Čepanje u Somboru!

Sinoć je u somborskom klubu Dve krigle debele oko 22 časa započela ljuta metal svirka u kojoj su učestvovali bendovi DunkelNacht, Infidel, Haste i Riverroth. Cena karte na ulazu je iznosila 150 dinara.

Prvi koji su se predstavili somborskoj publici su bili nemačko-holandski blackenedel death metal sastav DunkelNacht. Ovom svirkom su stavili pečat na svoju turneju u Srbiji, a može se i reći da im je ova svirka u Somboru bila kao šlag na torti. Set lista je bila sastavljena od pesama sa njihovog novog albuma Empires of Mediocracykao i od nekih starih hitova. Svirku su započeli pesmom Verses and allegations, upravo sa novog albuma. Sledeće dve pesme su bile sa albuma Revalatio, Where Livid Lights Emblaze i Enthroned in the light, koje su polako probudile interesovanje publike. Dok su trajale In the halls of tortured idols i Servants započele su i prve šutke. Iskreno, očekivala sam nešto više od ovog nastupa, osim pevača koji je jako podsećao na vokal benda Amon Amarth, nisam čula ništa drugačije i posebno. Svakako, napravili su sjajnu atmosferu za zagrevanje. Sledi pesma Pretty lovesick funeral sa sjajnim solom gitare, zatim Anthropocenia i Non canimus surdis. Poslednje tri pesme su bile Ikonoklatz, Amongst the Remnants of Liberty i Ritualz of the occult sa kojom su se oprostili od srpske publike.

Sledeći bend je publika najviše iščekivala. Nakon pauze od oko godinu dana, ponovo su se vratili da podsete publiku koliko su bitni za srpsku metal scenu. Nakon dosta vremena Infidel je ponovo zasvirao u svom gradu, pesme Unprayer, Destroyer, Confession Of The Blind, Stab Wound i Dead End su zapalile publiku koja je neprestano hedbengovala i lomila sve pred sobom. Atmosfera je dostigla vrhunac tokom njihovog nastupa, pa je Infidel zaista bio zvezda večeri.

Treći bend koji je nastupao je bend Haste, vrbašani koji su već dobro poznati publici u Somboru. Publika je od prve do poslednje pesme bila deo benda koji je po ko zna koji put izdominirao. Već na prve dve pesme Cure i Suffer is Beneath publika ostaje bez vazduha. Sledi obrada benda Pestilence, Dehydrated tokom koje je nastalo nenormalno čepanje. Sledeće tri su bile autorske Haste, To Dwell With Darkness i Humanity Dethroned. Nakon izmene u postavi, novi basista benda Miloš Jakšić je zaista osvežio bend. Slede Feast of Flesh i obrada benda At the gates Blinded by Fear u kojoj su Sloba i Nikola naročito izdominirali. Ovo im je bila poslednja svirka u ovoj godini i verujem jedna od boljih.

Mladi novosadski bend Riverroth je zvanično dokrajčio publiku. Prva pesma bila je Grave Brigade, druga No Pain To Feel i treća Horned Skull Cult za koju je bend snimio spot pre godinu dana, raznele su publiku odmah na početku. Slede Infernal Thrash i Hordes Of Roth, a na bini im se pridružuju Nikola i Saša iz benda Haste koji su zajedno sa Strahinjom bili u ulozi vokala. Za kraj su odsvirane Thunderdevil i Father Of The Plague pred publikom koja je još imala snage da stoji na nogama dok je Strahinja uporno vikao čepaaaj! Očigledno je da bend napreduje iz svirke u svirku i da sve bolje i bolje zvuči. Verujem da će jednog dana postati jedno od bitnijih imena srpske metal scene, ako ne i šire.

Nadam se da će Sombor još dugo ostati jedan od gradova u kom metal zaista živi. Ova svirka je bila čist primer međusobnog poštovanja između bendova i publike. Sinoć smo svi bili jedna velika porodica koja se međusobno poštovala i napravila sjajnu atmosferu i veče za pamćenje!

 

Prethodni tekstPogonbgd, Kamene kare, Napalm Job @ Božidarac, 14.12.2019.
Naredni tekstFreeze punk fest sutra u Novom Sadu
Pozdrav, čitaoče! Moje ime je Lidija Gavrilović. Student sam veterinarske medicine u Novom Sadu, pored veterine moja velika ljubav je pank, ali što se tiče odlazaka na svirke, podržaću sve što je drugačije od današnje moderne muzike. Ne bih mnogo da pišem o sebi jer ako ikad poželiš da prozboriš sa mnom, videćeš me uglavnom na manjim lokalnim svirkama u Novom Sadu, Subotici, Somboru i okolini. PRIS mi je dao mogućnost da učim, budem svoja, gledam svirke na malo drugačiji način, istaknem svoje mišljenje i budem ponosna što sam član grupe sjajnih ljudi. Volela bih da svojim radom na portalu doprinesem nekom boljem sutra alternativne scene i približim ljudima ovaj naš, drugačiji univerzum.