HillsUp festival – drugi dan

Početak programskog dela drugog dana zlatiborskog HillsUp festivala bio je predviđen za 19 časova. U tom trenutku na stejdžu se još uvek odvijala tonska proba, što je ponovo slutilo na destabilizaciju satnice. Sastav koji je otvori drugo fetivalsko veče, beogradski post grunge bend Danga, snosio je posledice. U devetnaest časova i petnaest minuta, sastav je stupio na binu. Njihov nastup trajao je svega petnaestak minuta, usled čega je nezadovoljstvo i razočarenje članova ovog benda bilo primetno i na sceni. Bend je, pred svega nekoliko desetina posetilaca predstavio tri autorske numere. Zvučali su odlično i zaista mi je žao što ispadoše kolateralna šteta okolnosti koje ih zadesiše.

IMG_9178-(Copy) (Copy)

Nakon Beograđana, usledio je užički cover sastav Ispitni Rock. Kako je reč o grupi koja je svirala isključivo obrade, ne bih uzaludno trošio reči. Mogu samo da kažem da je ovom sastavu vežba zaista potrebna i da je svirka bila nesigurna i neuverljiva. Kako je, takođe, reč o prilično mladim momcima, verujem da prostora za napredak svakako postoji.

IMG_9228-(Copy) (Copy)

Kako su prethodna dva demo benda bili uskraćeni za punu satnicu, ostatak večeri uspeo je da protekne u planiranoj. Naredni sastav koji sinoć nastupio bio je beogradski alternative rock sastav Straight Mickey & the Boyz. Sastav je svoj deo nasupa na ovogodišnjem festivalu otpočeo u dvadeset časova. U svom četrdesetpetominutnom nastupu, pred minorno većom cifrom prisutnih, razigrani beogradski trio predstavio je svoj autorski rad. Momci su zvučali izuzetno stabilno u sviračkom kontekstu i, takođe, veoma energično, u scenskom, te, shodno tome, nastaju i prve, omanje konkretnije povratne reakcije publike.

IMG_9265-(Copy) (Copy)

Nakon razigranih Beograđana, ponovo Beograđani. Punk rock sastav Dža ili Bu stupio je na binu HillsUpa u 21 čas. Tokom nastupa ovog sastava publika je rapidno popunjavala prostorne kapacitete festivala. Nastup je započet numerom Drug Tito se krije u pećini. Sastav ove obeležava trideset godina egzistencije, a u okviru obeležavanja istih odigrala se balkanska turneja, kao i više velikih koncerata u Beogradu. Te su nastupe takođe realizovali i u svojstvu promocije aktuelnog albuma, koji nosi naziv Sedma Sila. Sastav je sinoć bio izuzetno dobrog zvuka i vidno dobrog raspoloženja. U svom četrdesetpetominutnom nastupu nizali su numere sa poslednjeg, aktuelnog izdanja, a takođe i svoje hit numere. Svoj nastup okončali su sa itekako aktuelnom i popularnom numerom Diktatore. Bend je zvučao odlično i prisutnoj publici dao je dobar razlog za dobru energiju i provod.

IMG_9413-(Copy) (Copy)

U dvadeset dva časa na binu je stupila čuvena novosadska alternative rock grupa Obojeni Program. Sastav je tokom svog pedesetominutnog seta odsvirao numere poput Svaka definicija gubitak je slobode, ABCD avioni, Danas ce se desiti nešto lepo, Vrlo je jednostavno, te još nekoliko numera. Publika je na nastup čuvenog beogradskog new wave sastava reagovala polustatično, relativno energično za one u prvim redovima. Program je provereno uigran i uživo zvuči izuzetno stabilno i interesantno, a sinoćni nastup je samo još jedan u nizu koji svedoči tome.

IMG_9489-(Copy) (Copy)

Potom je usledila i najveća atrakcija sinoćnje večeri. Riječki alternative fusion sastav Let3 zaposeo je binu u dvadeset tri časa. U svom cirka jednoipočasovnom koncertu, Riječani su, pred ubedljivo najbrojnijom publikom do tada, priredili fantastičan koncert spektakularnih razmera. Neverovatno dobro uvežbani i abnormalno energični, sinoć su svim prisutnim posetiocima pokazali kako treba da se ponaša i zvuči jedan veliki bend. Definitivno ostaviše najuverljiviji i najbolji utisak tokom sinoćnje, druge festivalske večeri. Publika nikako nije mogla da ostane ravnodušna, te je reakcija bila izuzetno energična i sa povratnog fronta. Odsviran je fenomenalan koncert, te je odluka da Riječani budu deo ovog festivala, u svojstvu sinoćnjeg headlinera, bila apsolutni pogodak!

IMG_9556-(Copy) (Copy)

Dođosmo do poslednjeg izvođača čiji smo nastup propratili. Usled nekih neodložnih okolnosti, na žalost nismo bili u mogućnosti da ispratimo nastup dance duo-a Zap Me Strobe. Elem, oko pola jedan iza ponoći, na binu je stupila crnogorska hip hop grupa Who See. Crnogorci su u svom četrdesetpetominutnom nastupu tada već razigranoj i pozitivno naelektrisanoj publici priredili odličan show. Nizale su se numere, dok su se matrice i beatovi neumorno smenjivali. Publika je na ovaj deo festivala takođe odlično reagovala, što se manifestovalo ogromnom podrškom koju je pružala ovom sastavu. Ovakav je nastup iznova posvedočio činjenici da je vreme Who See-ja došlo, te da isti to vreme itekako koristi na najbolji mogući način.

IMG_9728-(Copy) (Copy)

Time je, barem izveštački gledano, okončan i drugi festivalski dan. Dan koji su ponajviše obležili  atraktivni i kontroverzni Riječani, grupa Let3. Dan alternativnog rokenrola i hip hopa ispostavio se, još jednom, kao izuzetno dobra  ideja, o čemu  je svedočila izrazito pozitivna atmosfera koja je neumorno cirkulisala Tić Poljem.

Prethodni tekstEdguy objavili lyrics video i kompilaciju Monument!
Naredni tekstRock in Niš – dan prvi
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.