HillsUp festival – dan prvi

Odmah  po završetku EXIT festivala, operativni provincijsko-prestonički tim beše spreman za novi izveštački pohod. Taj pohod čekao je svega tri dana po završetku spomenutog. Treće izdanje muzičkog festivala HillsUp održaće se od 13. – 15. jula, na Tić polju, na Zlatiboru. Program obiluje interesantnim izvođačima, te nas je naša prirodna novinarska reakcija odvela upavo tamo!

U dvadeset časova i trideset minuta, prvi sastav stupio je na scenu i time otpočeo programski deo trećeg izdanja HillsUp festivala. Reč  je bila o vranjskom rock sastavu Lizard, koji je priliku da nastupi na ovogodišnjem festivalu obezbedio zahvaljujući takmičenju koje se odigralo na društvenoj mreži Facebook. Sastav je, pred tada još uvek minornom cifrom prisutnih, tridesetominutnim nastupom predstavio svoj rad, odsviravši nekoliko autorskih numera, uz nekoliko obrada. Ovoj mladoj grupi fali konkretan identitet, fali im scenski stav, te samim tim i uverljivost u tom kontekstu. Svirački bejahu korektni, ali scenski krajnje inertni i, za mene, barem, krajnje neatraktivni. Posavetovao bih im da u predstojećim koncertnim aktivnostima povedu malo više računa i o tom segmentu istih. Jedino tako stiče se realna šansa za učešće u ovoj altenativno-muzičkoj trci, te šansa da se ostavi ikakav relevantan trag.

IMG_8602-(Copy) (Copy)

Nakon Lizarda, usledio je nastup inđijskog atmospheric rock sastava Harlekin. Pred grupom je u tom trenutku bivstvoala malo veća cifra posetilaca, te su se tokom nastupa ovog sastava dogodile i prve konkretnije reakcje publike. Svoj nastup na HillsUp festivalu bend je iskoristio da predstavi numere koje će biti publikovane na predstojećem debitanskom full-lenght izdanju. Nastup je otpočet numerom Tornik, prikladnoj lokaciji i konceptu festivala. Nizale su se numere Potreban, Carina, te još nekoliko numera sa albuma, a, osim istih, grupa je sinoć premijerno predstavila i novu pesmu, čiji mi je naziv nepoznat, a koja će se naći  na narednom izdanju benda, po objavljivanju albuma prvenca. Sastav je, kao i uvek do sada, bio uigran i profesionalan, a, sudeći po reakcijama tada prisutne publike, rekao bih da je muzika istog ostavila izuzetno pozitivne utiske. Nakono polučasovne izvedbe, sastav se oprostio sa publikom i istupio sa bine.

IMG_8653-(Copy) (Copy)

Naredni bend bejaše beogradski alternative rock sastav Kanda kodža i Nebojša. Svoj nastup otpočeli su numerom Ljubav, nada, vera i stav, koja već prvim taktovima budi ekstazične tendencije u publici. Nizale su se numere: Divni dani, Tajne letenja, Sve je stalo (u rnr), Danas nebo silazi u grad, Šta je sa Tibetom?, koje ekstazične tendencije dovode do kulminacije među publikom. Razigrani Oliver i ekipa sinoć su publici priredili odličan show, tehnički bespekorno uverljiv i stimulišuće-pozitivan po prisutnu publiku. Ovaj sastav, po nepisanom pravilu, provereno važi za svojevrsni budilnik dobre energije, a tu moju tvrdnju sastav brani svakim iznova odsviranim koncertom. Jednočasovni nastup okončan je simbiozom dveju pesama, Štastopojo i nove, sveže numere, naziva Misli Dobro.

IMG_8759-(Copy) (Copy)

Potom je usledio nastup hrvatske rokenrol zvezde, Gorana Bareta, i njegovog benda Majke. Nastup je otpočet numerom Grešnik. Hiperaktivni Bare sa potporom izuzetno stabilnog sastava, sinoć je priredio fantastičan koncert, koji je obilovao pozitivnom atmosferom i intenzivnom energijom legendarnog pevača, isporučenom publici u abnormalnim količinama. U svom jednoipočasovnom nastupu, hrvatski umetnik je sa svojim bendom publiku prošetao kroz bogat diskografski opus višedecenijskog autorskog rada. U moru numera, bejahu odsvirane i Bez pameti, Daj mi, Osvijesti me, Putujem, Iz sve snage, na koje prisutna publika reaguje sada već sasvim adekvatnom povratnom energijom. Potom je odsvirana svevremenska numera, svojevrsna lična karta ovog umetnika i njegovog umetničkog rada – Teške boje, koja prvim odsviranim tonovima značajno podiže nivo povratne reakcije publike. Nakon još nekoliko odsviranih pesama, nastup biva okončan numerom Vrijeme je da se krene.

IMG_8884-(Copy) (Copy)

Trideset minuta iza ponoći bilo je vreme da grupa Ortodox Celts započne svoj nastup na sinoćnjem kocertu. Svako ko je ikada ranije imao prilike da se susretne sa koncertima ovog sastava, znao je i šta može da očekuje. Da, upravo to na šta ste prvo pomislili se i dogodilo! Lavina energije otpočela je već prvom odsviranom numerom, Star Of the Country Down. Energija ni u kojem trenutku nije jenjavala, već je bivala sve intenzivnija i bolja. Bend je nizao numere iz svoje diskografske istorije, prisutnoj publici te numere bile su itekako znane, što se i videlo, na osnovu njenih reakcija. Ortodox Celts je sa debelim razlogom live institucija srpske rokenrol scene, kako zbog svoje stilske unikatnosti, na koju malo ko ostaje imun, tako i zbog energija kojom ta unikatnost na koncertima uživo biva kanalisana, te ispoljena na najbolji mogući način. U svojoj dugoj set listi menjiv su numere Save Me, Galway Girl, Green Roses, I Wish You the Very Worst, Dirty Old Town i mnoge druge. Ovaj nastup sastav je iskoristio da, osim kultnih hitova, publici predstavi i numere sa novog dugosvirajućeg izdanja naziva Many Mouths Shut. U poslednjem delu koncerta, odsvirali su svevremenske hitove Rocky Road To Dublin, Far Away, The Celts Strike Again, a nastup je okončan numerom Drinking Song. Po završetku koncerta, sastav se poklonio publici, te nakon toga istupio sa bine.

IMG_9004-(Copy) (Copy)

Dolazimo do poslednjeg izvoača prve programske večeri trećeg izdanja HillsUp festivala. Novosadski punk rockeri Atheist Rap izašli su na binu oko jedan čas i trideset minuta. Svoj deo festivala počeli su numerom Momci se vraćaju u grad. Nastup je bio prošaran numerama sa aktuelnih izdanja i onih kultnih. Bend je, kao i uvek, bio izuzetno pozitivan i vidno raspoložen, što je izuzetno doprinelo prilikom razmenjivanja energije sa publikom. Svirane su čuvene, svima znane, numere Pritilend, Car Core, Dr Pop, Ne bi bilo OK, u spoju sa numerama sa aktuelnog dugosvirajućeg izdanja Uberlauf. Nastup su završili numerom Minijatura. Atheisti su, po ko zna koji put, napravili fantastičan šou, na koji je prisutna publika odlično reagovala.

IMG_9083-(Copy) (Copy)

Uzevši u obzir mnoge faktore koji su uticali, mogu da kažem da je posećenost prve festivalske večeri bila sasvim pristojna i prihvatljiva. Jedino što bih zamerio je destabilizovana satnica koja je značajniji deo programa pomerila u rasponu od petnaest minuta do pola časa. Mimo toga, ponuđeni su odlični performansi i razmenjena je odlična energija pod relativno vedrim nebom zlatiborskog Tić polja. Nastavljamo sa izveštavanjem i ostalih dana HillsUp festivala. Novi izveštaj sledi već sutra.

Prethodni tekstHillsUp, dan prvi @ Zlatibor, 13.7.2017.
Naredni tekstMortal Kombat, Direktori i drugi na Beer Festu!
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.