Devastativna noć u CK13!

Nakon uslovne zimske hibernacije, koja je rezultirala jednako uslovno manjim brojem klupskih svirki u srpskoj Atini, sinoćni događaj označio je kraj te epohe, te početak nove sezone klupskih zbivanja. U kultnom novosadskom prostoru CK13 održan je žanrovsko-eklektični koncert triju sastava: dvaju lokalna, te jednog gostujućeg.

Oko 21 čas i 40 minuta na scenu stupa novosadski melodic death/metalcore sastav Frozen Moonlight. Grupa koja još uvek nosi uslovnu reputaciju mladog sastava, premda radni staž iste seže u prošlost od šest (ili sedam) godina. Nakon percepcije njihove sinoćne izvedbe, odgovorno tvrdim da je reč o jednom od najperspektivnijih sastava u našoj državi. I, krajnje je diskutabilno da li je bend sinoć nastupio, ili, bolje rečeno, pojeo binu, te oduvao prisutnu publiku, koje je u inicijalnom delu večeri bilo u pristojnom broju. Izvedba beše izuzetno stabilna, momci su uigrani i sigurni, pozitivni i dinamični i u vizuelnom kontekstu performansa. Takođe, veliki plus odlazi na račun tonca, koji je prilično uspešno smiksao bend, omogućivši, tako, stvaranje vitalne audio sinteze između matrica i instrumenata. Grupa je na sinoćnjem nastupu predstavila i novog člana, trećeg gitaristu Igora Bubulja, koji je sinoć sa bendom odsvirao dve numere. Ipak, ono što je u najvećoj meri doprinelo odličnoj atmosferi i kvalitetu jučerašnje izvedbe dakako je ponašanje frontmena benda, koji je prisutnoj publici održao čas na temu kako frontmen grupe treba da se ponaša. Emitovanje abnormalne, neverovatne energije beše praćeno odličnim vokalnim performansom. Momak je, verujem, mnoge ostavio oduševljene i bez reči. Bend je sinoć predstavio nekoliko novih numera, koje će se naći na novom EP izdanju, čija se publikacija očekuje u tekućoj godini. Nakon četrdesetak minuta provedenih na bini, grupa je, uz glasne ovacije publike, okončala svoj nastup.

DSC_9341ss (Copy)

Nakon kraće pauze, beogradski hardcore/metalcore bend Blankfile izašao je na binu. Važno je da napomenem da je na koncertu korišćena gitarska oprema koju je doneo ovaj sastav. S obzirom na to, de fakto je da je Blankfile sinoć imao najbolji zvuk od svih bendova. Bend je bio neverovatno prijateljski raspoložen, i zvuči kao sa diska! Obilje dinamičnih varijacija i različitih stilskih elemenata koji čine muziku ovog sastava, praćenih sjajnom usviranošću, u okviru koje svaki instrumentalni učesnik zvuči sjajno, rezultirali su jednako sjajnim reakcijama publike, koje je bilo više, u odnosu na nastup prvog izvođača. Oduvek sam se divio hardcore unitarnoj ideju. Sinoć je u publici bilo mnogo iskrenih poštovalaca njihovog rada, koji su pevali tekstove i u prvim redovima priredili zaista dobar razlog da grupa uživa, svirajući. Ovakvi sastavi znaju kako se komunicira sa publikom, potpuno iskreno, prizemno. Prethodni nastup u CK13, ovaj sastav održao je sada davne 2011. godine. Ta informacija došla je kao hladan tuš. Vreme neslućeno brzo prolazi. Blankfile je sinoć svirao značajne numere iz svoje dugogodišnje diskografske istorije, te predstavio i relativno nedavno objavljeni singl, koji nosi naziv The End of Us. Crowdsurfing, šutke, horska pevanja, odlična energija sa oba fronta – sve je na svom mestu. Kapa dole za sve što videsmo sinoć!

Poslednji bend beše legendarni novosadski black/death/thrash metal sastav Obscured. Nakon godinu dana i nekoliko meseci, grupa je ponovo nastupila u svom matičnom gradu. Usled nepoznatih okolnosti, grupa ponovo funkcioniše kao trio. Ta okolnost ni na koji način nije sputala bend da sinoć priredi sjajan nastup. Obscured je na binu stupio oko 23 časa i 15 minuta. Setlistu činiše najznačajnije numere iz dugogodišnje karijere benda, poput The Appalling Of the World Above, Crimson Altars, God Is Inhuman, Abominations. Bend je sinoć predstavio i aktuelne singlove Tears Ov Nergal i Glykon Cult, koji najavljuju treće studijsko izdanje grupe. Osim navedenih numera, Obscured je sinoć premijerno predstavio i nekoliko numera koje publika do sada nije imala priliku da čuje. Suvišno je komentarisati usviranost, energiju, zvuk. Kvalitet je u ovom slučaju petrificiran. Obscured sve aspekte svog identiteta pažljivo i posvećeno dovodi do vrhunca. Tri neverovatno dobra svirača sinoć su, po ko zna koji put, priredili fantastičan nastup. Khargash je, potpisujem, jedan od najvećih death metal vokalista na ovim prostorima. Sa neverovantom lakoćom, čovek isporučuje neverovatne vokale, pravo iz pakla! Publika je, iako pomalo umorna i istrošena, zdušno reagovala, nagradivši bend aplauzima i ovacijama. Nakon sat vremena furioznog performansa, Obscured je okončao svoj nastup.

Prethodni tekstAtheist Rap, 5 Minuta Slave @ klub Mladost, 23.2.2019.
Naredni tekstRasprodate ulaznice za Bullet for my Valentine!
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.