Exit festival (treći dan) – Nikad dosta slobode!

Treći dan naših EXIT putešestvija otpočeo je odlaskom na nastup kultne beogradske rokenrol grupe Bajaga i instruktori, na Main Stage-u. Iako je ovakav profil izvođača, uslovno rečeno, atipičan u EXIT-ovoj programskoj ponudi, verujem da su se mnogi obradovali prilikom saznanja o nastupu istog. U 21 čas i 15 minuta, grupa je otpočela svoj set. Već u inicijalnoj fazi koncerta, grupa je pred sobom imala impresivnu brojku pristiglih posetilaca, što je takođe atipičan podatak kada je reč o prvim izvođačima koji nastupaju na spomenutoj bini. Publika se besprekidno uvećavala tokom izvedbe, a reakcija iste bila je iznad zadovoljavajuće. Koncert na tvrđavi beše svojevrsna promocija novog dugosvirajućeg izdanja, koje nosi naziv U sali lom. Osim numera sa novog izdanja, sastav je odsvirao i paletu neizostavnih vanvremenskih hitova, na koje je publika konstantno reagovala, plesom i horskim pevanje tekstova. Koncert je protekao veoma uspešno.

IMG_5862

Usledio je odlazak na Fusion Stage gde je u 21 čas 55 minuta počeo nastup beogradskog alternativnog rok sastava Crvi. Nažalost, mali broj posetioca je ispratio ovaj nastup. Da li je do satnice ili atraktivnijih sadržaja koje nude druge bine, ovaj tajming na Fusion-u poput nepisanog pravila biva skromno posećen. Elem, grupa je bila svirački veoma dobro uigrana, ali je sveukupno nesumnjivo nedostajalo scenske uverljivosti i krupnije želje za konekcijom sa prisutnom publikom, nezavisno od profila izvođača i muzičkog izražaja. Stoga je nastup Crva protekao korektno, ali bez zapaženih reakcija.

IMG_5989

Oko 23 časa i 15 minuta prelocirali smo se na Explosive, čekajući nastup meksičkog sastava Brujeria. S obzirom da je ovaj bend bio prvi headliner sinoćnjeg programa na eksplozivnoj bini, broj publike i nije bio toliko očekivano velik. Elem, to ni na koji način nije sputalo Meksikance u nameri da prirede odličan performans te naprave odličnu atmosferu. Premda je muzički stil ove grupe ekstreman, bend je bio neverovatno harizmatičan i na momente šaljiv te je, saodnosno tome, neminovno konstantno privlačio pažnju prisutnih. Konstantno zezanje apropo marihuane kulminiralo je, na kraju, izvedbom kultne Makarene, sa modifikovanim tekstom i nekoliko devojaka na sceni. To je izazvalo veoma pozitivne reakcije kod publike.

IMG_6172

Povratkom na Fusion došao sam na sredinu nastupa čuvene pank grupe Gužva u 16ercu. Iako ne mogu da svedočim o početku i bitno izostavljenom delu nastupa, mogu da kažem da je drugi deo protekao veoma energično i harizmatično. Susjedi prirediše sjajan provod, kako dobrom svirkom, kako harizmatičnošću i velikom željom za konekcijom sa publikom, koja je kulminirala neprestanom razmenom pozitivne energije sa oba fronta.

IMG_6139

Sledi Explosive Stage trilogija. 20 minuta iza ponoći označilo je početak nastupa Motorhead tribute sastava Bombers. Atraktivan podatak, koji je svakako odredio dolazak mnogih posetilaca, leži u činjenici da je član ovog benda legendarni Abbath, poznatiji po radu u grupama Immortal i istoimenom projektu. Koncert su otpočeli sa, ni manje, ni više, kultnom Ace Of Spades. Možete li da zamislite kakva je reakcija usledila. Srpska publika zaista voli Motorhead, te je nastup ovog sastava bio prava poslastica. Abrealno harizmatični frontmen Abbath je furiozno vladao scenom, a, iznad svega, neverovatno je oponašao vokale pokojnog Lemmy-ja. Bend je zvučao zaista sjajno i verujem da na ovakav nastup malo ko ostaje imun.

IMG_6399

Nakon sjajnih Bombers-a, usledilo je vreme za nastup mog dugo očekivanog favorita. Kultni beogradski black metal sastav The Stone. Znano je da grupa ne nastupa često u Srbiji, ali i moguće prilike da ih ikada ranije slušam bivale su blokirane raznim nepilikama. Stoga sam se ovoj prilici izuzetno radovao. Bend je relativno nedavno publikovao informaciju o prestanku saradnje sa dugogodišnjim frontmenom Nefasom, što je izazvalo skeptične reakcije publike. I sam bejah skeptičan. Ovo je prvi nastup u Srbiji sa novim-starim pevačem Gladom. Elem, u 1 čas i 40 minuta iza ponoći, sastav je zaposeo scenu i ritual je mogao da otpočne. Nastup je bio odličan, bend je veoma stabilan i uigran, ali to je odveć znan podatak. Izvedena je nekolicina numera, pretežno sa poslednja dva studijska izdanja, albuma Nekroza i Teatar apsurda, ali su takođe odsvirane i dve starije numere – Ustaj mati zemljo i Serbian Woods. Prisustvo i reakcije publike bili su na zadovoljavajućem nivou.

IMG_6557

Kratak predah, pa ponovo otidoh na Fusion. Nikola Vranjković, još jedan od mojih favorita alternativnog festivalskog programa, nastupio je sa svojim bendom oko 3 sata i 15 minuta posle ponoći. Sve što mogu reći, stane u nekoliko reči. Nikola je zajedno sa svojim muzičarima priredio fantastičnu izvedbu, veoma snažnu i intimnu. Snažna intimna atmosfera beskrajno je cirkulisala prostorom Fusion Stage-a. Beskrajan plezir i kapa dole. Malo je velikih autora danas, poput Nikole.

IMG_6651

Nakon intimnog nastupa Vranjkovića i ekipe, na Explosive-u me je čekao povratnički nastup čuvenog srpsko-kanadskog melodic death/black metal sastava Bane. Iako sam očekivao masivnu posećenost, budući da grupa nije nastupila u zemlji nam Srbiji čak šest godina, posećenost bejaše tipična saodnosno delu večeri u okviru koje se sprovela. Bend je priredio veoma dobar nastup, ali su reakcije umorne publike bile mlake. Šteta, jerbo je povoda za sjajan šou dakako bilo. Elem, svirka je bila odlična, a Branislav veoma pozitivan, te rad da i nekolicini prisutnih pruži sve od sebe. Bane je svirao nekoliko numera sa dosadašnjih izdanja, a predstavljeno je i nekoliko novih pesama.

IMG_6776

I, dolazim do poslednjeg izvođača sinoć, čiji je nastup bio najavljen za 4 časa i 30 minuta. Legendarni beogradski sastav Sunshine sinoć je imao svoj povratnički koncert. Neverovatno pozitivni i jednako neverovatno energični, Bane i ekipa su sinoć, odnosno jutros, priredili fantastičan šou koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Plesalo se i pevalo od početka pa sve do kraja njihovog nastupa. U paleti vanvremenskih pesama, koncert nikako nije mogao da protekne bez hitova poput Žaklina traži sponzora, Budi tu, Misli mene gone, Priđi mi ti, Iza horizonta i sl. Stara postava zvuči brutalno dobro, a frontmen Bane Sunshine se čini nikad bolje, u kontekstu interakcije i frontmenovanja. Neverovatna forma! Fantastičnom energijom i odličnom izvedbom priredili su grandiozni svršetak koncertnog programa trećeg festivalskog dana.