Deca sunca nastupila u DOBu!

Nakon još jednog iscrpljujućeg školskog dana, zaputio sam se, po ko zna koji put, putem prestonice, sa ciljem da dan okončam na najbolji mogući način – muzikom. Sinoć se u prostoru Doma omladine Beograda održala odlična stoner rock izvedba grčkog sastava Nightstalker. Verujem da svako ko se ikada ranije susreo sa ovim sastavom, bilo to preslušavajući audio materijal kod kuće, ili na koncertu, oči u oči, nosi pozitivne utiske. Moram da priznam da ranije nisam toliko posvećeno slušao spomenuti bend, te je sinoćno veče bilo još jedan dobar razlog da takav propust nadoknadim.

Kako je najavljeno, početak programa beše zazakan za 21 čas. Dakle, program je počeo uz prikladan DJ program, u okviru kojeg je prisutna publika imala priliku da uživa u rock, metal i stoner hitovima.

Ušao sam u klub Doma omladine pola sata pre početka nastupa Grka, te zatekao smešnu cifru prisutnih posetilaca u tom trenutku. Moram da priznam da sam nekako i očekivao malu posećenost, budući na sve okolnosti – četvrtak, kao neortodoksan dan za održavanje koncerata, te potom poslovne i privatne obaveze i slične razloge, koji svakako sprečavaju ljubitelja ovog muzičkog stila da poseti ovakvo dešavanje. No, na svu sreću, pre samog početka nastupa grčkog sastava, prostor se polako punio. Ne u zadovoljavajućoj meri, ali u dovoljnoj meri da bend ima pred kim da svira.

IMG_6883-(Copy)

Sa dvadesetominutnim kašnjenjem, koje verujem da se dogodilo usled slabijeg odaziva publike te kalkulacije u nadi da će se ista pojaviti, grčki stoner rokeri stupili su na binu Doma omladine! Krajnje razumljivi postupak i odluka. Uz ovacije prisutnih, svoj nastup započinju numerom Go Get Some, koja je objavljena na albumu Dead Rock Comandos, 2012. godine. Nižu se numere Superfreak, Zombie Hour, Forever Stoner, Just A Burn, Line, kroz koje je sastav publici predstavio svoju bogatu diskografsku istoriju. Pesme su tako cathcy, pevljive, takoreći – hitične. Iako prilično jednostavne, odlično su aranžirane, a uverljivost istih prilikom izvođenja na koncertima daje još veći značaj. Kako kažu, lepota je u jednostavnosti, a muzika stoner Grka neumorno svedoči toj tezi. Pesme bude izuzetno pozitivne vibracije koje se, sasvim prirodno, prenose na publiku. Iako je broj posetilaca sinoćnjeg koncerta bio prilično slabašan, to nije sprečilo Grke da prisutnoj publici pruže odličan show, sjajne izvedbe pesama, te sa publikom razmene sjajnu pozitivnu energiju! Naravno, publika je na ponuđeno reagovala izuzetno pozitivno, te je sinoćno veče svakako uspešno proteklo. Zanimljiva stvar, paradoksalna, rekao bih, je da, kako se tokom nastupa broj prisutnih smanjivao, tako je energija te sama atmosfera rasla. Nakon jednočasovne izvedbe, Grci su se uz zvuke numere Dead Rock Commandos pozdravili sa beogradskom publikom. Uz ogromne ovacije, bend biva pozvan na bis, te je u okviru istog odsvirana još jedna, kultna numera, lična karta ovog stoner sastava – Children Of the Sun. Nakon ove numere, sastav se još jednom zahvalio prisutnoj publici, te je poslednjim odlaskom sa bine označio kraj sinoćnjeg koncerta.

IMG_6890-(Copy)

Dakle, grčka deca sunca su pred ne tako brojnom beogradskom publikom pružila sjajan performans. Kvalitetne numere, rokenrol stava u stoner maniru, odlično su kreirane te verujem da na takve malo ko ostaje imun. Sinoć, verujem, niko nije. Iako kvantitativno stanje u publici nije bilo Bog zna kakvo, kvaliteta nije manjkalo, štaviše, bilo ga je u impresivnim količinama.

Prethodni tekstNightstalker @ Dom omladine Beograda, 4.5.2017.
Naredni tekstPunkreas, PogonBGD @ URMUS, 5.5.2017.
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.