Demonski povratak

Zajebancija petkom uveče je postala deo genetskog koda današnjeg čoveka. Istu najvećim delom sačinjava obeznanjivanje od alkohola, a provuče se tu i još ponešto. Neki od nas su umesto svega toga izabrali da se iscimaju do Festa, gde je bila svirka Hellera, benda koji je prvi svirao treš metal na ovim prostorima.

Kao predgrupa je nastupio bend Aritmija, koji svira neki alternativni rok. Njihov repertoar je bio sastavljen isključivo od autorskih pesama. Pevač i gitarista je domaća replika Kurta Kobejna, kako po pitanju gitare – momak je takođe levoruk i svira na sličan način – tako i po pitanju vokala, i zato bi se ovaj bend mogao svideti fanovima Nirvane i sličnih bendova. Iako su, sami po sebi, sasvim korektni, jednostavno ne pripadaju ovakvom događaju. Publika, koja je ovog puta bila sačinjena mahom od nešto starijih, je sve vreme čekala da se ovaj bend pomeri sa bine. Članovi benda to izgleda nisu skapirali, pa su posle pesme za koju su rekli da je poslednja odsvirali još dve.

Binu su najzad preuzeli oni zbog kojih su svi došli. Kao uvod u njihov nastup, na razglas je pušten instrumental koji nosi ime benda, i tada su, ne tako mnogobrojni, prisutni počeli da se bude i da bivaju zainteresovani. Posle klasičnog tuša bubnja i gitara kojim su počeli, usledila je prva pesma pod imenom Inverzija. Članovi benda su bili vidno raspoloženi i spremni da rasture sve pred sobom. Zvuk ih je od samog starta poslužio odlično, a i svirački su bili prilično utegnuti. Zanimljivo je da su ovog puta nastupili bez ritam gitariste Daneta, a za mikrofonom je ponovo bio Žmegi, koji se vratio u bend posle 2 godine.

Nizali su se hitovi sa prvog i za sad jedinog albuma, kao što su InfernoDemonska devojka, Dead Or Alive, Krvava osveta, Grob bez dna, kao i one sa demo snimka pesma Trash, u potpuno novom aranžmanu. Na repertoaru su se takođe našle i nove pesme Pobuna, Lobotomija i Nevesta, koje će se najverovatnije naći na nekom sledećem izdanju. Kratak izliv besa pod imenom Adam i Eva je uvek bio jedan od najzanimljivijih delova njihovog nastupa. Pesmu je Žmegi najavio sa pitanjem da li ima u publici nekoga iz neke nevladine organizacije, a publika je izgovarala tekst pesme koji je glasio Adam je peder, Eva je kurva. S obzirom na svoju dužinu od čitavih 10 sekundi, ponovljena je, ali sa ništa manjim intenzitetom sprdnje. Za kraj su ostavili svoj najveći hit, pesmu Inkvizicija. Pošto publici nije bilo dovoljno, Žmegi je ostavio ljudima da biraju šta žele da se ponovo odsvira za kraj. Prvo je izglasana Inferno, koja je odsvirana još energičnije i divljačkije nego u regularnom delu set liste, a za njom i Pobuna i Adam i Eva.

Bilo je ovo lepo veče tokom kojeg su oni stariji sigurno evocirali svoje uspomene iz svoje mladosti, a mlađi, koji su ovog puta bili malobrojni, su imali priliku da vide pionire ekstremne priče na našim prostorima. Iako po nekim pitanjima ne mogu da pariraju bendovima koji danas sviraju treš metal u Srbiji, svakako je lepo što su opet tu među nama i ostaje nam da se nadamo da će snimiti bar još jedan album koji će možda nekada postati kultan.

10382241_931213266919523_8520650491312485028_o