Hills Up festival, Zlatibor – drugi dan

Drugi festivalski dan Hills Up festivala započet je u 20 časova i 20 minuta, nastupom beogradskog sastava Viva Vops. Za neupućene, reč je o eklektičnom rok sastavu koji svoju viziju rokenrola manifestuje sintezom alternativnih muzičkih stilova. Grupa je veoma prisutna na sceni, što kroz izdanja, što kroz koncertne aktivnosti. Reč je o sastavu koji dakako predstavlja jedan od predvodnika nove rokenrol scene u našoj državi. Nastup na Tić polju odisao je abnormalnom energijom koju je sastav isporučivao sa bine. Publika, koje nije bilo toliko mnogo na samom početku, nije bila ravnodušna na fantastičan šou koji bend priređuje. Odlični instrumentalisti, izvedba, znalački osmišljene numere, frekventni tekstovi i drugi pozitivni epiteti intenzivno su podsticali prisutne na reakcije. Pohvala takođe odlazi na račun vokalista. Osim impresivnog vokalnog umeća, momci su bili izuzetno atraktivni na bini, te su konstantno stvarali povod za interakciju. Sve u svemu, sastav Viva Vops priredio je veoma dobar nastup, te stvorio itekako prikladnu uvertiru za veoma energičnu noć na Tić polju.

IMG_9672

Nakon grupe Viva Vops, usledilo je vreme za nastup legendarnih Partibrejkersa. Oko 21 čas i dvadesetak minuta, Cane i ekipa stupili su na scenu. Posetilaca je već bilo mnogo više, u odnosu na nastup prvog benda, te su se, saodnosno tome, stvorili uslovi da se održi veoma energičan i interaktivan nastup. Kada Partibrejkersi nastupaju,  stvar je jasna – publika je hor, a Cane je dirigent. Suvišno je komentarisati nastup jednog od najdugotrajnijih sastava sa ovih prostora. Da je svirka bila odlična – odveć je znano. Važno je spomenuti da su se tokom nekoliko numera dogodile i prve šutke na festivalu. Bend je fantastičan, i dalje veoma energičan i, iznad svega, i dalje neverovatno iskren. Neizostavni Canetovi monolozi u pauzama između pesama izazivali su aplauze i uzvike podrške. Simpatičan trenutak dogodio se kada je neko iz publike pokušao da snimi telefon njihov nastup. To se Canetu nikako nije dopalo, te je tog snimatelja polio vodom, i na autentičan način izrazio svoje nezadovoljstvo apropo snimanja telefonom na koncertima rekavši Ko voli Partibrejkerse, on ih ne snima, on ih nosi sa sobom. To je opet izazvalo ovacije publike. Nakon jednočasovne izvedbe, grupa je uz ovacije okončala svoj set.

IMG_9861

Potom je na red došlo vreme za nastup miljenika Hills Up publike. Čuveni beogradski punk/metal sastav Mortal Kombat  bio je spreman da i ove godine priredi fantastičan šou. Ako kažem da je bend praktično tokom prošlogodišnjeg dogovorio ovogodišnji nastup, misim da je sasvim jasno da takav podatak u mnogome svedoči kvalitetu koncerata ovog benda. I, verujte na reč ako kažem da su ove godine momci nadmašili sami sebe. Već prvim taktovima svima znane Smrtonosne Šorke, publika je, abrealnom energijom koja besprekidno pratila čitav koncert, krenula da podržava bend. Sledi Seljačka Buna, a potom aktuelni hit singl Devedesete, nakon čijeg intro-a na scenu stupa frontmen Kriki i ispaljuje nekoliko hitaca u vis’. Koncert su, neizostavno, pratili baklje, neumorne šutke, horsko pevanje tekstova, headbang-ovanje. Članovi benda su silazili sa bine, komunicirali sa prisutnima, ulazili u šutke što je konstantno publika nagrađivala sve bučnijim ovacijama i ostalim koncertnim reakcijama. Osim spomenutih faktora, takođe moram da istaknem i fantastičnu rasvetu i dimne mašine, koje su dodatno dinamizovale nastup Kombata. Ukratko, bio je to scenario kakav bi svaki bend poželeo. Neverovatna energetska uzajamnost. Mortal Kombat je sinoć održao kratak kurs za bendove na temu kako se realizuje jedan ozbiljno dobar nastup, prepun spektakularnih detalja.

IMG_0135

Nakon još jednog neverovatno dobrog nastupa Mortal Kombata, oko 23 časa i 30ak minuta, nastup su otpočeli turbofolk-pank rokeri iz Zagreba, Brkovi. Ono što su Mortal Kombat započeli, Brkovi su doveli do usijanja. Sličan scenario je priređen. Sveopšte ludilo u publici pratilo je gotovo svaku numeru koju je bend sinoć odsvirao. Izgleda da rokeri i metalci najviše vole kroz pesmu provučene foršpile  i trilere. Frontmen grupe, Shamso 69 je između svake numere imao šaljive izjave, najčešće apropo Shuma Stage-a, na kome se pušta elektronska muzika, govoreći kako je odlučio da se bavi tehnom i slično. Svirka je bila veoma dobra, a scenski nastup, za takav estetski profil izvođača, izvanredan, ponajviše zbog ekscentričnosti frontmena. I tokom njihovog nastupa light show bio je prilično dobar. Jednostavno, Brkovi su autentičan i specifičan sastav, ili ih obožavaš, ili mrziš. Sinoć je, de facto, bilo mnogo više onih koji ih obožavaju. Kako god bilo, neosporna je činjenica da je na koncertu istih dobar provod zagarantovan, i da se upravo to dogodilo i sinoć.

IMG_0494

Poslednji izvođač druge festivalske večeri na Main Stage-u bio je užički hc sastav Brat. Ova grupa ima snažnu lokalnu fan bazu, te je, iako su se nastupi zvezda večeri okončali, veliki broj posetilaca ostao i zdušno i energično ispratio i njihov nastup. I ovaj sastav je nastupio i na prošlogodišnjem izdanju festivala. Ovoga puta, bili su odlični. Svirka je bila furiozna i energična, a i napredovali su i na polju scenskog nastupa, koji je prošle godine bio skroman. Prvi redovi su horski pevali tekstove pesama, a mnogi su nosili majice sa logotipom ovog sastava, što je veoma pohvalno. Naročito bih istakao bubnjara, koji je silovitim bubnjanjem i prilično dobrim aranžmanskim rešenjima veoma doprineo dinamici nastupa.

IMG_0654

Prethodni tekstHills Up, dan drugi @ Zlatibor, 10.8.2018.
Naredni tekstPet minuta slave, Osmi dan @ Kafe Alibi, Bački Petrovac, 10.8.2018.
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.