EXIT festival (četvrti dan) – Sloboda nema kraj!

Dani su prolazili neobjašnjivo brzo. Tako dođosmo do poslednjeg dana ovogodišnjeg izdanja najboljeg evropskog festivala.

Jučerašnji program izveštavanja otpočeli smo odlaskom na Explosive Stage, gde je u 19 časova i 30 minuta mladi novosadski black/thrash metal sastav Riverroth započeo svoj set. Bend je pred sobom imao nekolicinu ljudi. To se valjda zove prokletstvo prvog izvođača. Elem, grupa je u tridesetominutnom nastupu predstavila svoje autorske numere sa do sada dva objavljena EP izdanja – Infernal Thrashing i nedavno objavljeni Manifestation of Dark Art. Odnos ova dva izdanja ekvivalentan je klišetiranom odnosu na relaciji nebo – zemlja. Progres je prisutan, u svakom kontekstu. Grupa je priredila solidan nastup, uz po koju tehničku falinku, koju je energija mladih članova uspela da stavi u drugi plan.

Ostajemo na istoj bini, gde nakon mlađanih lokalaca sleduje nastup beogradskog all-female melodic death metal sastava Nemesis. Ovo je grupa čiji publicitet kontinuirano progresuje u impresivnoj meri, te ove devojke sviraju na sve značajnim koncertima u regionu. Devojke sviraju impresivno, veoma stabilno i uigrano, na čemu bi mnogi sastavi mogli da im pozavide. Svaki instrument je precizan i tačan. Bez ikakve sviračke pretencioznosti, kurčenja, takoreći. Bez suvislosti i suvišnosti. Nemesis su odsvirale veoma dobar nastup, i, za razliku od Riverroth-a, imale su pristojniji broj posetilaca. Predstavile su se svirajući numere sa predstojećeg debitanskog dugosvirajućeg izdanja.

IMG_6944

Ne mičemo se sa Explosive-a, i dalje. Terrorhammer beše naredni izvođač. Nastup na EXIT-u beše premijerni u Srbiji, sa novom postavom benda, koju sada, pored frontmena Vladimira Uzelca a.k.a. Pentagramator Hell Tyrant-a sada čine bass gitarista Khargash, poznat po radu u grupi Obscured i istoimenom projektu i bubnjar Igor Kuzmanović, iz sastava Contaminated Mind i Prisoner. Grupa je zvučala veoma dobro, ponajviše zbog fantastičnog bubnjanja, koje je bilo veoma dinamično i silovito. Svirale su se numere sa dosadašnjih izdanja, koje je publika, koje je bilo u skromnom broju, uglavnom mlako prihvatala. Zamerku grupi mogu pripisati u kontekstu scenske uverljivosti. Bend je bio statičan.  Mislim da brza, furiozna i nadasve energična muzika, kakva je muzika Terrorhamer-a, zahteva jednako energičnu scensku uverljivost i dinamčnost.

IMG_7009

Selimo se na Fusion Stage, gde u toku bejaše nastup grupe Sputnik. Premda sam na nastup ovog sastava došao u drugom delu medijalne faze, ne mogu da komentarišem mnogo. Ono što sam čuo, zvučalo je fantastično. Bez bubnja, sa dve gitare, bass-om, dva vokala i ritam mašinom. Pesme su catchy i zaista pokreću.  Inicijalno, reč je o goth rock izražaju sa primesama popa i sličnoga. Bend je pred sobom imao vrlo korektnu brojku posetilaca, koja je reagovala na muziku benda. Mene privukoše, iako se nikada ranije nisam susretao sa njihovom muzikom. Odlično, u svakom pojavnom obliku!

IMG_7054

Potom je, nedugo, otpočeo nastup sve prisutnije elektropop vokalistkinje Bojane Vunturišević. Brojka posetilaca se značajno umnožila, te se tlo potrebno za realizaciju uspešnog nastupa dakako stvorilo. Bojana je, uz pratnju DJ MKDSL-a i bass gitariste Bambija, priredila pravi mali spektakl. Neverovatno simpatična, energična i harizmatična, ona je neumorno komunicirala sa publikom, i na znalački način stimulisala istu, dobijajući na taj način odlične povratne reakcije. Predstavila se numerama sa aktuelnog albuma Daljine, koji je publika horski pevala. Bojana je sinoć održala lekciju kako prirediti odličan i celovit nastup, koji dakako zadovoljava sve nivoe kriterijuma. Kapa dole!

IMG_7181

Usledio je povratak na Explosive, gde smo čekali sinoćne headlinere – grupe Asphyx i Grave Digger. Holandski death metal kult Asphyx stupio je na scenu oko 22 časa i 50 minuta. Smatram da je bend takvog kalibra zaslužio veću posećenost publike, jerbo isti, kako rekoh, nosi epitet kultnog u sferi death metala. U jednočasovnoj izvedbi, grupa je odsvirala odličan koncert, na koji je publika reagovala uglavnom pasivno i tromo. Asphyx je svirao plejadu najznačajnijih numera iz svoje bogate diskografske istorije, a zvuk istog bio je masivan i snažan, te je saodnosno navedenom, u tom kontekstu koncert bio apsolutno uspešan.

IMG_7372

Nakon ubojitog Asphyx-a, usledilo je vreme nastupa jednog od najvećih imena eksplozivne bine ovogodišnjeg EXIT-a, legendarnog nemačkog heavy metal sastava Grave Digger. Oko 23 časa i 15 minuta, atmosferičnim introom i čovekom ispred bine odevenim u Grimm Reaper kostim, nastup je bio otpočet. Publike je, bar za vreme svih mojih jučerašnjih obitavanja na Explosive-u bilo ubedljivo najmanje, u odnosu na prethodne festivalske dane. Elem, Nemci su, u maniru zlatnog heavy metal vremena priredili odličan nastup, koji je publika, opet, ispratila relativno skromno. Odeća, ponašanje na bini, svirka, interakcija i slično – sve je pod ideološkim okriljem, a to nije za svakoga. Iako nisam ljubitelj takvog izražaja i estetskog profila, značaj grupe, kao i kvalitet sinoć priređenog ni na koji način ne želim da osporim. Za ljubitelje tradicionalnog heavy metal zvuka verujem da je nastup Grave Digger-a došao poput prave poslastice.

IMG_7594

Poslednji izvođač čiji sam koncert posetio poslednjeg dana nastupio je na Fusion bini. Londonski eklektični sastav Asian Dub Foundation beše to. Sastav koji često posećuje našu zemlju, u istoj ima značajnu fan bazu i znan je po fantastičnoj zabavi i provodu koji stvara, nastupio je u 1 čas i 55 minuta iza ponoći. Bez da iole razmislim, siguran sam u to da je nastup ADF-a jedan od najboljih koje sam nastupio na ovogodišnjem izdanju EXIT-a. Bili su energični, veoma harizmatični, interaktivni i nadasve pozitivni, sa jasnim atraktivnim metodama performansa koje itekako privlače pažnju i stimulišu reakcije prisutne mnogobrojne publike. Naoružani odličnim numerama koje svoj najbolji manifest doživljavaju upravo pri izvođenjima uživo, ovaj bend je sinoć odsvirao koncert spektakularnih razmera, na koji je publika reagovala abrealno dobro. Neverovatna razmena energije. Potpuno katarzično. To se tako radi.

IMG_7727

Time je okončana naša novinarska putešestvija poslednjeg festivalskog dana ovogodišnjeg izdanja EXIT festivala. Neke okolnosti, poput beskrajno dobre zabave i muzike, naprosto su konzervirane na ovakvim mestima. EXIT ponovo nije izneverio, i, iako je prokletstvo novinara neminovna, jerbo se radi tek kada običan čovek odmara, ja sam zaista uživao, slušajući paletu fenomenalnih izvođača, kako sa domaće, tako i strane muzičke scene, te konzumirajući ovu četvorodnevnu avanturu. Ovogodišnji slogan u celosti je opravdan. Sloboda je bila slobodna! Do sledeće godine – pozdrav!