Exit festival, dan drugi

Nastavljamo naše putešestvije najznačajnijim muzičkim festivalom u regionu. I juče, baš kao i prvog dana, prvi koncert koji smo odslušali bio je na Explosive bini. U 19:30 časova, prvi bend je stupio na scenu. Reč je o novosadskom melodic hardcore bendu Become As One. Identična slika, na žalost krajnje očekivana, kao i sa prvig dana – mizerna poseta publike, a pred istom sastav koji je izuzetno dobar. Mladi momci su prisutnima priredili uverljiv koncert i na mene ostaviše fine utiske. Smatram da bi svirači mogli da porade na scenskom nastupu, te scenskoj uverljivosti. Energija i strast svakako postoje, ali nisu kanalisani na najbolji način. Mimo toga, sve ostalo je bilo sasvim korektno.

IMG_6115-(Copy) (Copy)

Potom se premeštamo na Future Shock binu, na kojoj u 20 časova na binu stupa prvi izvođač te večeri, kruševački ambijentalno eksperimentalni trio Plavo. Reč je o instrumentalnkm sastavu. Bez ikakvih najava, pozdrava i predstavljanja, momci su započeli svoj nastup. Sastav je pred svega dvadesetak duša odsvirao svoj set od nekoliko autorskih instrumentala. Momci su zvučali uigrano i izuzetno stabilno. Numere obiluju interesantnim momentima zanosa, koji variraju od kompleksnih do jednostavnih, a u kojima svi članovi uživaju svirajući, što se videlo, a i čulo, na licu mesta. Nakon poslednje numere, gitarista sastava je samo predstavio bend publici, te su se, nakon tridesetominutnog nastupa, povukli sa scene.

IMG_6211-(Copy) (Copy)

Ponovo se vraćamo na Explosive Stage, gde nas ovog puta čekaju susjedi, zagrebački hardcore sastav Sentence, koji  ima interesantnu, ne tako tipičnu pojavu. Naime, bend čine dve mlade dame koje sviraju gitaru i bass gitaru, a to rade apsolutno fantastično. Sastav takođe ima karakterističnog frontmena koji,  osim odličnim vokalnim performansima, ponuđenim sinoć, samom pojavom i energijom skreće pažnju na sebe i svoj bend. Imali su izuzetno dobar ton, koji je pratila kvalitetna svirka bez falinki. Zagrepčani su odsvirali odličan koncert pred, na svu sreću,  nešto većom, pristojnijom, cifrom posetilaca. Priredili su odličan šou, te ostavili veoma lepe utiske.

IMG_6231-(Copy) (Copy)

Ostajemo na eksplozivnoj bini, gde nas čeka jedan od sinoćnjih headliner sastava, koji dolazi iz Ujedinjenog kraljevstva. Melodični hardcore sastav Darko otpočeo je svoj nastup u 21 čas. Momci su priredili fantastičan koncert, koji karakterišu sviračka besprekornost, izuzetno dobro scensko ponašanje, te energija i pozitivan pristup tome što rade. Njihova riffologija je izuzetno kompleksna, tehnikalna i zahtevna, ali je gitarski dvojac bez po muke iznosi uživo. Svaki član vlada svojim instumentom, a kada se takvi pojedinci sastanu, finalni produkt nikako ne može da bude loš. Cifra priutnih posetilaca se, srećom, povećavala, te za vreme nastupa ovog sastava nastaju prve konkretne reakcije publike. Momci su demonstrirali kako jedan moderan i ozbiljan HC bend treba da zvuči. Danas to nesumljivo treba da izgleda upravo ovako.

IMG_6294-(Copy) (Copy)

Po završetku koncerta grupe Darko, prelocirasmo se, opet, na Future Shock. Tamo je nastup započeo novosadski Rock ‘n’ Roll sastav Rosetta Stoned. Momci su svoj rad prisutnoj publici predstavili svirajući autorske pesme sa predstojećeg debitantskog izdanja. Odličan Rock ‘n’ Roll, sa stavom i mudima da se isti iznese i predstavi do željenog stadijuma. Šmekerski pristup, dobra svirka i zanimljive pesme, koje, iako kreirane u maniru stare škole, ipak odišu mladim duhom. Sve pohvale za ovaj sastav, želim im blistavu budućnost.

IMG_6314-(Copy) (Copy)

Ostajemo na istoj bini, na kojoj, nakon kratke pauze, nastup otpočinje alternativni rok sastav Regulator. Volim ovaj bend. Njegove karakteristike su težina i u tekstualnom i u muzičkom kontekstu. Mom senzibilitetu se to, kao takvo dopada, te sam se nastupu momaka iz Vrnjačke Banje svakako radovao. Odsvirali su nekoliko numera sa debitantskog dugosvirajućeg izdanja pod nazivom Izvori snage, te premijerno predstavili i numere koje će se naći na drugom albumu. Nove pesme se, po mom mišljenju, ne razlikuju previše od numera sa albuma prvenca, barem u osnovi koncepta i ideje, ali je primetno da je izraz poprimio zreliju formu. Pred kraj njihovog nastupa, kiša je počela da pada. Regulator je uspeo da prizove kišu, a povrh toga i da odsvira odličan koncert. To malo kome polazi za rukom!

IMG_6443-(Copy) (Copy)

Pređoh na Explosive Stage, gde dolazi vreme za još jedan strani headliner sastav. Francuski hardcore/metal sastav In Other Climes stupa na binu, te svoj nastup počinje tačno u 23 časa. Iako vremenski uslovi nisu pogodovali i uslovili su da se deo publike skloni od kiše, to nije sprečilo furiozne francuske HC momke da prisutnima objasne kako se svira HC. Sastav je, po mom mišljenju, imao ubedljivo najkvalitetniji ton na Explosive bini ovog dana, a i sama njihova svirka postavlja izvesne standarde, na koje malo ko ostaje ravnodušan. Fantastična svirka, ništa manje fantastično ponašanje i energija. Obilje break down-ova, niskih štimova i vešto kreiranih aranžmana pesama, koje itekako stimulišu prisutne da reaguju jednako silovito. Nastup ovog sastava smatram za jedan od najboljih koji se dogodio, ili koji će se dogoditi, na najekstremnijoj EXIT bini. Odluka organizatora da angažuju ove momke za ovo izdanje festivala je, bez trunke sumnje, bio pun pogodak!

Usledio je verovatno najveći headliner druge festivalske večeri na Explosive-u, brazilski crossover sastav Ratos De Porao. Zvuči pomalo neverovatno, ali sastav je, u poređenju sa nastupima prvog i drugog festivalskog dana, imao ubedljivo najposećeniji nastup. Ta me je činjenica pomalo iznenadila. Prijatno, naravno. Brazilci su svirali uigrano i stablino, bili su energični, što je publika umela da prepozna i nagradi reakcijama. Nastup brazilskih crossover legendi, usled neplaniranih okolnosti, nisam uspeo da ispratim do kraja, te ću ovim završiti pasus o njima.

IMG_6555-(Copy) (Copy)

Po prvi put se, tokom drugog dana festivala, premeštamo na Fusion Stage, sa namerom da na toj bini ispratimo koncert čuvenog trubača Dejana Petrovića i njegovog Big Banda. Odlazim tamo sa minornim zakašnjenjem i zatičem reku ljudi pred sobom. Prostorski kapaciteti pred Fusion binom bili su iskorišćeni do maksimuma. Koncert je obilovao izuzetno originalnim aranžmanima, kao i neverovatno pozitivnom energijom sa oba fronta. Publici su predstavili obrade poznatih pop, rok, pa čak i metal numera, koje, odsvirane u takvim aranžmanima, bude posebne osećaje. Publika ih je neumorno podržavala, neprekidno igrajući i pevajući. Takva reakcija publike je san svakog muzičara, što znači da ga je ovaj sastav odavno odsanjao. Sada ga živi, s obzirom na neupitni kvalitet neverovatnih razmera. Posebno zanimljive obrade bile su kultna Du Hast, sastava Rammstein, kao i numere Niko kao ja, Are You Gonna Go My Way i mnoge druge. Poslednja je, nakon intenzivno kvalitetne jednočasovne svirke, bila neizostavna pesma Vrtlog, tokom koje nastaje opšte pozitivno ludilo među ljudima u publici. Po završetku ove pesme, sastav se poklanja i napušta binu.

IMG_6570-(Copy) (Copy)

U 01:55 časova iza ponoći, svoj nastup na Explosive-u započeo je beorgadski melodic hardcore sastav Doghouse. moram da priznam da do sada nisam imao priliku da ih čujem uživo, ali sa sinoćnjeg koncerta nosim lepe utiske. Momci sviraju odlično, pesme obiluju hit, komercijalnim, momentima, koji nisu, po nepisanom pravilu, nužno loši. Naprotiv. Izuzetno profesionalan odnos prema onome što rade bio je svakakao primetan i to je za svaku pohvalu. Sastav autentičnim čine odlične gitarske harmonije, stabilan i siguran bubanj, te zanimljiv glavni vokal, koji zajedno sa beking vokalima dobija na uverljivom i kvalitetnom izražaju. Momci su odsvirali odličan koncert na koji je prisutna publika podvojeno reagovala. Nažalost, veći deo publike je samo stajao i bezidejno klimao glavom. No, bili su tu pojedinci koji su svojom povratnom reakcijom dali krila ovoj ekipi i podržali ih na prilično dobar način. Bend se, nakon nastupa od četrdesetak minuta, pozdravio sa publikom i, zahvalivši se, napustio scenu.

IMG_6707-(Copy) (Copy)

Poslednji izvođač iz našeg odabira za drugu festivalsku noć bio je čuveni beogradski alternativni rok sastav Kanda kodža i Nebojša, koji je svoj koncert započeo u tri časa iza ponoći. Iako premoren, radovao sam se susretu sa ovim sastavom. Bend je delovao pomalo umorno, ali sama svirka zbog toga uopšte nije ispaštala. Šta više, ona je bila veličanstvena, poduprta izuzetno kvalitetnim zvukom koji je bend napravio na bini. Nizale su se numere iz različitih perioda benda, među kojima su bile i S.A.T, Sve je stalo u RnR, Tajne letenja, Danas nebo silazi u grad, Štastopojo? Oliver se još jednom pokazao kao sjajan frontmen, starog kova. Svirka je bila katarzična, publika se neprestano njihala, pevala i uživala. Nakon sat i deset minuta koncerta, bend se zahvalio publici i, uz kratak Oliverov monolog apropo istrajnosti u današnjem okrutnom vremenu, istupio sa Fusion bine.

IMG_6765-(Copy) (Copy)

Time je okončan i drugi programski dan festivala. Dan hardcore-a na Explosive bini i zanimljivih alternativnih imena na Future Shock i Fusion binama. Nstavljamo dalje, a sutra smo ponovo sa vama uz utiske sa trećeg dana EXIT festivala!