Divlje svinje otvorile koncertnu sezonu u Aleksincu

Ove godine na 5. oktobar možda nismo menjali vlast revolucijom, ali smo otvorili novu klupsku sezonu. U Aleksinac su doputovali novosadski pankeri Divlje svinje i održali koncert u kafeu Pressing koji se nalazi u samom centru grada. Interesovanje je bilo veliko da su čak i članovi lokalnog lovačkog društva najavili svoj dolazak, ali ipak nisu bili dovoljno trezni da prisustvuju.

Divlje svinje su mlad bend, sa članovima koji nisu mladi, ali imaju mladalačku energiju. Iako je debi album već mesecima dostupan i promocija istog još uvek traje, mora se priznati da publika u Aleksincu i nije bila upoznata sa pesmama koje su se našle na izdanju Ne gledajte televiziju. S obzirom da je Pressing kafe bio pun i da su svi bili dobro raspoloženi, nekako nije bilo ni važno da li neko zna sve te pesme ili ne. Nešto posle deset časova krenuli su sa svirkom i otvorili je hitom Smradina, usledile su zatim Pravila i Superheroj. Aplauzi između pesama su se podrazumevali kao i povici, a nekoliko nas je i na momente skakalo i igralo u ritmu, jer i uz pank može da se igra kao što je to odavno objasnio Billy Idol. Pre nego što su odsvirali svoju najpoznatiju pesmu Ne gledajte televiziju zahvalili su se svima koji su došli jer nisu ostali kući da blenu u televizor, već su došli na koncert da gledaju u svoje telefone dodao bih ja. Divlje svinje su bend koji svojim tekstovima iznosi veoma kritičke stavove prema dešavanjima u našoj zemlji, tako da je simbolično delovao stih Demokratija ne postoji na 5. oktobar, a pesmom Jagnjeće brigade su nas podsetili kako je surova ta naša realnost. Odličan je osećaj kada odeš na koncert i bend odsvira stvar koju najviše gotiviš, tako da kada su mi rekli da će svirati kompletan album dodatno sam se radovao jer nisam jedan od onih koji naručuje pesme na koncertima, tako da sam konačno čuo uživo svoju omiljenu Pališ me. Za kraj su ostavili dve baš žestoke Ustani i Šišanje sa kojima su završili prvi deo svirke na kom su predstavili svih šesnaest pesama sa albuma Ne gledajte televiziju. Oni sebe nazivaju starim pankerima, pa su zato na bis odsvirali nekoliko Ramones hitova, koliko sam primetio publika se nije bunila. Blitzkrieg bop, I wanna be sedated, Pet cematary i Poison heart su za kraj baš onako dodatno razveselile atmosferu u Pressingu. Mene je najviše interesovalo da li na koncertima uspevaju da prenesu energiju koja se oseća na albumu i moram da priznam da u tome apsolutno uspevaju. Sinoć nisu baš mogli da idu punom snagom, već su morali i malo da se utišaju jer je ovo ipak kafe, a nije koncertni prostor, ali isprašili su majstorski tih devedeset minuta koliko su svirali.

Bližio se fajront, već smo ušli u šesti oktobar i bilo je vreme da sravnamo račune. Pank se ne sluša kao ostala muzika, mora da se pije, pogotovu kada je ovakva rokačina kao što su Divlje svinje. Koliko je bilo dobro i koliko se popilo govori i činjenica da su neke od prisutnih morali da odnesu kući jer sami nisu mogli da hodaju.

aDSCF0405