Gile & Magic Bush u Domu omladine: Magija rokenrola

Nije lako proceniti da li prestonička publika sa većim oduševljenjem dočekuje ili ispraća Srđana Gojkovića Gileta kada se na bini pojavi sa svojim matičnim bendom ili, pak, u nekom drugom aranžmanu. Čak i kada se odluči za svoje retko svirane pesme. Dvočasovni koncert koji je prethodno veče održao u Domu omladine Beograda, zajedno sa beogradskim sastavom Magic Bush, opravdano je mogao da se preimenuje u dobro svirane pesme.

Kao uvodničari, na scenu su, školski, tačno na vreme, izašli kantautori Nikola Nešković i Izneverena očekivanja. Žamor publike koja se polako okuplja, mešao se sa sentimentalnim zvucima dva žičana instrumenta. Nastup propraćen osvetljenjem toplih boja koje su se stapale, gitara sa nalepnicom na kojoj piše mesto pod suncem, poneko telo koje se njiše u ritmu. Osećajno, ali i glasno je pevao Nešković, kao da je želeo da njegove poruke dopru što dalje. Pesme U cvijetu kaktusa, Dušo, Brazde, samo su neke koje su se našle na repertoaru. Ipak, publika je najviše ostala pogođena numerom Okean, koju je autor posvetio svojoj preminuloj prijateljici.

DSC_7580 (Copy)

Početak događaja nazvanog Retko svirane pesme usledio je nakon kraće pauze. Dočekana ovacijama, magična četvorka odevena u crno, Magic Bush, se pojavila u 22 časa. Nekoliko sekundi kasnije, pridružilo im se već decenijama Beogradu poznato lice. Manje formalni Gile odlučio se da veče ozvaniči uz  Metadonsku terapiju. Numere sa albuma Lutka koja kaže ne vezivale su se jedna za drugu, da bi onda taj niz bio prekinut Pobunom, numerom koju je Gile snimio sa Vladom Divljanom. Situacija u kojoj je publike bilo dovoljno da popuni Amerikanu, ali toliko da oko svakog bude dovoljno prostora, bila je možda povoljna okolnost koja je svima davala mogućnost da se pokrenu na igru. A Sve ste vi naše devojke, pesma Električnog orgazma, terala je telo na pokret. Domaćin ove scene pravio je svoje čuvene male preformanse, koji su već postali ono po čemu se već odavno pamte njegovi nastupi. Zanimljivo u vezi sa prisutnima na kocertu jeste da su u nastupu podjednako uživale sve generacije. Oni stariji nostalgično prateći Giletovo uvek autentično vladanje scenom i mikrofonom, oni mlađi uglavnom ispitivački. On je i postavljao pitanja uz Kakav je to svet, ali i davao dogovore – Više nikad kao nekad.

Fenomenalni vokal Damjana Dašića, iz benda Magic Bush, istakao se u pesmi Magična ruka, koja predstavlja obradu Korni grupe, iz 1969. godine. Inače, ovaj četverac je oformljen 2014. godine, a prošle godine su objavili album pod nazivom First. Pride, uz dobro ozvučenje, momci su svojom energijom uspeli lako da kupe publiku.

DSC_7727 (Copy)

Možda istorijski trenutak za one koji pomno prate Giletov rad, svakako je ove večeri bilo prvo beogradsko izvođenje pesme Prljava mala devojčica. Međutim, sudeći po aplauzu, jezi ispod kože, uzvicima i horskim praćenjem, Odnesi me, posvećena Vladi Divljanu, svakako je bila vrhunac večeri.  Ali, nije ovim vrsnim muzičarima bilo dozvoljeno da se tako lako povuku sa bine. Glasan poziv na bis bio je prilično uverljiv da je publika još željna dobrog zvuka. A kako ono najbolje ne ostviti za kraj? Spavajmo sanjajmo, Lutka koja kaže ne, Ne postojim. Donekle očekivano i taman toliko snažno za napuštanje koncerta sa katarzičnim osećanjem.