Dobro da nije neko veće ZLO

Zlo Fest je manifestacija benda War Engine, koji polako prerasta u jedan od značajnijih događaja na kalendaru domaće underground scene. Za razliku od prošlog izdanja u Quarteru, ovaj put je odlučeno da se festival premesti preko puta, u SKCNS Fabriku. Sala Fabrike je specijalno za ovaj događaj skraćena za pola, potez organizatora koji iznimno pozdravljam. Iako ni po čemu najmasovniji, jedan od retkih događaja ovde na kom i publika i bendovi uživaju od početka do kraja. Uostalom, niko ne voli da vidi poluprazan klub.

Čast da otvore treće izdanje Zlo Festa pripala je mladom thrash sastavu Riverroth. Postoje godinu dana, a iza sebe imaju EP izdanje, spektakularno promovisano u novosadskom Dvorištu krajem januara ove godine. Bendu je ovo bio prvi put da nastupa na velikoj bini i na istoj je pokazao da je sazreo od još jednog mladog thrash benda do sile čiji se zvuk i pristup odmah mogu prepoznati, iako im obrade i dalje čine značajan deo set liste. Thrash metal sa elementima crossovera, obavijen u black metal ruho, a kad se to sve radi s ljubavlju i maksimalnom predanošću, čini, u slučaju ovog benda, dobitnu kombinaciju. U postojeću set listu su ubačeni Toxic Holocaust i Motorhead, kao i dve nove autorske pesme. Iako prvi bend, atmosfera nipošto nije izostajala. Šutke su bile sveprisutne, a kasnije će se ispostaviti da će ovo biti jedan od retkih koncerata na kojem ni u jednom trenutku publika neće biti potpuno pasivna. Sjajan uvod za celu manifestaciju, odličan zvuk od samog početka, a Riverroth se još jednom pokazao kao sastav na koji bi definitivno valjalo obratiti pažnju u budućnosti.

DSC_0018 (Copy)

Nakon mladih thrashera binu zauzima hardcore punk šestorka Ground Zero. Iako su mi pojedini članovi benda delovali vrlo poznato, mislim da ovaj sastav nisam imao prilike ranije da slušam. Dok okupljena publika razmenjuje pozdrave i utiske sa Riverrotha, prostor skraćene Fabrike se polako puni novim ljudima i od tad je brojnost manje-više konstantna tokom celog koncerta. Iako relativno afirmisani u HC krugovima, na ovom festivalu su bili svojevrsni outsider, pored bendova i pred publikom pretežno naviknutom na thrash metal zvuk. Jednostavni, ali agresivni rifovi i scream vokali, ne jednog, nego dvojice pevača su u samom početku nastupa ostavili salu zatečenom. Međutim, njihov zvuk je brzo prihvaćen i nastaju prve šutke, koje ne jenjavaju do kraja nastupa. Bend zvuči usvirano i iskusno, gine za svaki ton i za svaki stih, jer u ovom žanru drugačije ni ne može. Kroz set listu je, osim autorskih pesama, provučena i jedna obrada Metallice, u potpunosti odrađena u maniru benda koji je obrađuje. Pored tehnički sjajnog nastupa, konstantno mi je bola oči ležernost jednog od vokalista, koji nije ispuštao pivo iz ruke tokom većeg dela nastupa, dok ga nije završio i podigao novo. Često sam viđao bendove koji vole da nazdrave sa publikom, i nema ničeg lošeg u tome. Međutim, ovakav pristup, bar meni lično, odaje utisak nezainteresovanosti za ono što u tom trenutku radi, ma koliko dobro zvučao. Nakon seta od pola sata, koji je delovao kao da je mnogo kraće trajao, bend se povlači i pravi mesta za najveće ime ovogodišnjeg Zlo Festa, Putrid Blood.

DSC_0151 (Copy)

Tešku artiljeriju iz Šida ne treba posebno predstavljati. Neprikosnoven thrash/HC zvuk začinjen elementima blacka, uz tekstove pretežno na maternjem jeziku čine kombinaciju kakva se samo poželeti može. Na binu izlaze vidno raspoloženi, a od samog početka se vidi da je dobar deo publike došao upravo zbog njih. Ogromnom količinom energije i želje za sviranjem, Putrid Blood je podigao atmosferu u Fabrici do usijanja. Šutkama koje ne prestaju se pridružuje i dobar deo publike okupljene u prvim redovima, koja je mahom posmatrala nastup prethodnog benda. Jedino što je na kratko pauziralo opšti haos je kada bi nekoga dizali na ruke, a takvih nije bilo malo. Pošto je prostor Fabrike bio daleko od popunjenog do vrha, za svako dizanje se morao angažovati dobar deo onih koji koncerte provode na toj ključnoj čistini. To se možda na prvi pogled čini kao loša stvar, ali opet, doprinosi prijateljskoj atmosferi na koncertu. Nakon silnih dizanja, a zatim i podizanja, čovek dobija utisak da već duže vreme poznaje svakoga oko sebe, čak i ako ih prvi put vidi u životu. Tome je doprineo i sam bend komunikacijom sa publikom uz značajnu dozu humora. Njihovim rečima: Sad dolazi vaš omiljeni deo koncerta, kad se oni preštimavaju, a ja moram da vama pričam nešto i budem zanimljiv. Za kraj su ostavljeni singlovi Vođa i Odmazda, numere na kojima se jasno videlo da ih je publika čekala celo veče. Nastup se polako primiče kraju, bend pozdravlja okupljene, a umesto aplauza, dočekuje ih skandiranje publike željne bisa. Putrid Blood se vraća na scenu i časti publiku numerom sa predstojećeg albuma, nakon koje ih definitivno pozdravlja i povlači se sa bine. Jasno se vidi da je pridev mašinerija, koji će Putrid Bloodu moj kolega Milan pripisati, itekako opravdan.

DSC_0296 (Copy)

Nakon spektakularnog koncerta šidske mašinerije, usledili su domaćini ZLO Festivala, takoreći, slavljenici – novosadski HC/thrash metal trio War Engine. Sinoćnji koncert, performans, bolje rečeno, svedoči tezi da War Engine postaje sve značajniji bend na srpskoj alternativnoj sceni, a takođe predstavlja odličan primer kako bend treba da funkcioniše, kako na bini, tako i van nje. Osim publici odveć poznatih pesama sa albuma prvenca Adrenaline Rush, bend je, kako je i bilo najavljeno, prisutnima prezentovao numere sa predstojećeg fulllenght izdanja, koje će nositi naziv The Veridict. Sjajna energija i sjajna svirka, iza kojih ne ostaju ništa drugo sem reči hvale. Bend je sinoć održao spektakularan performans koji, verujem, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Vidno dobro raspoloženi, momci su na sinoćnjem festivalu nesumnjivo odsvirali jedan od svojih najboljih koncerata, a, veliki prostor i odlična oprema, te neverovatna količina sjajnog feedback-a isporučena od strane publike, bili su i više nego povoljni uslovi za to da War Engine zablista u svom punom sjaju. Iako je gotovo svaka pesma bila propraćena adekvatnom reakcijom publike, koja je uključivala intenzivne šutke i sveopšti haos, izdvojio bih 2 značajna detalja koja smatram za svojevrsni highlight njihovog nastupa. Prvi – nakon šest dugih godina, momcima su se na bini pridružili bivši članovi benda, iz originalne postave, te je, u takvoj formaciji, izvedena pesma Never Separated, jedna od prvih pesama ovog sastava. Dakle, sinoć se, osim sjajnog koncerta ovog sastava, dogodio i svojevrsni istorijski trenutak za isti. Drugi detalj bejaše prilično zanimljiv performarns za vreme izvođenja numere Party Animals, te priključivanje maskiranih momaka na binu, koji su, na komičan način, nastup učinili još više zanimljivim, uz, ponavljam, neverovatne reakcije prisutne publike. Dakle, smatram da je suvišno dalje razlagati – nakon ovako uspešnog koncerta ostaju okeani reči i utisaka koje je često izuzetno teško iskazati na adekvatan način. Poželeli bismo ovom sastavu mnogo sreće sa predstojećim izdanjem, te još mnogo uspešno odsviranih koncerata, poput sinoćnog!

DSC_0446 (Copy)

Sat je polako otkucavao kraj, te dolazimo do poslednjih izvođača trećeg izdanja ZLO Festa – novosadskih old school speed/thrash metalaca Deathonation. Sastav koji važi za jedan od najboljih i najperspektivnijih mladih bendova na prostorima naše države, svakako, sa razlogom. No, prokletsvo poslednjeg benda, prouzrokovano enormnom količinom energije od strane publike, koja je bila utrošena tokom podrške nastupa prethodnih izbođača, te i groznom činjenicom da ista, tokom festivala, kontinuirano postepeno prazni prostor kluba, nažalost nije uspelo da zaobiđe ni mlade thrashere. Ipak, to momke ni na koji način nije sprečilo da prisutnoj publici pruže odličan koncert i da sa istom razmeni sjajnu energiju. Publika je horski pevala stihove i melodije njihovih autorskih numera sa debitantskog albuma Dragged Into the Beyond i na više nego zadovoljavajuć način podržala bend. Tehnički beše odličan nastup, momci su, iako mladi, itekako uigrani i zvuče odlično, stabilno i sigurno. Shodno svemu rečenom, sasvim je jasno da je sastav Deathonation sinoć održao odličan koncert, koji je, svojom energijom i odličnim, uverljivim izvedbama, predstavljao pravu poslasticu za sve ljubitelje stare škole ekstremnih i brzih metal podžanrova.

Dakle, dolazimo do tačke vrenja, te je vreme da zaokružimo izveštaj sinoćnjeg zla. Lokalno-provincijska kooperacija izveštača ovim uspešno završava još jednu veoma zanimljivu ekspediciju! ZLO Festival je manifestacija koja, na sreću mnogih, poprima tradicionalni karakter te ogroman značaj za razvitak underground kulture, koji je, na svu sreću, svake godine sve intenzivniji i veći. Odlični izvođači, odlična oprema, raspoloženi bendovi i publika, te neverovatna razmena energije među istima, ponovo neumorno dokazuju da underground postoji i da može, ukoliko se to esencijalno-istinski i bezuslovno želi. Organizatorima bismo poželeli sreću u predstojećim poduhvatima i veliko hvala za njihov doprinos u popularizovanju, održavanju i, uopšteno, razvitku underground kulture i scene. Ovakve manifestacije predstavljaju snagu underground ideje i našeg zajedničkog pokreta!