Dead Kennedys posle 15 godina u Srbiji!

Nakon 15 godina pauze, bend Dead Kennedys je došao u Srbiju. Kao lokalna podrška, pre njih su nastupili, beogadskoj publici dobro poznati, bendovi Trnje i Pogonbgd.

Prvi na binu izašao je bend Trnje. Od prvog sekunda smo videli šutke u publici, naravno ne velike, jer nije bilo mnogo ljudi. Bend je slao mnogo energije sa bine i odmah stvarao veselu atmosferu svojim melodičnim pank rok zvukom. Evidentno je bilo da bend uživa na sceni, a posebno bubnjar koji je delovao kao da je veoma srećan što je na toj bini. Ovo je ujedno bila i poslednja svirka gitariste Džigija u bendu. Bend je ostavio dobro raspoloženje među ljudima i sasvim korektno iskoristio svojih pola sata.

IMG_1900

Posle kratke pauze na binu je izašao i Pogonbgd. Ovaj bend je veoma dobro poznat beogradskoj publici, što je i logično. Oni su samo nastavili ono što je prethodni bend započeo. U publici je u tom momentu bilo mnogo simpatizera ovog benda. Činilo se na momente da će oni ukrasti večerašnji šou. Sve vreme su držali atmosferu na visokom nivou, a publika je u glas pevala stihove gotovo svih pesama. Svojih pola sata su iskoristili do maksimuma, te su bili pozivani i na bis, koji, nažalost, nismo dobili.

IMG_2050

Do ovog momenta satnica se strogo poštovala, ali su pank veterani ipak odlučili da budu pankeri, te su na binu izašli nešto kasnije. Na binu se popela jedna simpatična ekipica vrlo energičnih dedica. Odmah su krenuli vrlo energično, a pošto je pubilka bila zagrejana, imali su i odličnu podršku. Frontmen je samo svojom pojavom i energijom raspaljivao publiku, a iako u godinama, ni ta energija, ni glas ga nisu izdali. U par navrata je silazio sa bine i uvaljivao publici mikrofon, što je ista rado prihvatala. Dosta je bilo komunikacije sa publikom između pesama, što je u nekim momentima bilo i malo dosadno. Možda samo meni, ali čini mi se da je publika bila željnija pesama. Pred pesmu Too drunk to fuck je polivao publiku vodom, a ni publika njemu nije ostala dužna, dok su bubnjar i gitarista su imali svoje solo deonice. Pred kraj su ostavili svoje poznatije pesme, a publika je dosta verno pratila skoro svaku. Atmosfera je bila na dosta visokom nivou  sve vreme, što je i nekako očekivano, s obzirom na harizmu, ali i staž koje ovaj bend ima.

IMG_2385

Iznenadio me je odziv za ovaj koncert, ali ovaj put neprijatno. Jedva da je polovina platoa bila puna, što je, barem meni, skroz apsurdno. Mada, verovatno je najveći razlog bila cena ulaznice. Usudio bih se da kažem da je dosta ljudi bilo prisutno zbog  Pogona, pre nego zbog Kennedys-a.