Consecration u Novom Sadu: Kosmos u knjižari!

Sinoć je u novosadskoj knjižari Bulevar Books održan nastup beogradskog sastava Consecration. Grupa je 31. oktobra publikovala svoje novo, šesto dugosvirajuće izdanje, nazvano Plava Laguna. Tim povodom, organizovana su dva promotivna koncerta, u Novom Sadu i Beogradu.

Beše oko 22 časa i 30 minuta kada je Consecration stupio na scenu te otpočeo svoj nastup. Bez kliširanih, pseudoeuforičnih najava, odveć znani beogradski trio počeo je sa emitacijom svog novog kosmičkog otkrića. Zvuci morskih talasa najavili su Vizitu. Aktuelno izdanje bend je u celosti odsvirao u inicijalnoj fazi nastupa. Dakle, za još uvek neupućene, Vizitu su sledile naslovna Plava Laguna, te Kabriolet, Tvin Piks, U Karkosi i Rafinerija. Ovako ilustrovan, odsviran u hronološkom nizu, zvuči idealno. Magično, pitko. Na taj način se, prema mojim uverenjima, najbolje ilustruje i brani osnovna ideja izdanja i čitav njen koncept. Publika je, premda statična, što zbog prirode prostora, što zbog opštih mesta koje kao nepisane zakonitosti važe za istu u ovom delu države nam, ovacijama i aplauzima pozdravljala novo auditivno poglavlje benda. U dosluhu sa univerzumom, Consecration je ponovo proizveo još jedno veliko izdanje, a, svoje impresije o istom ipak nameravam da podrobno izrazim u formi recenzije, stoga, istu očekujte uskoro na našem portalu. Elem, izvedba numera sa albuma je, uprkos nesvršenostima prostora knjižare, zvučala veoma dobro. Opšte je mesto, takođe, i da momci iz Consecration-a nude konzervirano kvalitetnu svirku, i, premda istu emituju relativno statičnim performansom na sceni, nastup dakako beše ukusan i pristojan – u najplemenitijem smislu. Uživao sam u manifestu kreativne upotrebe Danilovog arsenala gitarskih pedala iz kojih u jednom trenutku dopire zvuk distorzirane neidentifikovane kosmičke apokalipse, a, već u drugom trenutku čujemo rajske klin pasaže koji svedoče beskrajnoj harmoniji i nastajanju. Neizostavno pohvaljujem ritam sekciju – Matiju koji je, uprkos konstantnoj teskobi sa stalkom za činele priredio neverovatno preciznu, maštovitu izvedbu, te demonstrirao kako se na pravi način tretira instrument i Ivan koji, u svojstvu vezivnog tkiva grupe, suvereno održava vitalnu komunikaciju gitare i bubnja. Maštovito, radoznalo, uporno, i, sa druge strane sasvim sigurno i uigrano. Oduvek sam posebno poštovao i pozdravljao autore koji od umetnosti traže nešto više. Momke iz ovoga benda bez sumnje svrstavam u takav korpus. Nakon predstavljanja novog materijala, usledio je osvrt na kapitalna, dobro nam znana, dela iz pređašnje diskografske istorije benda. Nižu se Aligator, Cimet, Idiot Glee, Barikade, Praskozorje, Univerzum zna. Ovaj deo koncerta beše podržan i nešto konkretnijim reakcijama ravničarske publike, koja je u finoj meri popunila ne tako veliku prostornu jedinicu. Elem, novosadski koncert, nakon jednoipočasovne izvedbe, okončali su numerom Somna, nakon čega je trio istupio sa scene. Uprkos htenjima publike za bisom, bend se nije ponovo vratio na scenu, a to je potvrdila i muzika drugih izvođača koja odmah nakon beše puštena.

Lep ambijent novosadske knjižare i izuzetno dobra svirka benda Consecration iznedrili su veoma prijatnom atmosferom. Dok su oči isčitavale brojne naslove književnih dela, uživali smo u muzičkoj odiseji. Consecration je ponovo odbranio status i tezu. Ko je propustio novosadski koncert, priliku da čuje ovaj sjajan sastav imaće već večeras, u beogradskom klubu Elektropionir.

Prethodni tekstParaf @ Firchie Think Tank Studio, 13.12.2019.
Naredni tekstBožo Vrećo @ Sava centar, 14.12.2019.
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.