EXIT festival (drugi dan) – Sloboda ili ništa!

Drugi dan naših EXIT avantura otpočeli smo odlaskom na Main  Stage, gde je u 21 čas otpočeo nastup srpsko-hrvatskog, iliti balksanskog fusion sastava Maika. Reč je o eklektičnoj dance/pop/punk grupi koju čine etablirani muzičari balkanske nam alternativne scene. Grupa je imala nekoliko stotina posetilaca pred sobom u inicijalnom trenutku njihovog nastupa. Priredili su veoma dinamičan šou koji, u svakom aspektu koji ga je činio, dakako parira svetskim muzičkim atrakcijama. Harizmatično, autententično, frekventno. Dovoljno uverljivih razloga za realizaciju uspešnog nastupa. Prisutni su, iako za prostorne kapacitete Main-a u vidno skromnijem broju, na veoma dobar način razmenjivali energiju sa ovim sastavom.

IMG_4680

U 21  čas i 45 minuta otpočeo je nastup Đorđa Miljenovića i njegovog pratećeg benda na Fusion Stage-u. Đorđu i ekipi nije bilo potrebno mnogo vremena niti suvišnih klišetiranih gradacija. Naprotiv, prvim izvedenim tonovima pred binom se stvorilo jezgro fanova koji su nastup ispratili veoma energično, odnosno uzajamno, saodnosno energiji koju je bend isporučivao sa bine. Predstavili su numere sa debitanskog duplog albuma, koje fanovi odveć dobro poznaju, te ih horski energično pevaju na koncertima. Činilo mi se da je koncert protekao prebrzo. Da li je razlog tome odlična izvedba, koja se fakat i zgodila ili, pak, zaista kraći tajming – ne znam. Elem, priređen je veoma dobar nastup, te je, saodnosno tome, u veoma lepoj meri razmenjena energija oba fronta.

IMG_4800Ostadosmo na Fusion bini, čekajući na nastup kultnog domaćeg muzičara Nebojše Antonijevića Antona, koji je ovoga puta nastupio sa svojim relativno novim sastavom koji nosi naziv Anton i Hevi Hipi Bejbi. Za  neupućene, reč je o Antonovom novom projektu, sa kojim je realizovao svoje debitansko dugosvirajuće izdanje, koje nosi naziv Rečeno, učinjeno ili ne, od toga sve zavisi. Grupu, osim Antona, takođe čine veoma iskusni i  cenjeni muzičari. Koncert je bio skromno posećen, ali je izvedba, potpuno nezavisno od tog podatka, bila veoma dobra. Prema mojim preferencijama, smatram da nije bilo optimalno uverljivo u kontekstu energije i scenskog aspekta nastupa.

IMG_5115

Po prvi put tokom sinoćnje večeri selimo se na Explosive Stage, gde je oko ponoći najavljen početak nastupa kultnog engleskog punk/oi sastava Cockney Rejects. Ova kultna grupa egzistira brilijantne četiri decenije, a njen značaj u kontekstu razvijanja i definisanja ovog žanra zaista je abrealan. Prostor pred binom bio je prepun, što se dakako dalo očekivati. Kroz svoj nastup, grupa je provozala prisutne kroz sve svoje diskografske epohe. Neverovatna energija, neumorne šutke, sjajna izvedba, baklje – scenario za poželeti. Cockney Rejects imaju ozbiljno jezgro balkanskih fanova, o čemu je sinoćni koncert najbolje svedočio.

IMG_5237

Povratak na Fusion Stage značio je nastup popularne beogradske grupe Irie Fm. Sa grupom je ovoga puta nastupio priznati beogradski muzičar Aleksandar Sale Sedlar, koji se za kratak vremenski period impresivno adaptirao estetskom profilu ovog benda. Ljudi su se jednako rapidno naslojavali pred Fusion binom. Grupa je priredila fantastičan koncert,  svirajući numere sa inicijalne, reggae epohe rada i nove, aktuelne, zbog koje grupa rapidno stiče sve veći i značajniji publicitet. Bend je bio pozitivan i raspoložen, a svirka tehnički fantastično uigrana i stabilna, što je neumorno izazivalo ovacije kod publike.

IMG_5298

Nakon uživanja u mlakim tonovima, odvija se povratak na Explosive binu, gde ovoga puta iščekujemo nastup legendarnog njujorškog hardcore sastava Madball. Posetilaca nije manjkalo u odnosu na nastup Cockney Rejects-a. Čim su kročili na binu, sastav je istu počinjao da proždire furioznom energijom čiji intenzitet nije jenjavao do samog kraja. Oduševljenje publike bilo je ogromno, te su šutke, crowd surfing-zi i slične vratolomije koje se zgode prilikom hc nastupa pratile gotovo svaku izvedenu numeru koju je bend odsvirao. Neverovatan odnos sa publikom, iskren i predan. Madball je sinoć objasnio kako se i nakon višedecenijskog rada ostaje potpuno dosledan svojim inicijalnim idejama i postulatima. Fantastičan koncert. Ko nije prisustvovao, itekako ima za čim da žali.

IMG_5466

Nakon furioznog Madball-a, naredni bend, koji je nastupio na Explosive-u bio je beogradski punk rock sastav Pogonbgd. Premda je veliki deo posetilaca napustio prostor ove bine odmah po završetku nastupa headliner-a, ostalo je taman toliko posetilaca da bi jedna klupska svirka nosila epitet uspešne. Beograđani su imali svoju publiku, koja je pevala tekstove pesama i reagovala na atraktivne momente istih. Priredili su tehnički veoma dobar i uigran nastup, te poneli pozitivne reakcije pomalo umorne publike.

IMG_5652

Potom je ponovo usledio povratak na Fusion Stage, gde smo isčekivali nastupe poslednja dva izvođača našeg izveštavačkog programa drugog festivalskog dana. Pretposlednji izvođač beše tajanstveni hrvatski elektropop dvojac Nipplepeople. Iako je njihov nastup bio zakazan za 3 časa i 15 minua iza  ponoći, grupa je pred sobom imala zaista impresivan broj posetilaca. Napravili su veoma dobar šou, ponajviše svojom atipičnom ekscentričnom pojavom i sjajnom izvedbom. Publika je, naravno, najboje reagovala prilikom izvođenja njihove veoma poznate numere Frka, kao i nezaobilaznog hita Sutra.

IMG_5703

Poslednji, ali svakako veoma značajan i dugo očekivani izvođač bejaše legendarni beogradski hip-hop trojac Bad Copy. Iako je nastup otpočeo u vreme svitanja, to ni na koji način nje sprečavalo nekoliko hiljada razigranih posetilaca da se pozitivnom energijom i bez poteškoća suprostavljaju ne tako ortodoksnim okolnostima. Trio je, kao i uvek, bio veoma atraktivan i pozitivno naelektrisan, te ih ništa nije moglo omesti u misiji da načine odličan nastup, te prirede veoma dobar provod svojim fanovima. Provozaše publiku plejadom svojih hitova i ogromnim ovacijama zaključiše drugo festivalsko veče.

IMG_5734