Divan dan, Referentima rođendan!

Sinoć smo proslavili 22. rođendan benda Samostalni referentiGerila baru u Novom Sadu. Kao gosti, na bini im se pridružila grupa Josip A Lisac. 

Svirka je počela nešto kasnije nego što je bilo napisano na događaju, no, to se nije činilo kao problem. Josip A Lisac su stupili na scenu i već za vreme prve pesme počeli su da zagrevaju publiku. Ovo je grupa koja je u stanju da za vreme samo jedne pesme podigne spusti publiku. Muzika im je prilično dinamična, a interesantna kombinacija instrumenata samo doprinosi sveopšte interesantnom utisku. Vokali nisu baš bili u potpunosti razumljivi, te neko ko prvi put čuje njihovu muziku, a bilo ih je dosta u publici, verovatno ne bi znao o čemu pevaju. To svakako nije omelo publiku da đuska uz vesele ritmove. Među ljudima je takođe bilo i simpatizera ovog benda, te podrška nikako nije omanula. Nisu mnogo pričali između pesama, tek poneka najava sledeće pesme. Verujem da je tako bilo zbog nešto kasnijeg početka, da slavljenicima ne bi bio skraćen nastup. Posle nekih sat vremena svirke, dobili su veliki aplauz i ovacije, ali ne i pozive na bis. Očigledno je publika željno iščekivala zvezde večeri.

IMG_3839

Posle malo duže pauze, na binu su izašli Referenti. Iskreno sam se oduševio  tome kako su se organizovali što se pozicije na bini tiče. Bina u Gerili je realtivno mala, pogotovo kad na njoj treba da stoji 7 ljudi, od kojih dvojica imaju dva metra visine. Publika je bila zagrejana za njih, a prostor je bio najpopunjeniji baš tu negde na početku njihovog nastupa. Počeli su pesmom Kurac na biciklu i već od samog starta, gotovo svi prisutni su đuskali i igrali uz veseli ritam. Njihovi nastupi uvek imaju posebnu čar, a to je da, i ako ne slušate ovakvu muziku, ne morate čak ni jednu pesmu znati, žurka će biti odlična. Takav ritam prosto tera na pomeranje i nemoguće je biti statičan, pogotovo posle nekoliko piva i uz dobro društvo. Taj slučaj je bio i sinoć, te smo iz pesme u pesmu mogli videti sve opušteniju publiku. Bend je takođe vremenom postajao sve opušteniji na sceni, pa uprkos maloj bini, bili su vrlo energični. Ono što je kvarilo utisak o njhovom nastupu, doduše ne preterano, je to što je bilo čestih mikrofonija. Verujem da je to zbog velikog broja mikrofona koji su u tom momentu bili na bini. No, kao što rekoh, nije bila preterana smetnja, ali je bilo primetno. Pozdravili smo državni vrh njihovom novom pesmom Vlast i opozicija, a prijatno iznenađenje je bilo to da je dosta ljudi pevalo pesmu uz bend, iako je objavljena pre manje od deset dana. Oni takođe nisu mnogo pričali između pesama, a rekao bih da nije bilo neophodno, pošto je publika bila vidno raspoložena za žurku, a ne za neko tamo čavrljanje. Bend je svirao čak do pola dva izjutra, a sve vreme, od početka do kraja, je vladala odlična atmosfera. Pesmu Paradoks smo čuli čak dva puta, jednom na sredini nastupa i jednom za bis i oba puta je publika glasno pevala uz bend. Ispraćeni su velikim aplauzom i ovacijama.

IMG_3989

Ovom prilikom želim da čestitam rođendan ovim momcima. Na adekvatan način smo ga proslavili i svi smo se srećni i veseli rasuli na svoje strane. Ovo je bio samo još jedan u nizu njihovih nastupa koji pokazuje zašto su poznati širom regiona, pored dugog staža.