Direktori, SMF i Penetratori u Quarter-u: Šta je s Direktorima?

Pa ne znam, imam školu do 8, prevoz za Novi Sad u pola 10, tamo smo oko pola 11, 11… Odem kući, ostavim stvari i krećem. Ne znam tačno, doći ću čim budem mogla.

Ispred Quartera sam bila u pola 12. Ulazim, na sceni SMF u punoj snazi i deluje kao da su svi dobro raspoloženi. Dok tražim drugare primećujem da je atmosfera u publici odlična, nekoliko vernih fanova se prepiru na ogradi ko će biti glasniji, a ostali horski podržavaju ove neumorne hardkor pankere koji će uskoro proslaviti tridesetogodišnjicu postojanja. Izlazim iz raspevane mase i sastajem se sa drugarima kod ulaza. Kažu čekaju Direktore i hvale mi se kako su se slikali sa Drakulom, moš misliti. Žao mi je što sam i ovaj put bila sprečena da stignem na početak svirke, što sam Penetratore i većinski deo nastupa SMF-a propustila, pa se raspitujem kako je bilo do sad. E, Penetratori su bili ekstra zapravo. S obzirom na to kakav je Drakula trenutno, velika je verovatnoća da će oni i izvući prosek večeri!
-Što, kakav je Drakula?

Odgovor na pitanje mi se ubrzo nakon što sam ga postavila, u deset minuta do ponoći, javio na bini. Lagani instrumental i nekoliko nepovezanih reči. Zatim nekoliko, u najmanju ruku, čudnih pogleda upućenih publici, pa pozivanje iste da se približi bini. Drakula deluje nezadovoljno, a kako i ne bi bio – u Quarteru nas ima, po slobodnoj proceni, najviše 150. Malo. Rupe među razbacanim grupicama fanova? Velike.
Ponoć smo dočekali uz pesmu Njoj, no pesmu sam prepoznala samo zato što sam upoznata sa stvaralaštvom Direktora, oni prisutni koji ih nisu slušali ranije sigurno ne bi razumeli ni 10% teksta, a nije do tehničkih problema. Dalje izvođenje se nastavilo sličnim tempom, s tim što je Drakuli u pevanju pomagao basista pa je bilo moguće razaznati pesme, a kasnije se na sceni našao i dečko iz publike. On i basista su maltene preuzeli ulogu pevača ove večeri. Usledile su pesme Čistićete ulice, Doktor za rokenrol, Bando crvena…, a meni je neprijatno jer sam pored drugara koji su prvi put na Direktorima i što im se u pogledu vidi da su razočarani. Ovo ne liči ni na šta.

Razumem, u kvantitativnom smislu reči mala je ovo publika za takav bend, ali ako smo mi vas ispoštovali, majku mu… Kako sam to pomislila, nešto se desilo. Drakula se probudio, došao sebi i Direktori su svirku priveli kraju onako kako im priliči. Pesme Baš me briga, Mrzim Hajduk, Kraljevina Srbija i Vi ste budale izvedene su istom onom dinamikom i harizmom kako budu izvedene i svaki put, i sve je na kraju bilo baš onako kako je trebalo da bude. Ali opet, žao mi je što se ona, da kažem magija Direktora i atmosfera izmešanih emocija, skankovanje i prolivanje piva koja se javlja na svakoj njihovoj svirci javila tek pred sam kraj.

IMG_3374

Za ovakvo brojčano stanje u Quarteru možda je kriv Novosadski Oktoberfest koji se održavao isti dan kada su Direktori odlučili da posete Novi Sad, ali s’ obzirom da je već prisutna publika napuštala svirku, predlažem Drakuli da na svirci bude i on sam više prisutan.