Čovek je čoveku vuk!

Nakon izvesnog perioda provedenog u koncertnoj apstinenciji, krenuo sam, ponovo, u još jedan reporterski pohod, putem Zemuna. Divan je osećaj kada te, kako sam već i rekao, hedonističko-poslovne obaveze navedu u ovakve pohode. 

Sinoć se u zemunskom klubu Fest održao koncert alternativnih rok grupa. Ovaj koncert predstavljao je pravu oazu za sve ljubitelje atmosferičnog i alternativnog rock-a, na koju, verujem, niko nije ostao imun. Naastupila su tri sastava: Ludwig Ludwig, Harlekin i Čovek Vuk.

Iako je na fejsbuk događaju početak koncerta bio predviđen za 22 časa, koncert je kasnio čitavih sat vremena. Budući da je u tom trenutku u prostoru zemunskog Festa bivstvovala mizerna cifra ljudskih bića, odluka da se početak koncerta pomeri za sat vremena bejaše sasvim razumljiva i ispravna.

Dakle, u tačno 23 časa na binu stupa prvi izvođač sinoćnog koncertnog programa. Atipični kruševački post punk/industrial/electro dvojac pod nazivom Ludwig Ludwig zaposeo je binu. Muziku ovog sastava kakarakteriše svojevrsni spoj elektronike i rokenrol forme stvaranja. Sastav čine pevač i gitarista, koji, uz pomoć ritam mašine i matrica realizuju svoje koncerte. Iako muzički funkcionišu kao dvojac, sinoć se grupi Ludwig Ludwig pridružio i plesač, koji je svojim voodoo pokretima gestikulativno prezentovao muziku benda. Ne znam da li je performans dotičnog mladića prisutan tokom svakog nastupa spomenutog sastava, ali je njegov udeo nesumnjivo doprineo koncertu Kruševljana. Momci su bili izuzetno energični i profesionalni, na mene, lično, ostaviše prilično dobar utisak, iako ne preferiram spomenute muzičke pravce. Uverili su me u svoj kvalitet, a upravo u tome je suština koncerata. Nakon polučasovne izvedbe, uz ovacije publike, momci su se istoj zahvalili, te štafetu predali narednim izvođačima.

Nakon kruševačke industrial mašinerije, usledio je inđijski atmosferični alternativni rok sastav Harlekin. Moji talentovani sugrađani, čiji rad izuzetno cenim i pratim od samog početka. Da budem iskren, njihovom sam se delu ove koncertne večeri najviše i radovao. Sinoć su u Zemunu prisutnoj publici predstavili svoje prvo dugosvirajuće izdanje, odsvirajući isto u celosti. Ne bih želeo da zvučim isuviše subjektivno, mada je to u ovakvim okolnostima teško zamislivo, ali, sinoć je grupa Harlekin prisutnima demonstrirala kako treba da zvuči jedan ozbiljan i veliki bend. Tehnički besprekorni i vidno energični, naoružani pozitivnom energijom, sinoć su prikazali model idealne vizije funkcionisanja benda. Oseti se strast i posvećenost prema onome što rade, a manifest navedenog nikako ne može biti loš. Numere su izuzetno vešto aranžirane, obilujući atmosferičnošću i morem melodija koji nam u ovoj čudesnoj homogeniji priča prvo dugosvirajuće poglavlje ovog benda. Možda je za vreme njihovog nastupa najveći utisak ostavio zaista moćan vokal Jovane Kovačević, koja je u određenim trenucima prikazivala zaista impresivne vokalne sposobnosti, te raskošan talenat. Shodno svemu što sam izrekao do ove tačke, sasvim je jasno da smatram da je pred grupom Harlekin blistav put, koji će, nadam se, zablistati u punom potencijalu. Odsvirajući poslednju numeru, uz finu podršku publike, sastav, vidno zadovoljan odsviranim koncertom, napušta binu.

Harlekin @ Koncert godine, Novi Sad, decembar 2016.
Harlekin @ Koncert godine, Novi Sad, decembar 2016.

Došlo je vreme za nastup poslednjeg izvođača sinoćnog koncerta, takoreći, zvezda večeri. Beogradski alternativni rok sastav Čovek Vuk stupio je na binu oko jednog časa, iza ponoći. Za one koji ne znaju, kojih, verujem, ima malo, reč je o reinkarnaciji čuvenog beogradskog sastava Block Out, koja je, usled turbulentnog okončavanja saradnje sa jednim članom, bila prisiljena da promeni naziv benda. Sinoć je sastav publici u Festu odsvirao numere sa debitanskog izdanja pod nazivom Crna Kutija. Iako je deo publike napustio prostor kluba nakon nastupa Inđijaca, to nije sprečilo iskusne beogradske muzičare da ostatku prisutne publike priredi odličan koncert. Posebno bih istakao numere Mala Vida, Ko Si Ti i Ko Da Zna, koje su izvedbom uživo ostavile poseban utisak na mene. Muzika je izuzetno teška, a tekstovi još teži, na momente šizofrenični. Uživao sam u njihovoj muzici i dozvolio sebi da na kratko budem negde drugde, izvan svakog prostora i vremena. Nakon celovito odsviranog prvenca, bend se uz veliki aplauz malobrojne publike pozdravio sa istom i napustio binu. 

Čovek vuk @ Koncert godine, Novi Sad, decembar 2016.
Čovek vuk @ Koncert godine, Novi Sad, decembar 2016.

Uprkos nedovoljnoj poseti publike, jučerašnji koncert predstavlja tezu da alternativna muzika raspolaže izvesnim sredstvima za borbu protiv nečastivog. Odlični bendovi, izuzetno dobro usvirani, originalni i energični, sinoć su prisutnoj publici pružili odličan provod i veče za pamćenje.

Nakon turbulentnog perioda provedenog u iščekivanju prevoznog sredstva kojim bi se vratio u domovinu, pun pozitivnih utisaka, završio sam (uspešno?) još jedan PRISan zadatak.

Prethodni tekstRainmaker @ Gerila Bar, 20.5.2017.
Naredni tekstVoid Inn na turneji po Evropi
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.