Druženje sa Rain Delay-om u DOB-u!

Naš dobro poznati bend Rain Delay proslavio je jubilarnu 200. svirku i ujedno 15 godina postojanja benda, sinoć u Domu omladine Beograda. Ovom gala koncertu se pridružio i mladi novosadski bend Frozen Moonlight, koji je tu bio u ulozi podrške domaćinima večeri.

Koncert je počeo tačno na vreme, u 21 i 15, kao što je i bilo najavljeno. Prva je na binu izašla predgrupa i već od samog početka sa videlo da su ovi mladi momci nestrpljivi da prikažu ono što su nam pripremili. Frozen Moonlight koji nam dolazi iz Novog Sada sviraju melodic death metal i u procesu su snimanja albuma prvenca. Iza sebe, za sada, imaju EP od 4 numere, pod nazivom Dat Victoria Vireskao i nekoliko singlova među kojima su Cinder i Kintskuruoi. Ovi momci su puni energije koja preti da eskalira i nisam mogla da ne primetim da je mala bina DOB-a za njihovu žestoku muzičku interpretaciju bila nedovoljna. Ovaj sastav broji čak 6 članova, a pored dva neumorna vokala koja daju sve od sebe da zagreju publiku svojim agresivnim nastupom, mogu vam reći da je bilo prilično tesno. No, bend nas je počastio kvalitetnim nastupom od pola sata, dok su za poslednju stvar na repertoaru, gitaristi stavili i autentične maske. Međutim, kako se bližio momenat kada će se na binu popeti Rain Delay, ovi melo-deatheri su nažalost morali da nas napuste.

IMG_3794

Oko 21 i 55, zvezde večeri Rain Delay, popele su se na binu i najavile, ono što se, kako je veče odmicalo, jasno pokazalo više nego odličnom dvosatnom svirkom. Osnovan 2003. godine, kao semi-akustičan trojac, ovaj beogradski sastav iza sebe ima već pozamašnu diskografiju i mnoštvo koncerata, što kod nas, što preko. Do sada su nastupili u preko 30 gradova širom Srbije, uključujući EXIT festival, i bili predgrupa bendovima Katatonia i Charon. Svojim radom oni neguju melodic death/doom/gothic metal, a sebe nazivaju fusion metal sastavom. Iza sebe imaju 5 studijskih albuma i jedan demo iz 2008. godine koji se zove We Forget. Sinoć su svojim jubilarnim 200. koncertom pokazali i dokazali zašto su jedan od najboljih domaćih sastava širom regiona. Odsvirali su presek celokupne diskografije, sa posebnim osvrtom na novija izdanja, međutim tu se našlo i dosta starih hitova zbog kojih smo ih i zavoleli. Konkretno, mene ovaj bend vraća u period prelaska iz osnovne u srednju školu, što je bilo 2008. godine, baš kada je izašlo izdanje We Forget, tako da sam najbolje upoznata upravo sa numerama sa njega. Čuvši neke starije stvari, vraćena su mi sećanja na neka bezbrižnija vremena i, mogu vam reći, uspešno su udarili po nostalgiji.

IMG_4015

Odziv publike je bio odličan, čak šta više neočekivan za nedelju uveče, ali, sve u svemu, atmosfera je bila vrhunska. To je odličan pokazatelj da Rain Delay ima pravu malu armiju fanova i da su ljudi bili željni njihovog nastupa u Beogradu, odakle su potekli. Na bini im se ovoga puta pridružilo i mnoštvo gostujućih muzičara, kao što su Stefan Šijaković iz benda Phobos, Stanislav Stanojević na akustičnoj gitari iz benda Face Off, Mihajlo Stefanović iz benda Kvar, a poznat je i kao bivši član benda Marica. Dalje, tu su bili i Igor Stanić za gitarom, poznatiji kao Uncle Jimmy, Gordana Georgijević za vokalom, koja je svojom ženstvenom snagom davala odličan kontrast ostatku postave, Predrag Andrejević, inače dečko iz sastava Frozen Moonlight koji smo prethodno imali prilike da čujemo, a njemu se na jednoj pesmi pridružio i njihov vokalista Mlađa Nikolić, dok se na jednoj pesmi u ulozi muzičara ovaj put našao i pesnik Novak Đukić.

IMG_3922

Koncert je potrajao skoro do ponoći, a ja sam nakon istog kući krenula prepuna utisaka i pozitivnih vibracija, jer je ovo zaista bio gala koncert za pamćenje. Nešto više od dva sata kvalitetnog programa, jelte. Obavezno se potrudite i sledeći put da dođete na neku od svirki Rain Delay-a, jer je dobar provod zagarantovan.

Prethodni tekstRain Delay, Frozen Moonlight @ Dom omladine Beograda, 6.5.2018.
Naredni tekstDrugo izdanje Arhangel festa krajem maja
Moje ime je Bojana Prašović. Odrasla sam u Beogradu, gde živim i radim i danas. Moja pasija je slušanje alternativne muzike, sa akcentom na ekstremnom metalu. Kako sam odrasla u kućnoj atmosferi gde se nije ni slušalo ništa drugo, sem dobre muzike (mama je klan Maiden, dok je ćale više klan Priest, a Metallica im je, pored mnoštva drugih bendova, zajednička ljubav), pa onda možete zaključiti zašto i kako sam počela da slušam metal. Postala sam deo ovog finog tima, jer od malena gajim ljubav prema muzici, iako nikada nisam imala afiniteta da zapravo naučim da sviram neki instrument i tako doprinesem muzičkoj zajednici. Stoga sam zaključila da je izgleda jedini način da pišem o istoj. Od fakulteta sam završila Filološki, smer Skandinavistika (glavni jezik- norveški). Većina mojih omiljenih bendova potiče iz Skandinavije, te to i nije mnogo čudno. Moji izveštaji su uglavnom bazirani na ekstremnijem i mračnijem muzičkom ukusu, te slabo od mene možete očekivati izveštaje sa, recimo, punk ili reggae događaja. Kako mi nažalost obaveze ne dozvoljavaju drugačije, uglavnom sam PRISutna samo na beogradskim svirkama i događajima.