Hills Up festival, Zlatibor – prvi dan

Čim su u etar puštene inicijalne informacije o petom izdanju zlatiborskog festivala Hills Up, redakcija našeg portala znala je šta joj činiti. Avgust se nestrpljivo čekao. I ove godine, pristigli smo sa jasnom namerom da glas o ovom sjajnom festivalu, koji, iz godine u godinu neumorno napreduje podelimo sa vama, u obliku galerija i izveštaja.

Sastav čijim je nastupom otpočet prvi festivalski dan na Tić Polju bio je beogradski rokenrol bend Amnezija.  Nastup Amnezije otpočeo je petnaest minuta kasnije u odnosu na najavljenu satnicu nastupa. Elem, grupa je tokom polučasovne izvedbe priredila svojevrsni miks svirajući autorski materijal i obrade kultnih rokenrol sastava. Nastup je bio korektan.  Ne tako atraktivan u vizuelnom domenu,  ali stabilan u sviračkom. Falilo je uverljivosti, kako scenske, tako aranžmanske, odnosno muzičke. Kako bi se izbegla egzistencijalna prosečnost grupe, neophodno je, makar u mom načelu, poraditi na spomenutim aspektima.

IMG_9041

Nakon Amnezije, usledio je kratkominutni changeover, kako bi se Main Stage pripremio za nastup kultne Riblje Čorbe. Uzaludno je pisati hvalospeve u nedogled, jerbo je svakom ko je ikada slušao Čorbu uživo, a mali je broj onih koji nisu, odveć znano da su to koncerti konzerviranog kvaliteta. Spektakularnih razmera. Publika, koje je već  u 21 čas bilo u neočekivano pristojnom broju, bila je veoma responzivna na interaktivne pozive grupe, te je koncert, kao i uvek, realizovan izuzetno uspešno. Grupa je odsvirala svoju standardizovanu koncertnu set listu pesama, prožetu brojnim vanvremenskim hitovima, te predstavila i novu pesmu koja nosi naziv Da tebe nije. Nakon jednočasovne izvedbe, Čorba je, uz veoma glasne ovacije publike, okončala svoj nastup.

IMG_9153

Oko 22 časa i dvadesetak minuta, Nikola Vranjković je, zajedno sa bendom, otpočeo svoj nastup. Repertoar je, poput Čorbinog, bio regularan, odnosno standardan. Kombinacija Block Out epohe i nove epohe rada. Koncert je bio veoma energičan, nasuprot melanholičnom tonu koji karakteriše Nikolino stvaralaštvo. Publika je katarzično ispraćala stihove i tonove koje su Nikola i bend isporučivali sa bine. Koncert je besprekidno gradirao te kulminirao neobjašnjivo dobrom energijom koja je cirkularno obitavala u koncertnom prostoru. Bend je u finalnoj fazi nastupa ludački dobro džemovao, na šta bi malo ko ostao imun. Vidno raspoloženi i sjajno uigrani, Nikola i ekipa priredili su sjajan koncert.

IMG_9364

U 23 časa i petnaest minuta svoj nastup otpočeo je užički rok sastav Hadži Prodane Duše. Moram da priznam da se sa radom ovih momaka nisam susretao do sinoćnjeg nastupa. U osnovi, reč je o rokenrolu sa primesama panka i skaa. Mnogi prisutni u publici znali su tekstove pesama ovog benda, što je bilo veoma prijatno iznenađujuće. Energija je bila izuzetno pozitivna, svirka veoma dobra, praćena šarmantnim scenskim ponašanjem i izgledom, a grupa raspoložena da publici pruži pravi povod za odličnu zabavu. Dobar posao!

IMG_9456

Poslednji izvođač prvog festivalskog dana Hills Up-a bila je čuvena beogradska rok grupa E-Play. Premda je nastup počeo relativno kasno, dvadesetak minuta iza ponoći, prisutnost publike nije manjkala. Fokus je, u određenoj meri, svakako bio usmeren ka promovisanju materijala sa aktuelnog izdanja, albuma Sloboda. Zvučali su veoma dobro i kroz pedesetak minuta svog seta provozali su publiku kroz svoju diskografsku istoriju.

IMG_9570

Prethodni tekstHills Up, dan prvi @ Zlatibor, 9.8.2018.
Naredni tekstHills Up, dan drugi @ Zlatibor, 10.8.2018.
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.