Dža ili Bu revolucija u Nišu

Iskreno, ovo što se dogodilo sinoć u Nišu bilo je izvan mojih očekivanja. Nisam sumnjao u Dža ili Bu, ali je bend stalno na turneji i pre nešto više od godinu dana su svirali u Nišu, zimus u Aleksincu i mislio sam da će biti samo najverniji fanovi u publici. O, kako sam se prevario!

Oko 22 časa Balkanska ulica je već bila ispunjena grupicama koje piju pivo i ubijaju vreme pred svirku. U dvorištu ispred Feedbacka srećem Sabljara i Mitu, a pojavljuje se i Kid. Čujem da su pretprodaji prodali više od pola karata i to mi je bilo dovoljno da sada očekujem pun klub i odličnu atmosferu. Eksluzivno od Sabljara saznajem da snimaju novi album i već je pet – šest pesama gotovo, a da imaju dovoljno materijala za čak dva albuma. Nisu planirali, ali ipak su se odlučili da časte Nišlije novom pesmom koju će po prvi put odsvirati, ali o tome nešto kasnije. Krajnje simpatična situacija se dogodila kada su klinci u Dža ili Bu majicama prekinuli naš razgovor da se slikaju sa Sabljarom. Ekipa na koncertu je bila mahom starija, ali jednu trećinu su činila deca koja ne deluju da su punoletna, što znači da ima nade za punk u Srbiji. Od starijih bilo je onih koji su tu samo da se odlično provedu, ali bilo je i intelektualaca koji možda ne mogu da iskažu bunt prema sistemu na drugi način nego da odu na koncert benda koji to radi za njih. Bilo je i pozera koji su došli da se slikaju za Instagram, ali oni su baš bili u manjini i morali su da se sklanjaju od šutki koje su krenule od starta. A kako da ne budu šutke kada su svirku otvorili sa Globalni građanin. Cepaju dalje sa Fliperaški san, Zauvek, Rizik pa onda očekivani haos na legendarnoj Kao da ničeg nije ni bilo. Bez Zorana Marinkovića, ali uz pomoć publike sviraju, Pomozi mi, dižu tenziju sa Vip ali kada je krenunla Droga i mladi Feedback je odlepio. Kao bend koji ima nekoliko hitova koje baš svi znaju, negde na pola koncerta smo pevali Ustani i kreni, tada je publika bila glasnija od ozvučenja. Posle Gasio sam mrak i starije Stampedo krenula je pesma koja je Nišlijama trenutno aktuelna, naravno u pitanju je Moj grad. Podsetili su nas da živimo u Zemlji nojeva, igrali smo se Zanimljive geografije, a složili smo se da je Živeo Staljin i svetska revolucija. Posle Diktatore, koju su posvetili našem predsedniku, čuli smo i novu numeru Revolucija. U sličnom su stilu, to je taj retro punk rock zvuk koji poziva na bunt i ima mladalačku energiju, kao sa početka njihove karijere.

Večna lovišta bi bila poslednja numera na koncertu da Feedback nije hteo još. Ne date aerodrom a hoćete bis, e, pa ne može – reče neko od članova benda i otprašiše Gole istine i Drugovi. Ne znam da li zbog nedostatka kiseonika ili previše duvanskog dima, ali delovalo je kao da nam treba još nešto. Gitarista Vladan je preuzeo ulogu pevača i odsvirali su Za tebe od Kud Idijota za puna srca u publici. Posle dva sata svirke više niko nije imao ni glasa, ni energije za bilo šta drugo osim da se popije još koje piće, pa na spavanje.

DSCF0582a