festival – treći dan

Satnica trećeg festivalskog dana HillsUpa otpočela je u predviđeno vreme. Dakle, u devetnaest časova. Prvi bend koji je sinoć stupio na binu bio je alternative rock sastav Nikad spremni, čiji članovi žive u Sevojnu, Požegi i Dobrinji. U svom dvadesetominutnom nastupu, pred tada pred nekoliko desetina prisutnih, predstavili su autorski rad odsviravši nekoliko numera. Svirački gledano, sastav je pružio korektan nastup. Scenski, nastup beše nekako bezidejan i inertan. Neka u budućnosti porade na tom segmentu svojih koncerata i šansa da postanu ozbiljniji bend biće realnija.

IMG_9797-(Copy) (Copy)

Naredni, demo bend, bejaše lokalni, užički HC sastav Brat. Ovaj bend, simpatičnog naziva, sinoć je ispucao odlično HC riffovanje i ideje, ali sam, shodno stilskom izražaju i energiji samih numera, očekivao i veću, konkretniju energiju od strane samog benda. Ipak, i povrh toga, smatram da je upravo ovaj bend bio jedan od najozbiljnijih u, još uvek, klasi demo bendova koje smo imali prilike da čujemo na ovogodišnjem festivalskom izdanju.

IMG_9884-(Copy) (Copy)

Nakon užičkih hardkoraša, usledio je nastup ciriškog stoner rock/grunge sastava Sooma. Ovaj bend je ostavio najuverljivije utiske na mene tokom sinoćnje večeri, u kontekstu demo bendova. Razigrani trojac sinoć je priredio stabilan i uverljiv nastup, te smatram da je, kao takav, ostavio i prilično dobre utiske na tada malobrojnu publiku pred sobom.

IMG_9934-(Copy) (Copy)

Po završetku njihovog nastupa, okončana je i sinoćna programska demo predfaza festivala. Potom je, u dvadeset časova i dvadeset pet minuta, na binu stupio legendarni pulski rock n roll sastav Atomsko sklonište. Nastup je otpočet numerom U vremenu horoskopa, pred minorno većom cifrom prisutnih u odnosu na demo sastave. Atomci su, kao i uvek do sada, bili izuzetno uverljivi na bini, neverovatno uigrani, stabilni i snažni. Napravili su fantastičan zvuk sinoć, te je nastup protekao besprekorno. Na svu sreću, tokom nastupa rokenrol velikana, publika je pristizala te je sredinom nastupa bend pred sobom imao sasvim pristojnu cifru duša. Svirali su kultne numere na koje je publika, usled enormne hladnoće u tom trenutku, reagovala relativno energično. U svakom slučaju, bend je, po ko zna koji put, fantastično otprašio svoj deo koncerta i još jedared dokazao svoj enorman značaj na ex-YU rokenrol sceni.

IMG_9956-(Copy) (Copy)

Sledeći bend je napravio sveopšti haos i, po mom mišljenju, time predstavljao najuverljivijeg učesnika poslednje festivalske večeri. Beogradski metalizirani punk sastav Mortal Kombat izašao je na stejdž u dvadeset jedan čas i trideset minuta. Tradicionalno, svoj su nastup otpočeli numerom Smrtonosna šorka, koja prvim taktovima već budi pomalo usnulu publiku. Kombati su sinoć priredili toliko dobar show, za koji ja, koji lično i ne preferiram spomenuti stil i izražaj, imam  samo superlativne reči i naklon do poda. Ponuđen je kompletan show, gde prostora za falinku nije moglo da bude. Odlična svirka, razmena energija sa oba fronta, scenski nastup, silasci u publiku. Beše svega toga. I sve bejaše na mestu! Publika je na ovaj fantastičan deo koncerta verovatno najbolje reagovala tokom cele večeri, intenzivno pružajući povratnu podršku u vidu abnormalne energije. Kako smo to sinoć saznali, Kombati će nastupiti i na narednom izdanju ovog festivala, o čemu je dogovor pao upravo tokom svirke. Frontmen ovog sastava, Kriki, još jednom se pokazao kao jedan od najboljih frontmena garniture novih bendova. Dovoljno je da kažem samo to da je čovek sinoć crowd surfing metodom otišao po pivo i vratio se na scenu i nastavio sa furioznim nastupom. Još jedared, kapa dole i veliki naklon ovom bendu!

IMG_0348-(Copy) (Copy)

Nakon furioznih Beograđana, usledio je nastup zagrebačkog alternative rock/hip hop/rap sastava Elemental. I za nastup ove fantastične skupine možemo da kažemo da su, osim Mortal Kombata, priredili najuverljiviji show sinoć. Sa bine je tokom njihovog nastupa neumorno isijavala pozitivna energija, na koju publika nije uspela da ostane imuna. Fantastična svirka, fantastični vokali, razmena energije, osmeha, po koje šale, sve su to razlozi koji su doprineli da Elemental sinoć odsvira toliko dobar koncert. Odsvirali su svoj regularni deo programske satnice, ali je na inicijativu publike, koja ih je neumorno dozivala na bis, sastav odsvirao još dve numere i time okončao svoj nastup na HillsUp-u. Shodno svemu do ovog trenutka izrečenom, izvodi se sasvim jasan zaključak da su Zagrepčani priredili fantastičan nastup, te da sa enormnim razlogom nose epitet jednog od najznačajnijih alternativnih sastava novije ere na ovom delu Balkana.

IMG_0466-(Copy) (Copy)

Petnaest minuta pre ponoći, na binu stupa beogradski reagge/funk/alternative sastav IrieFm. Iako je samom pojavom bend od samog početka dobijao podršku i ovacije, delovalo je kao da je sastav umoran ili, usled nesnosne hladnoće, pomalo bezenergičan. Svoj nastup su iskoristili da pubiku provozaju kroz novu i staru eru benda. Takođe, nizale su se i aktuelne numere, kao i nova, još uvek neobjavljena numera, koju je sastav sinoć premijerno predstavio. Naravno, najbolja reakcija publike dogodila se tokom itekako aktuelne numere Putevi, koju je prisutna publika horski otpevala u celosti. Bend je odsvirao odličan koncert, tehnički besprekoran, ali je, barem meni, falilo malo više energije i interaktivnih momenata.

IMG_0538-(Copy) (Copy)

Ovim dolazimo i do poslednjeg izvođača čiji smo nastup ispratili tokom treće, najuspešnije festivalske večeri na Tić Polju. Kultni beogradski hip hop sastav Prti Bee Gee stupio je na binu nekoliko minuta pre jednog časa posle ponoći. Apsolutni vladari ovog stila na našem podnebljima sinoć su na svom Zlatiborskom tronu priredili nastup za pamćenje. Bitovi su se neumorno smenjivali, a siloviti beogradski hiphoperi nisu stajali. Nisu ni imali razlog za to. Sinoć su, osim svima znanih hitova, predstavili i numere sa aktuelnog albuma Petarda. Momci su u svom cirka jednočasovnom nastupu objasnili zašto sa pravom važe za jedan od najjačih hip hop sastava ikada, na ovim prostorima. Ponovo, odluka organizatora da i ovo veče privedu kraju sa reperima/hip hoperima ispostavila se kao najadekvatnije i najbolja. Publika je odlično reagovala na njihov show, pa je Prti Bee Gee nesumnjivo odradio fantastičan posao, te ostavio ništa manje fantastične utiske.

IMG_0691-(Copy) (Copy)

Nastup sastava PNA, na žalost, nismo bili u mogućnosti da ispratimo, usled žurbe oko povratka i polaska.

Time je okončano ovogodišnje izdanje HillsUp festivala. Imali smo priliku da, u prelepom  ambijentu, na prilično dobroj bini, odličnoj opremi slušamo sjajne izvođače, najbolje predstavnike alternativnih žanrova u regionu. Fantastični bendovi su neumorno prkosili često nesnosnoj hladnoći, karakterističnoj za sam ambijent u kojem se festival realizovao. Ovaj festival nesumnjivo beleži svoje ime na karti značajnijih regionalnih muzičkih festivala. Mimo satnice koja je gotovo svake noći bila destabilizovana, ostali segmenti festivala bejahu prilično dobro realizovani. Želimo svu sreću  organizatorima ovog festivala, uz savet da na spornoj tački porade i saniraju falinke iste do predstojećeg izdanja istog.

Prethodni tekstMortal Kombat @ HillsUp, 15.7.2017.
Naredni tekstRock in Niš – dan drugi
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.